• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
todor.dimitrov - напреднал
Здравейте,
захванах сериозно подовото но ми изникнаха няколко въхпроса. Нека първо представя ситуацията. Става въпрос за отопление 70-75 квадрата. Отоплението е на 5 кръга с тръба pex al pex с дължина във всеки кръг 90м. Всички кръгове отиват към разпределителент колектор с термозадвижки дебитомери. Управлението на термозадвижките ще е със стайни термостати. Източника ще е камина на пелети в подземен етаж на ниво 2,5 метра под колекторите.
Ще съм благодарен ако отговорите на следните въпроси.
- какъв трябва да е диаметъра на тръбата за колекторите ?
- с какъв дебит и напор трябва да е циркулационната помпа ако е на нивото на котела / а ако е на нивото на колекторите ?
- какъв разширителен съд трябва да ползвам и каде е най удачно да го свържа.
Благодаря предварително за отговорите !

Прикачам и една снимка на серпентината в едната стая. Търпя критики.

Прикачен файл

photo.JPG
kuuuuuul - майстор
timon_tg написа:
колеги някой има ли информация от къде може да се намери добавка за пластификация на замазката ?
все намирам или на murexin HV05, която я няма никъде на пазара или някакви супер скъпи.
Благодаря.
Аз ползвам тези:
http://www.novostroy.com/index.php?opti ... &Itemid=75
http://www.isomat.bg/%D0%94%D0%BE%D0%B1 ... ducts.html
не са скъпи 20-30лв
timon_tg - специалист
Благодаря за линковете. Кой модел на isomat най-подходящ?
Поздрави
kuuuuuul - майстор
timon_tg написа:
Благодаря за линковете. Кой модел на isomat най-подходящ?
Поздрави
Първите два,третия също но не съм го ползвал.
syncho - майстор
todor.dimitrov написа:
Здравейте,
- какъв трябва да е диаметъра на тръбата за колекторите ?
- с какъв дебит и напор трябва да е циркулационната помпа ако е на нивото на котела / а ако е на нивото на колекторите ?
- какъв разширителен съд трябва да ползвам и каде е най удачно да го свържа.
Благодаря предварително за отговорите !
1. От камината ли? Зависи каква тръба ползваш, за мед - 22, за ППР - 35.
2. Най-обикновенна циркулационна помпа 25/4 ще свърши работа.
3. Зависи от обема на инсталацията. В подовото при тръба 16х2 ще влязат към 5-6л, ако не съм сбъркал някъде сметките, камината до колкото са ми известни пелетните камини няма да е повече от 10-тина литра водната риза за около 13kW печка, но пък от друга страна по-добрите продукти си имат вграден разширител за да поеме обема на печката, така че ти остава да мислиш само за консуматорите. Ако нямаш радиатори и само на подовото ще разчиташ предполагам, че един разширител 8л ще ти е предостатъчен.

Никъде не видях да си сложил трипътен смесител, който да ти понижава температурата на подовото. Имай на предвид, че пелетните камини работят на поне 60С, а подовото не трябва да работи на повече от 40-42С.
unicata - специалист
при това положение няма ли да се наложи слагане на буфер?
иначе как ще свалиш температура от 60 на 40 градуса?
Благодаря за отговорите,

-Тръбата смятам да е pex al pex. Източника ще е котел на пелети разположен в мазето.
24 достатъчна ли ще е ?
- всяка помпа с дебит над 2.5 кубика на час и напор 4 метра ще свърши работа ?
- относно разширителния съд. Смятам да имам и още един кръг за бойлер( с отделна помпа ще е) . Предполагам може да се направи с един разширителен съд за двата кръга ?
-относно трипътния вентил. Да предвидил съм го и той ще е до самата помпа. Надявам се да ги събера в колекторната кутия, ако не ще са в мазето до котела.
filmatoplo - майстор
Да се изкажа и аз :wink: -задължително при това положение трябва да се монтира буфер поне 200-300 литра , между котел и буфер се монтира помпа за малък кръг и термовентил поне 60 градуса , след буфера в посока водно подово се монтира смесителен вентил и помпа за подовото с параметри за твоите кръгове минимум 25/60 , за бойлера отделна помпа 25/40 , на двете помпи се монтират възвратни клапи . :wink: Други опции които ще ти намалят разхода -задвижка на смесителния вентил с контрол по външна температура . :wink:
Ще може ли да ми обясните за този буфер и по конкретно защо е нужен. До колкото съм запознат за да функционира правилно едно подово са му нужни определен дебит и определена температура (43-45градуса). Температурата на водата се осигурява от трипътния смесителен вентил а дебита на всеки кръг се регулира от термозадвижките според зададената от стайния термостат температура.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: