• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 86
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
s_toshkov написа:
...Та пак да попитам въпросните дюзи за напояване трябва ли да са заровени в земата , или не ?
Никой не знае какви са въпросните дюзички. Сега какво избираш - кристално кълбо или шарен боб? :-D
99,9999% не трябва да са в земята.
:partyman:
s_toshkov - специалист
Въпросните дюзички имат ли регулировки ? колко са минималните / максималните брой капки и как се отброяват на минута /час ?

Предполагам тук ще има отношение и налягането на водата

Някой знае ли приблизително колко капки има в литър вода ? Предполагам има някакво значение какпакот от какъв диаметър дупчица е образувана ???
nakatasan - специалист
Дюзичките, които купих от Джъмбо са тези:
Изображение
Изображение
Изображение

Какъв им е дебита и какви капки правят мога само да гадая, все още не съм ги използвал. Оранжевото капаче се върти и регулира дебита.

А днес от магазин Пени си купих това, супер тънкажно ми се стори, само 2 лв, нещо на промоция беше :supz: :prayer:
Изображение
brum - майстор
Т'ва с регулируемите дюзи е малко шано история. Много трудно ще ги докараш да дават еднакъв дебит. Имам тука едни на Гардена дето миналата година поливах еднакви саксии с тях - баси филма се оказа докато докарам 7 броя до горе-долу еднакво количество...
Andri01 - майстор
Как разпределяте равномерно водата в реда? При ред около7м. ,ако се включи маркуча от съда / на самотек/ в началото,има опастност последните корени да получат много малко вода ,а първите..."да се удавят". Друг вариант-включване на маркуча в средата? Или монтиране на различни разпръсквачи по диаметър?
Stefan_62 - майстор
Andri01 написа:
Как разпределяте равномерно водата в реда? При ред около7м. ,ако се включи маркуча от съда / на самотек/ в началото,има опастност последните корени да получат много малко вода ,а първите..."да се удавят". Друг вариант-включване на маркуча в средата? Или монтиране на различни разпръсквачи по диаметър?
Ами няма как да се получи при капковото неравномерно поливане. След като маркуча се напълни с вода вече зависи от самото налягане интензитета на капко образуване. Аз поливам на самотек от цистерната /а понякога и от чешмата/ на 12м. дължина и поливката в реда си е равномерна и в началота и в края.
brum - майстор
Krass написа:
С това http://napoqvane.com/drip_irrigation/pr ... ulator_5m3 не е толкова трудно.
Проблема не е в налягането, а да ги нагласиш да имат горе-долу еднакъв дебит при това налягане. При мен това стана с чаши и корекции докато почнат да се пълнят по равно чашите. Обаче някой бяха развити на 2 оборота, други на 4. И това само със 7 дюзи ми отне няколко часа. За по-сериозна бройка заигравката става голяма...
themask - специалист
Има какпкообразуватели с компенсиране на налягането. С други думи - по цялата дължина капе с еднакъв дебит. Аз си взех такива за поливане на ред храсти, които са посадени на наклон, и съответно с обикновени капкови маркучи щях имам различно налягане и капкообразуване в горния и долния край.

Това са моите на Rainbird, но сигурно и други марки имат:
http://aqua-irrigation.com/%D0%BF%D1%80 ... 0%BB%D0%B8
Привет на всички , хайде да си кажете мнението за моята идея .Имам 3 кивита на асмалъка и явно съм ги засял на оцедливо място...лятото в жегата горките направо изнемогват, идеята ми е да направя импровизирано гравитационно капково с възможно най малко средства.Та за идеята , мисля да привържа на някой циментов кол от асмалъка изправена , пвц тръба фи-160 или фи-200 долу ще е затапена следва импровизиран щуцер маркуч после тетки и 3бр. капкообразователя......системата ще се долива по 1-2 пъти на ден. Според вас би ли била ефективна тази система, ако си закупя някой от самокомпенсиращите какпообразователите на Rain Bird от по горния пост или такива на Irritec http://napoqvane.com/drip_irrigation/dripper/dripper_pc до колкото четох трябва да са тези модели с голям деби за да прокапят. Нещо като чета за бар-ове налягане и т.н. не ми излизат сметките на мен :? да уточня затапеното пвц ще стои изправено на плочките , дъното на "водосъдържателя" че бъде на едно ниво със почвата в градинката..... ще се радвам да чуя мнения за налудничавата ми идея!
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 86

Тема "Въпроси за изграждане на капково напояване за градина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: