Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kalin72 - майстор
Здравейте, питенето ми е следното - двора ми е под нивото на улицата, иска ми се да направя небетонна или поне не изцяло бетонна конструкция, на която да паркирам колата си. В последствие може би ще ползвам празното пространство отдолу като мазе. Размер 5 Х 3 метра.
Някакви идеи дали ще стане по този начин:
- бетонни ивици, над тях се изливат 3 двойки бетонни колони, които се свързват с I образни греди, отгоре кофражен шперплат. Отдолу се затваря след време, с ОСБ/вата/ОСБ. Пода по същия начин, както и тавана - с I греди.
Какво мислите?
Искам по този начин, за да избегна процедурата в общината.
nikolovvd - майстор
Аз бих направил една ножична платформа. Когато е вдигната на нивото на пътя ми е като място за паркиране, а ако няма да ползвам колата, я спускам в двора. Така няма да могат да я откраднат без кран! :-D
Другия вариант ще трябва да си вадиш строителни книжа и разрешение за строеж от общината, което ще ти излезе като пари толкова колкото един гараж.
kalin72 - майстор
Да, ножична платформа е идея - въпроса е финансово дали си заслужава, но пък ми се искаше да си ползвам мястото отдолу за склад, примерно :) Но си прав, ако тръгна да строя, ще излезе сериозна сума...
А дали моята идея не може да мине като временно строителство?
nikolovvd - майстор
Пак ще трябва да се изръсиш за метални колони, които да може да се премахват, ако общинарите ти направят проблем.
Ако имаш време си сметни колко ще ти струват металите за строителството и отделно колко ще ти вземе архитекта, строителния инженер и таксите на общината и кадастъра.
А ако имаш съсобственици става още по интересно!
За един нищо и никакъв навес сумите достигат до 500-600 лв. и отделно към 1000 лв. за метали, ламарини и труд.
kalin72 - майстор
Хм, навеса не е ли временна постройка, и мисля, че не се плаща повече от 100 лева за разрешително...
nikolovvd - майстор
Като отидеш при архитекта ще разбереш, но мисля че за по-малко от 150 лв. няма да те погледне.
Преди 2-3 месеца бях свидетел как експерт се пазари със съдията за цената на експертизата. Тия хора 100 лв. ги нямат да нищо вече. За експертиза на постройка 16 кв.м. взе 200 лв., като със сигурност е взела още толкова под масата, за да я изопачи така че да устройва наелите я ищци.
alsted - майстор
kalin72 написа:
- двора ми е под нивото на улицата, иска ми се да направя небетонна или поне не изцяло бетонна конструкция, на която да паркирам колата си. В последствие може би ще ползвам празното пространство отдолу като мазе...
Аз направо си направих мазе, като оставих на плочата отвор, та си имам и канал. Е, трябва да се вкара някой лев в повече, но според мен си заслужава инвестицията.
kalin72 - майстор
Така де, и аз точно това мисля, но ми се иска да го направя по начин, по който административните такси и изобщо бумащината да е най-малко :)
bulhomes2 - майстор
nikolovvd написа:
...Другия вариант ще трябва да си вадиш строителни книжа и разрешение за строеж от общината, което ще ти излезе като пари толкова колкото един гараж.
С това не мога да се съглася, гледам че и ти по-долу цитираш по-реални цифри. Преди около 2 години си вадих разрешително за строеж за баш такъв паркинг (за 3 коли) и басейн (не на паркинга :lol: ) - спомените ми са за около 4-500 лв. Даже в тази цена имаше и екзекутиви за промени по време на строителството по предното ми разрешение. Вярно е, че бавят, но не е ли си по-добре за тия пари да си го имаш и в кадастър и в нотариален акт (при нужда) и да си го направиш спокойно както трябва. А не да се чудиш кое с какво да замениш с не особенно сигурен резултат.

Иначе плоча с канал и работилницата отдолу е супер. 2 пъти съм го правил.

Тема "Конструкция за паркиране на автомобил" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: