Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
boltik - специалист
Здравейте,да попитам и аз за нашето рутерче.Ами то на него трафикът му е 5 компа,но това се случва рядко.В момента са 3+1телефон.Това беше въведението,а сега въпроса.Може ли да се настроя рутера така,че един комп да разпознава,като първи,а друг,като последен?Или вероятно някой съсед се възползва от време на време?
montoya - майстор
Няма как единия да е пръв, другия да е последен, дори не мога да се сетя каква е идеята ти.
Иначе варианти за настройки много, ако кажеш модела на рутера може и по подробно да се напише. На всеки компютър може да се зададе кой ИП адрес да му дава рутера, ако комшия се възползва от интернета има шанс да се види така ли е наистина, тогава има варианти за настройка на мрежата със скриване на самата мрежа, филтриране по МАС адрес, смяна на парола и т.н.т
Варианта който аз ползвам и в къщи и и в работата е със скрито име на безжичната мрежа и филтриране по МАС адрес на компютрите които имат право на достъп до мрежата. Сигурно е разбиваемо и това, но не и от заобикалящите ме, а така един вид се подобрява и скоростта на работа на рутера като се избягва криптирането на данните между него и компютрите
boltik - специалист
montoya написа:
Няма как единия да е пръв, другия да е последен, дори не мога да се сетя каква е идеята ти.
Ами единият комп да има преоритет пред другия.Примерно единия да изчква другия да изтегли страницата.И двамата сме на втория етаж и еднакво разтояние от рутера.
ArturDent - Почти Безобиден
Твоя рутер няма такава възможност.
И тези рутери, които правят нещо подобно са доста, доста по-скъпи.
Пиша "нещо подобно", за щото не е точно така както ти си го представяш, но ефекта е доста близък до това, което искаш.
boltik - специалист
ArturDent написа:
Пиша "нещо подобно", за щото не е точно така както ти си го представяш, но ефекта е доста близък до това, което искаш.

Здравейте,аз нищо не искам,само да спомена,че по нова година беше на гости някъкъв братовчед на съквартирантката и чух като и каза,,ще го погледна„и когато минах покрай тях,той ме изгледа някъкси ихидно.Впрочем от тогава компа започна да губи нета.

Прикачен файл

rsz_Снимка_от_2014-03-24_192244.jpg
rsz_Снимка_от_2014-03-24_192244.jpg (49.52 KиБ) Видяна 1763 пъти
nikolovvd - майстор
Първо сканирай всички мрежи в твоя район. Обърни внимание кой рутер на кой канал работи.
Избери си канал, който не се използва.
Направи резервация на всеки един компютър и смартфон, който ползваш. Това включва назначаване на IP и записване на MAC адреса в съответната таблица.
Когато си готов, включи филтриране по MAС адрес и махни кодирането на връзката/паролата.
Скрий името на мрежата, изключи пинга и включи допълнителните защити, ако имаш такива възможности на рутера.
От тук на сетни никой и нищо няма да те тормози, защото не можеш да хакнеш нещо което не се вижда.
У нас жената ползва два лаптопа. Аз съм с два компютъра, лаптоп и смартфон. Дъщерята е с таблет и смартфон, а сина с компютър, смартфон и незнам колко лаптопа, защото непрекъснато ги сменя.
И при цялата тази лудница всичко работи на 150Мbs.
boltik - специалист
Зравейте,благодаря за помоща.Това за което ме посъветвахте,ще го използвам за напред,но този рутер се води на имто на съквартиранта.За мен остава да стискам зъби.
vk - специалист
Абе има много модерни рутери явно, ама и аз не ги разбирам добре. Имало някакви дето можеш да направиш разделяне - твоите устройства да влизат с пароли, да има дял който е без пароли (за гости), да поддържа хард дискове, да влизаш от службата в домашния комп., да прави връзка с телевизора, с печката и да ти опече едно агне дори :-D
montoya - майстор
Има, ето го http://www.tp-link.com/en/products/deta ... TL-WDR3500 в България се намира между 80 и 100лв
две мрежи на 2.4 и 5 гхц за гости и лична с юсб порт с поддръжка на принтери и мултимедийни устройства.
Недостатъка му е че безжичната мрежа поддържа до 300 мегабита, в същия момент обаче са го направили със само 100 мегабитови ван и лан портове което е меко казано странно решение, но....
Ето тоя http://www.tp-link.com/en/products/deta ... =TL-ER604W вече е с гигабитови ван и лан портове в нашенски магазини около 150 кинта и въпреки че е само на 2.4 гхц поддържа мрежа за гости, но пък няма юсб
Та ако решиш че за нещо ти трябва рутер дори и за да пуснеш печката да печеш агнето, питай само някой обаче трябва да монтира агнето вътре в печката, че рутерите нямат крайници :-D

Тема "Скорост на рутер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: