Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tretre - специалист
Както личи от заглавието във къщата ни във Владо Тричков лятото почти няма вода.
Има сутрин за около час и вечер за толкова. Както се вижда на схемата проблема явно не е от сега, защото
е положен подземен водопровод и до кладенеца на метър дълбочина.
Първо да обясня схемата първото кръгче е кран,водомер,кран с изпразнител и възвратен клапан.
Второто кръгче е само възвратен клапан.
Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (8.03 KиБ) Видяна 3751 пъти
Кладенецът е 29 метра с бетонови пръстени, сълзящ.
Към момента проблема се решава като в кладенеца се спуска помпа Вида, със стоманено въже като на помпата има смукател 1" 7 метра дълъг с клапан и цедка най-долу. От другата страна на помпата има маркуч, който отива в клапана и оттам към къщата.
При тези обстоятелства, когато спре водата- пускам някоя чешма след което пъхам щепсела на помпата в контакта и
водата потича. Проблема е ясен, пералната, миялната и къпането са лукс.
Решението: Купих един немски хидрофор заедно с резервоар за питейна вода 800 литра. Изнамерих едно "бибо" в мазето и дотук...
Прецених че не мога да измисля автоматична система ,която да не се обслужва- без ваша помощ.
Между другото в резервоара има поплавък с елекрически прекъсвач, който работи.
Моля ви помагайте!
pipilica - майстор
Много е лесно, пускаш Бибо-то в сондата да пълни резервоара като се напълни поплавака го спира, връзваш хидрофора да смуче от резервоара и по системата имаш винаги вода. Слагаш един клапан между бидона и смукателя на хидрофора.
tretre - специалист
Всъщност бибото, мога да го вържа към сградната инсталация. А самия резервоар е в къщата.
Не си представям маркучи и т.н. из двора.
А и ми е интересно, какво точно ще включва хидрофора към 220В автоматично. Или ще е постоянно включен?
kozl - майстор
Помпата на хидрофора се управлява от пресостат, който следи налягането към къщата. Като спадне включва помпата, като се вдигне я изключва. Щом ще ползваш резервоар ще имаш система за пълнене на резервоара. При теб има два водоизточника - кладенец и водопровод. Едната система ти е пълнене на резервоара, а другата - хидрогфор за осигуряване вода към къщата.
Възможен вариант.
Водопровода пълни резервоара на принципа на тоалетното казанче - поплавък с управление по ниво. Байпас от водопровода, последователно през ОК към къщата. Така когато има налягане във Тричковския водопровод къщата ще се захранва от него. Отделно трябва пресостата да се настрои по налягане близко до необходимото за къщата, за да може при наличие на такова постъпващо от Тричковския водопровод да не сработва хидрофора.
Пълненето на резервоара от кладенеца се следи ръчно. Не че няма начин да е автоматично, но за сега ръчно. Като понаправиш нЕкои неща - "Апетита идва с яденето" и ще автоматизираш цялата система.
Хидрофора се захранва от резервоара и е постоянно включен, следи налягането помпата сработва само когато падне налягането под необходимото за къщата.
Освен обратна клапа на входа на Тричковсия водопровод към къщата, такава трябва и в хидрофора м-у помпата и изхода към водопровода където е свързан и разш.съд.

Всъщност на твоята схема на последния етаж това какво е. По принцип ако е обемен съд служи и за резервоар и за разширителен съд, но каква ти е идеята да го сложиш там?
Това дето писах по-горе важи за вкопан външен резервоар. Но явно твоята идея е по-друга.
bigdragon - майстор
Дано с тази картинка да съм ясен:
Прикачен файл:
Presentation2.jpg
Presentation2.jpg (34.74 KиБ) Видяна 3703 пъти
Вероятни проблеми:
1. Замръзване зимата на хидрофора.
Решава се, като хидрофора и обратният клапан се разположат в
самият кладенец или в дълбока (1...1.5 метра) шахта до кладенеца.
2. Пропуск на обратният клапан до водомеря - Ще подаваш вода към
селото, когато няма достатъчно налягане в селският водопровод...
3. Пропуск на обратният клапан до помпата - Ще пълниш кладенеца
от селският водопровод...
nikolovvd - майстор
Аз предлагам като се направи инсталацията за локално водоснабдяване, да се помисли и за събиране/отвеждане на дъждовната вода в кладенеца или резервоар.
Следващата логична стъпка е затваряне на крана на водата от главния водопровод. Вече имам съседи, които се отказаха от водоснабдяването на фирма ВиК, въпреки че не сме на воден режим и дори сме на път да ни залее Дунав.
stiv1961 - майстор
nikolovvd написа:
Следващата логична стъпка е затваряне на крана на водата от главния водопровод. Вече имам съседи, които се отказаха от водоснабдяването на фирма ВиК, въпреки че не сме на воден режим и дори сме на път да ни залее Дунав.
Аз съм така от няколко години :) , направих байпас с възвратен клапан при водомера ако случайно хидрофора се развали( пък и от В и К ме посъветваха да не би моята вода да попадне в тяхната мрежа, макар че моята вода е в пъти по- чиста от тяхната :-D ). От хидрофора пуснах ППР тръба 3/4 до най- близката част от мрежата на къщата и си имам минерална вода на трите етажа в къщата :)
tretre - специалист
Благодаря за отговорите.
Това горе е резервоара, качих го на тавана, защото отначало мислех системата да е без хидрофор.
После естествено се сетих за пералната, но все пак горе най-малко ще пречи в къщата.
До горе стига една тръба ф20 която искам да исползвам и в двете посоки.
Най лесното пълнене е на принципа на тоалетното казанче, само че има едни големи на 3/4 "
Като се напълни- спира. като падне нивото се пълни от мрежата.
А другия съществуваш поплавък ако падне нивото и не се пълни от мрежата - да се включва бибото.
На хидрофора си има клапан и филтър даже.
Ако това е теоретически издържано не ми се вижда много трудно.
Все пак остава въпроса, как да го вържа към една тръба- без кранове които да отварям и затварям ако може.
bigdragon - майстор
@tretre
Забрави поплавъците и 1 тон на покрива. Ще му трябва и преливник, както и доста надеждна система за контрол на нивото, както и предпазване от замръзване през зимата, както и съм сигурен, че конструкцията на къщата не предвижда такъв товар на покрива и не на последно място "легионелия" и т.н...
Ето я твоята схема, няма никъде вентили и няма да имаш вода само когато спре и тока и водата едновременно... :-D
Поставянето на някой вентил тук там ще ти помогне, в някои моменти да изолираш участъци, без да оставаш на сухо.
ПП При мен е така :x .Къщата ми на село е захранена с ток от трафа, от който е захранена и помпената станция на ВиК, като спре тока и изсъхвам. Добре че има бира в хладилника и рудан на кладенеца :partyman: ...

Прикачен файл

Presentation3.jpg
Presentation3.jpg (40.46 KиБ) Видяна 3658 пъти
tretre - специалист
Добре значи, има един кенеф външен дето не се ползва ест, но до е близо до кладенеца и има тръба 1/2".
Има и ток и ако протече нещо, няма страшно.
Пак отбелязвам че кладенеца е сълзящ и не може да реши проблема изцяло, за това е нужен резервоара.
Този персостат нещо не ми е ясен, като се включи помпата тя няма ли да го изключи?
А и как да знам на какво налягане трябва да се настрои след като водата спира бавно, и се оттича?
И още не ми е ясна системата на свързване на хидрофора към една тръба.

Тема "Летен режим на водата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: