Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
kalpev - специалист
Първо:
ArturDent написа:
П.С. Никой не те задължава да ползваш продукти на MS... :razz:
Второ, никой не те спира да продължаваш да си ползваш XP, спира се само поддръжката й, а не изобщо съществуването й.
thinkpad написа:
Мен ако питаш, нещата трябва да се правят по-качествени и дълготрайни.
Aха...и да са евтини за да са ти по джоба, разбирам те. И да струват толкова, колкото преди години, когато качествените ресурси са били стотинки, а сега са на изчерпване и дефицитни, плюс инфлацията, пазара и всякаквите кризи. И аз имам стари руски клещи за 1 рубла, които ще ме надживеят, и си търся нови такива на същата цена и качество, но...
Всъщност, има си качествени и дълготрайни неща, но и с друга цена. Като искаш качествено и дълготрайно нещо, просто си плащаш съобразно това.
thinkpad написа:
А специално за OS - ако искаха, изискванията между XP и 7 нямаше да са в пъти от 64 на 1024RAM и от 266Mhz на 1Ghz процесор.
А защо да го искат след като самите ресурси на компютрите са се изменили в пъти и ти сам си призна, че software-a гони hardware-a, а не обратното? Само да се съобразяват и ограничават заради това, че някъде си не може да си позволят да си купуват компютри със съвременни ресурси ли? Или с това, че другаде по света да си купиш такъв компютър е нормално и нищо специално като разход? И последните няма ли да изроптаят, ако трябва да слагат на мощните си и нови компютри ограничени по ресурс програмни продукти, само защото на някой друг изискванията не му изнасят? И длъжни ли са от "Самсунг" да произвежда CRT телевизори, само защото си харесваш твоя стар такъв или не може да си позволиш от новите, които предлагат, примерно? Търсенето определя предлагането, пазарен закон е.
Не защитавам MS, и аз съм потърпевш, но поне имам обяснение защо това се случва и го приемам. И колкото и да се оплаквам от политиката им, няма да ми върнат XP-то, то е ясно. Затова предпочитам да не роптая, излишни усилия са. Вместо това, предпочитам да насоча усилията си да разуча новото.
thinkpad написа:
Ето това не ми харесва общо взето.
И на мен не ми харесва качеството и сглобката на новата "Тойота" пред нарицателната като качество стара, но това не ми пречи да си я карам с кеф. И няма как да роптая, че в магазина на "Тойота" не ми предлагат стар и доказан модел, защото е спрян от производство.
Светът в такава насока върви, няма начин. И след като не мога да променя дадено нещо, колкото и да не ми харесва общо взето, предпочитам да се адаптирам към него, а не да го отричам, да плача и да се оплаквам с носталгия по старото.
8180 - майстор
Понеже някой от Модераторите (Уважаеми), реши да отдели и именова настоящата тема от мое име, ще си позволя заигравка (спам) с Колегата kalpev, когото уважавам от др. теми.
Колега kalpev,
В следващото си избери кое хардуер, кое софтуер, кое пазарно търсене/предлагане. :)
На младини, когато се учехме да бъркаме в полите на мадамите, намирахме традиционното "рунтаво" изгарящо нещо - тип "ранната Мадона". Бяхме чували, че туркините са по-прогресивни и по-бръснати там, което предизвикваше само мечтания в сънищата, без изявено пазарно търсене.
Нашенките постепенно се загрижиха за краката си и се справяха като нас с някакви сменяеми ножчета за стотинки. После преминаха по-нагоре и сънищата за туркините започнаха да се сбъдват, което практически НЕ СЕ отрази на търсенето/предлагането/цената на самобръсначки и ножчета - НЯМАМ обяснение защо, пък и не съм се замислял - купонът беше СУПЕР.
После вече си е-ба мам-та, когато се оказа, че да ч-каш бръсната е някакъв нов цивилизационен (демократичен, скъп и болезнен) избор и самият ти трябва да си с бръснати гърди и таш-ци.
Разбираемо, самобръсначките станаха над 20лв. мин., главно и монополно "Жи-нет".
В резултат - раждаемостта и репродуктивността падна, според непазарната статистика. :)

Та, какво правим, г-н kalpev? Дали пък някъде не грешим със стерилните, епилирани и по-скъпи п-тки и бръснати та-аци. :?
Да ме прощават Модераторите - обърках се кое е търсене/предлагане, софтуер/хард-такъв - като модерен Българин. :) :)
thinkpad - майстор
kalpev написа:
Aха...и да са евтини за да са ти по джоба, разбирам те. И да струват толкова, колкото преди години, когато качествените ресурси са били стотинки, а сега са на изчерпване и дефицитни, плюс инфлацията, пазара и всякаквите кризи. И аз имам стари руски клещи за 1 рубла, които ще ме надживеят, и си търся нови такива на същата цена и качество, но...
Калпев, мисля че не сме се разбрали. Ресурси има. Но не трябва да е самоцел да се уплътняват, просто защото ги има. Една програма трябва да се прави с мисъл и да не се разплува над ресурсите, необходими за свършването на работата. Много лоша тенденция много софтуер да се превръща в bloatware наблюдавам аз, вероятно и ти. С други думи - ако си имал Fiesta, която може да вдигне 150км/ч максимум и си вземеш BMW, което може да вдигне 250км/ч, това не означава че трябва да караш през цялото време с цензура на газта, натиснат плътно до дъно. Ако имаш 100 метра кабел и ти трябват 49метра кабел, за да направиш нещо, не означава че трябва да направиш така, че да изразходиш целите 100 метра, ама без да свършиш нищо допълнително полезно.
Заетите ресурси не трябва да са самоцел, а да са оправдани от нещо насреща. Аз поне мисля така.
И още нещо - щом качествените ресурси са на изчерпване, да спрем да правим боклуци еднодневки, а? А да правим нещо, което ще оправдае ресурсите, от които е произведено. Защото много продукция се бълва, изкуствено се създават потребности на хората, всичко е за икономически растеж, за продажби, но никой не говори за качество. За да има икономически растеж, никой няма за цел да ти продава нещо, което няма да хвърлиш утре - трябва да правиш оборот все пак. Ето така се изразходват излишни ресурси, като вместо с тях да направиш нещо добро, нарочно го правиш менте, за да може да си въртиш оборота.
Последни думи - днес и за висока цена няма качество като едно време. Въобще качеството не оправдава цените.
ArturDent - Почти Безобиден
thinkpad написа:
Например новата компютърна техника е такава, че дефектира за отрицателно време. Мен ако питаш, нещата трябва да се правят по-качествени и дълготрайни.
Е то се правят такива неща, но защо не си ги купуваш?
Ето ти един пример.
Има един познат, който е представител на една известна фирма за лагери. Гледам му в каталога разни лагерчета с диаметър към 5 мм и цена 10 евро. Питам го за к'ъв чеп са тия. Ами, за вентилатори на процесори.
Е когато нормален вентилатор за процесор струва 5~10 лв. вентилатор с такъв лагер струва над 30 лв. Първия е обаче на триещ лагер, който най-често дефектира. Втория го слагат на сървъри.
И захранванията - импулсните са 20 лв. , а тези с траф - може и до 100 да стигнат.

Ето само от тия двете получаваш компютър който е с абсолютно еднакви параметри, а е с 100+ лв. по-скъп. Кой ще го купи? Ами само тоя, който има нужда от по-голяма надеждност... Обикновения потребител, колкото и да му обясняваш...
thinkpad - майстор
ArturDent написа:
Е то се правят такива неща, но защо не си ги купуваш?
ArturDent, под триещ лагер имаш предвид плъзгащ лагер? Такива вентилатори в компютърният свят се наричат "втулкови". Надеждността им е прилична, проблемът е нивото на шума като се разтропат. Вентилаторите с лагери са малко по-шумни в началото, но пък са много по-дълготрайни. Обаче ако аз си плащам - нито едно от двете ще взема, ами ще си купя вентилатор на магнитно окачване - повярвай ми, тези са вечни. Лаптопите с такива издържат по 10години с един вентилатор без ядове и без да се разтропат. Ако отдолу имат втулка, капчица масълце е през година-две е достатъчна. И не се разтропват.
Та малко се отклонихме в компютърни вентилатори - моят лаптоп е с вентилатор с магнитно окачване и работи годинки без проблеми. На познати са обикновени втулкови вътре и за няколко години почват да вият и тропат като ярмомелка. Дори машини по над 1000лв среден и бизнес клас не могат да се похвалят с добра конструкция - разглобяваш целият, махаш екрана, вадиш дъното от корпуса и охладителят е наврян отдолу - стъжнява ти се, докато го разглобиш за почистване.
inspo - майстор
Айде да ни е честита спряната подръжка :x
До преди малко се мъчих да пусна Уиндоуса и докато не пуснах winlivecd и не разкарах майкрософтската антивирусна уина постоянно забиваше.
Значи за антивирусната забравяме, сега да видим XP-то кога ще се оака напълно.
stiv1961 - майстор
А китайците пак са напред с мат,риала :-D
http://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE% ... 88923.html
alien - специалист
причината е само една - кризата.... печалбите падат... алчността не стихва... мислят магарии....
някъде четох, че 29% от всички домашни потребители на виндовс все още са на ХР, та учтиво ги подканят да похарчат малко пари и да не се стискат...
darken_nz - специалист
То и 7 я чака същото.
Извинението им за ХР е, че е стара, морално остаряла, но за 7 какво, ли ще е ?
Лично за мен си работи много добре, но микрометките ще убият и нея, защото трябва да си набутат новия продукт.
thinkpad - майстор
darken_nz написа:
То и 7 я чака същото.
Vista още е жива, така че не знам какво имаш предвид за Windows7.

Тема "Поддръжката на Windows XP е прекратена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: