Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
agj - майстор
fore написа:
Sharkolia написа:
koveslav написа:
От друга страна икономиката ни е капнала точно щото сички станаха търговци и то кви :) Нищо не се произвежда в БГ вече ,само се внася ,дори типични български продукти се внасят . Примера е по-горе с чешката икономика,всички марки които действаха по времето на соца в ЧЗ и днес се произвеждат и навсичко отгоре качествено ,а до тва още и изградиха име.
Някой ще каже "аааа ама то Шкода е Фолксваген" ,а аз ще кажа така само преди 25г. същата фирма имаше една скапана кола ,днес имат брутална репутация. Почти с всичките марки и продукти от ЧССР е така.
И аз постоянно се питам каква е разликата между Чехите и нас, но осъзнах, че Чехите освен че са под голямо влияние на Немската култура и самосъзнание, основното е че при тях отминалата Комунистическа система не ги е бъркала и държала "завързани".
Просто Чехите и преди и сега вървят в една и съща посока, просто Отминалата система ги спираше да подобряват качеството на продуктите си. Работеха в затворена система. А сега Производителите и Пазарите са им отворени и те действат като една развита Западна държава.
А при нас всичко е било насила и сме чакали да станем "свободни" за да стане каквото стана.........
Така че Чехите винаги са били Западни Европейци- Шкода прави освен Автомобили и оборудване са атомни рекактори и много други неща. Че са силни и в електрониката също е факт.
Няма какво да се сравняваме с тях, но има какво да научиме от Чехите определено. Икономиката ни я няма, а тя ни е жизнено необходима.
Колега по форум, май почваш да объркваш кабелите с политиката! :-D
Ако става дума за самосъзнание то най вече трябва да обърнеш внимание на самосъзнанието на управляващите ни ,защото само те са виновни за състоянието и на държавата и на икономиката !Вече отминаха доооста много годинки от стария строй а те така и не поискаха да намерят начин да бъдем като всички останали. Бих казал че миналото ни,не бе чак толкова трагичното ,защото ако в миналото имаше някаква икономика то сега никаква я няма, защото успяха окончателно да я съсипят!
Мисля че трябва да спрем до тук! И да очакваме новини от колегата -купи ли си чешкия Омикрон или се отказа !?И ако си го е купил да сподели впечатления ...?
БайТанас - специалист
Здравеите видях че тук във форума има дста можещи и знаещи та искам да попитам попадна ми една кутия електроди на кутията пише че са базечнорутилови щи може ли да се работи с тях с обикновен електрожен или ще трябва инвертор и да ли са неръждавеика много ми приличат на такива. Ако някои е работил с тях нека каже

Прикачен файл

SN859182.JPG
gogo7777 - майстор
Това са стари български електроди отговарящи на съвременните 317L. Неръждаем електрод 18-22% хром и 9-12% никел (според съдържанието на молибден може да се класифицира и като 318L). Електродите принципно работят на AC и DCEP. Не знам какво имаш на предвид под обикновен електрожен, ама ако визираш променливотоков електрожен (AC), ще можеш да заваряваш само ако напрежението на празен ход не е по-малко от 60 волта. На кутията обаче е препоръчано DCEP, вероятно в обмазката нещо липсва........и също, ако електрода в края е маркиран със тъмно-зелена боя (отживяла маркировка) то ще ти е необходим само DCEP.

За пояснение
AC------------променлив ток
DCEP---------постоянен ток електрод на + (DC electrode positive)
DCEN---------постоянен ток електрод на - (DC electrode negative)
agj - майстор
При положение че на кутията си пише всичко -няма принципни положения!!!
На опаковката точно и ясно е написано ( = + )т.е. електродите работят на прав ток с обратна полярност.
pansim - майстор
Колега, имам точно такива електроди една кутия /вече по-малко/ и в събота заварявах чугун с тях. За мое учудване се получи добре. Работих с инвертор на електрода /+/ т.е. обратна полярност
Успех.
БайТанас - специалист
Благодаря Ви за насоките които ми дадохте все още нямам инвертор но има служебен които мога да ползвам лошото е че електродите са 4мм иначе са много запазени нямат очупена обмазка .
agj - майстор
БайТанасе,мисля че не бива да приемаш за"чиста монета" информацията че, с тези електроди се заварява чугун !Ако при един домашен майстор това се е получило не означава че винаги това ще е така!
БайТанас - специалист
agj написа:
БайТанасе,мисля че не бива да приемаш за"чиста монета" информацията че, с тези електроди се заварява чугун !Ако при един домашен майстор това се е получило не означава че винаги това ще е така!
Взех ги за заваряване на неръждавеика преди време си правих такъв боилер мисля да го режа и да слагам серпентина
idunno - специалист
Разбира се,че може да се заварява чугун с електроди за неръждавейка.Това само тук( в този форум) май, е някаква новост. :-D
Друг въпрос е на какви натоварвания е изложена заварката и как е направена.
Заваряването на чугуните ( белият е проблемен, не е за начинаещи) е лесно стига да знае човек технологията.Така че да го караме по полека с чистите монети колега agj.Тези монети са покази в едни учебничета по заваряване, където могат да се видят.
И да, опасно е да се вярва на хора с клавиатура, вместо на хора с ръкохватка. :-D :-D :-D
agj - майстор
БайТанас написа:
agj написа:
Взех ги за заваряване на неръждавеика преди време си правих такъв боилер мисля да го режа и да слагам серпентина
Точно за неръждавейка са .
Не знам колко е стената на бойлера ,но препоръчителните дебелини на материала за заваряване с 4-ка са за над 6мм.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: