fore написа:Колега по форум, май почваш да объркваш кабелите с политиката!Sharkolia написа:И аз постоянно се питам каква е разликата между Чехите и нас, но осъзнах, че Чехите освен че са под голямо влияние на Немската култура и самосъзнание, основното е че при тях отминалата Комунистическа система не ги е бъркала и държала "завързани".koveslav написа:От друга страна икономиката ни е капнала точно щото сички станаха търговци и то квиНищо не се произвежда в БГ вече ,само се внася ,дори типични български продукти се внасят . Примера е по-горе с чешката икономика,всички марки които действаха по времето на соца в ЧЗ и днес се произвеждат и навсичко отгоре качествено ,а до тва още и изградиха име.
Някой ще каже "аааа ама то Шкода е Фолксваген" ,а аз ще кажа така само преди 25г. същата фирма имаше една скапана кола ,днес имат брутална репутация. Почти с всичките марки и продукти от ЧССР е така.
Просто Чехите и преди и сега вървят в една и съща посока, просто Отминалата система ги спираше да подобряват качеството на продуктите си. Работеха в затворена система. А сега Производителите и Пазарите са им отворени и те действат като една развита Западна държава.
А при нас всичко е било насила и сме чакали да станем "свободни" за да стане каквото стана.........
Така че Чехите винаги са били Западни Европейци- Шкода прави освен Автомобили и оборудване са атомни рекактори и много други неща. Че са силни и в електрониката също е факт.
Няма какво да се сравняваме с тях, но има какво да научиме от Чехите определено. Икономиката ни я няма, а тя ни е жизнено необходима.

Ако става дума за самосъзнание то най вече трябва да обърнеш внимание на самосъзнанието на управляващите ни ,защото само те са виновни за състоянието и на държавата и на икономиката !Вече отминаха доооста много годинки от стария строй а те така и не поискаха да намерят начин да бъдем като всички останали. Бих казал че миналото ни,не бе чак толкова трагичното ,защото ако в миналото имаше някаква икономика то сега никаква я няма, защото успяха окончателно да я съсипят!
Мисля че трябва да спрем до тук! И да очакваме новини от колегата -купи ли си чешкия Омикрон или се отказа !?И ако си го е купил да сподели впечатления ...?