• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всички имаме коли, нали ?

Ако сега си купувахте кола, коя щеше да е?

31%
1.Опел Астра Х
15
43%
2.Тойота Корола
21
12%
3.Ситроен С4
6
14%
4.Пежо 307
7

Общо гласове: 49

thinkpad - майстор
sstefanov написа:
Да, и няколко човека ти обясниха, че по-мощния двигател (дизел или бензин) е по-добър избор
Стефанов, той сам автора каза, че иска автомобил до 100к.с, защото данъка му бил сега 16лв и не искал да става 200лв. Прочети му мнението де. :) В града като пъплиш с 40 ти е все едно колко коня имаш под капака. Да, сега с по-малък двигател икономисвам спрямо колегите с по-голям двигател. Взел съм си автомобил да ми вози дупето от А до Б. Какво, всички трябва да караме ръмжащи джипове и V8 двигатели ли? Разни хора - разни идеали. Като шофирам много, разхода на гориво придобива съществено значение.
За дизела ти с турбо пък - не съм имал дизел, не разбирам. Чел съм какви умрели били, докато набере турбото, какви там с двойно турбо ги правели, че как турбото ремонта му бил 1000лв - ама казвам, че не разбирам. С дизели не се занимавам. Ама мисля, че АГУ си е приличен вариант.
Последна промяна от thinkpad на вт апр 15, 2014 11:31 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Надявам се, че знаеш, че мощността, въртящият момент и оборотите са свързани чрез една проста формула.
Тоест 100 к.с. при различни обороти ти дават различен въртящ момент, а той е, който те ускорява и те спасява при определени ситуации.
Пак повтарям, като не разбираш от нещо (например дизел) не приказвай, за да не ти се смеят.
thinkpad - майстор
sstefanov написа:
Надявам се, че знаеш, че мощността, въртящият момент и оборотите са свързани чрез една проста формула.
Да, знам, въпреки че формулата като я гледах нещо май не ми изглеждаше много проста. По логиката на Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече" - то тогава най-добре да си с Ферари, че е опасно да караш примерно Опел Астра, че не е толкова мощен колкото Ферарито, но автора каза - до 100к.с.
За дизела - знам каквото съм чел. Но знам, че няма много спортни коли - дизели. :lol: Както казах - всеки каквото иска да кара.
Последна промяна от thinkpad на вт апр 15, 2014 11:39 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Явно не разбираш. Няма смисъл да продължаваме. Нека и другите да пишат.
Chefo77 - майстор
sstefanov написа:
Да, и няколко човека ти обясниха, че по-мощния двигател (дизел или бензин) е по-добър избор, независимо, че е по-скъп.
Ти като искаш да икономисваш карай колело (и аз обичам).
Между другото, последната кола, която карам е с турбо дизел и разходът (като пари) е колкото газта на предишната ми кола. Но динаимката е несравнимо по-добра. Следващата може би ще е бензин с турбо.
Не само, че е по-добра, а и турбодизела не се притеснява толкова от баири, от натовареност, а разходът му варира в много по-малки граници, отколкото на бензина (стига да не го караш близо до червената зона, разбира се). А и за АГУ има ограничения е почти всички подземни паркинги, друг е въпросът, че не се спазват. Но и това време ще дойде.
И още нещо, thinkpad - единият ми турбодизел е с 29 лева данък и е с индиректно впръскване (правИ се, че разбираш). На магистралата към Бургас (баир нагоре) мога да вляза с 90 и да изляза с 90. Но мога да вляза и със 130 и да изляза със 130. Друго си е да знаеш, ЧЕ МОЖЕ (както се казва в една приятна реклама). :wink: Смятай другия какво може, а вероятно гори по-малко от Фиестата, която е на половината на мощността му.
В края на краищата автора си знае за какво, къде и как ще си ползва колата и може да направи най-добрия избор СПОРЕД НЕГО. Пък какво мислим аз или ти, може само да го насочи нанякъде, но не и да му каже какво да избере.
gogo7777 - майстор
Мислех да не пиша, ама много се задълбочавате в тематиката. Аз от двигатели не разбирам, но на каране съм старо куче. Предишната и по-предишната ми кола беше Тойота (Карина и Корола XLI). И аз още плача по Королата :-D . И двете бяха бензинови. За да ви разсея съмненията относно мощноста и данъка, ще ви кажа моите впечатления от Королата. Този автомобил е 1300 кубика и 110 коня. Данъка му беше около 35лв. Никога не съм имал проблеми с недостиг на мощност (пълен, празен, по баир......) ускорява за секунди и спира за секунди :-D . Много здрав автомобил. Навъртяни му бяха около 200 000 км. и единствено имах проблем с алтернатора (спукан корпус, затегна и скъса ремъка). По двигател и окачване не е пипано нищо......абе японците са направили колата както трябва.
Сега карам временно един Голф3......е нема такава бръкма, кво ли не правих по него за една година :oops: . Всички пластмаси в купето дрънчат, тавана се отлепи, ни спира ни тръгва....мани мани :-D
И аз съм се спрял на Версо, ама от тия по-високите. Живот и здраве скоро ще си докарам едно от Германия.
ESPACE - майстор
Няма такава Корола 1,3 110к.с.! С такава мощност има 1,6 двигател, а най-мощния 1,3 е 88к.с.
И няма данък 35лв. за кола над 100к.с!
gogo7777 - майстор
Има има........в Тойота знаят. Модел 95г. По каталозите излиза 90-95г. или след 95г. 1,6 кубика 16V. Моята я водят междинка 1,3 12V. Това го разбрах когато трябваше да сменя въздушния филтър, а по магазините и техните каталози ми дават съвсем друг. Отидох в Тойота да уточня модела и там ми обясниха. Реално е 108 к.с. по талон беше дадено в киловати. Данъка беше толкова някъде........не помня точната сума.

ПП........ различават се и по таблото едните са с оборотомер, а другите с часовник май бяха. По емблемата отпред също, на едните е логото, на другите е изписано Toyota.
Последна промяна от gogo7777 на ср апр 16, 2014 1:26 pm, променено общо 2 пъти.
ArturDent - Почти Безобиден
ESPACE написа:
Да ти покажа бележка за платения данък?
140 к.с., май 19 лв беше последно.
Skoda Roomster - 105 к.с. 5~6 лв. (за година)
ESPACE - майстор
gogo7777 написа:
Има има........в Тойота знаят. Модел 95г. По каталозите излиза 90-95г. или след 95г. 1,6 кубика 16V. Моята я водят междинка 1,3 12V.
Дай код на двигателя. Или ми го намери някъде да го пише. Всичко друго са празни приказки. Продължавам да твърдя че няма такъв двигател и всико е плод на някаква обърквация.

ArturDent написа:
ESPACE написа:
Да ти покажа бележка за платения данък?
140 к.с., май 19 лв беше последно.
Skoda Roomster - 105 к.с. 5~6 лв. (за година)
Покажи, ще ми е много любопитно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Опел Астра Х vs. Тойота Корола vs. Ситроен С4 vs. Пежо 307" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: