• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
idunno - специалист
Колега Сънчо, не ми обяснявай за подовото, аз знам как се прави :-D, но смесителната група може да е в котелното, няма нужда да е в кутията, опасявам се, че колегата се опитва да набута помпата в колекторната кутия, което е крайно безмислено... освен ,ако няма място никъде другаде.
syncho - майстор
Изобщо не е безсмислено. Представи си, че от колекторната кутия трябва да продължиш към бойлера. Зависи си от инсталацията. Аз лично предпочитам да го правя по този начин със смесителната група в кутията. Така всичко си е там където си му е мястото. Нещо като колата в гаража, жената в леглото, а не обратното :) .
idunno - специалист
Колега, а сега си представи,че трябва да ремонтираш нещо дребно в колекторнта кутия и трябва да разкачиш кабели, холендри и т.н. и всичко това примерно е в хола на клиента ти.Как точно ще се чувства той?
Това, че ти така правиш нещата не означва, че са оптимални, а....само, че ти така ги правиш.

Когато се изгражда една инсталация трябва да се мисли и как ще се поддържа и/или ремонтира.
filmatoplo - майстор
Правил съм го това , играчка си е , предимно под камини с водна риза :wink: , оригинала е съставен от сложни по форма фитинги , аз ги замествам с медни и бронзови такива , и пак едвам става сбито .Драсни си схемата и леко полеко търси възможната комбинация от фитинги :wink: .
syncho - майстор
idunno какъв точно лек ремонт ще наложи такова разглобяване, а и кой е казал, че кутията се слага в хола? Обслужването е лесно, не знам защо на теб ти изглежда толкова трудоемко. Помпата си има холендри, колектора си има холендри, има си и кранове да се спре водата... не виждам къде е проблема. Има и достатъчно място за ключове да влязат.
SithLurker - специалист
Здравейте имам нужда от съвет заради следния проблем. В хола на апартамента е изградено водно подово отопление като тръбите са сложени в замазката. Проблема обаче е че майстора на замазката по самоинициатива е сложил разделителна фуга по средата на стаята. (3.5м х 4.5м е размера на стаята) Достатъчни щяха да са само фугите отстрани.

Окончателното подово покритие трябваше да е ПВЦ(винилова) настилка. Тази настилка изисква супер гладка саморазливна замазка и върху нея ще си личи ако след време се появи някакво напукване там където са били тези ненужни разделителни фуги.

Въпроса ми е според вас как може да се оправи проблема. Ако се запълнят фугите със саморазливната замазка дали ще се напука след време.
Има ли някакви замазки които като засъхнат да стават като твърда гума? (ако има такова нещо тогава няма да е проблем най-вероятно.

(В кой друг подфорум мога да задам този въпрос освен тук? Може би има хора които разбират от замазки и не следят темата за водно подово.)

Прикачен файл

defekt.JPG
Фугата заградена с червено трябваше да я няма и ме притеснява че ще след време ще започне да си личи под ПВЦ настилката.
defekt.JPG (44.39 KиБ) Видяна 2591 пъти
syncho - майстор
Здравей,
майстора добре се е сетил за тази фуга и е добре да я има за такова помещение. Ще има много малко разширение. Тази винилова настилка не е ли пластична? Според мен тя е не малко гъвкава и ще поеме тези разширения без да се деформира. Не съм майстор по замазките и не мога да гарантирам, но логиката ми е такава.
SithLurker - специалист
Настилката е елстична но е супер тънка (2-3мм) и си личат всякакви неравности отдолу. Повърхността трябва да е идеално гладка по принцип. Ако се появи цепнатина в замазката ще си личи и отгоре и ще е супер грозно в средата на стаята.
syncho - майстор
Да извинявам се еластична имах предвид. Ами тя фугата, ако е както трябва запълнена не би трябвало да се появят пукнатини. За съжаление нямаме опит с такива покрития и не знам какво би могло да има като ефект. Ще съм благодарен, ако споделите като намерите решение.
idunno - специалист
Няма какво да се пишат глупости- линейното ( или по - ненаучно пространственото) разширение на замазката е около 3мм, ако покритието има по малко разширение ще се скъса.Просто трябва да се проверят еластичните характеристики на материала, иначе е лесно да се сипят обвинения, особено като човек не разбира.
Форумите не заменят учебниците.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: