• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Nortek4648 - специалист
7V пад на напрежението при включване на бойлер не е чак толкова зле!
На апартамент на 10-тия етаж знаеш ли как е :?
Ха ха ми незнам защото аз съм на първия в софия и пробите ми бяха тук. а напрежението е стабилно, като включвам ел.машини лампите не се усещат да премигват. докато на село се усеща при всеки ел уред, макар и малко ама няма как задоволявам се и с това, което имам.
brad4edat - специалист
Привет! :)

След като видях, че плафона който преработих с диодна лента 3014 в моята стая не се предава втори месец вече, реших да преправя така и плафона в банята. Писнало ми беше да светва след 5-10 секунди откакто си натиснал ключа, понеже оригинално плафона е за 32w от кръглите пури. Пурите изкарваха по 7-8 месеца максимум, понеже все пак в банята се щрака и светка лампата по много пъти на ден, друго, че палеха често с голямо закъснение.

Купих си 3014 120led/m студено бяла и топлобяла лента, идеята е да не е хептен студена светилата а да добавя и 5-6 топлобяли лентички, та малко до "омекне" светлината и белким е по-близка до приятната дневна светлина 4500К.
Елементите в цялата чудесия са един 800v 8А грец, клеморедче( остана от старата инсталация), филтриращ кондензатор 33mf/400v, предпазен бушон с гнезденце за него ( корпуса е занулен към - и ако някъде все пак офази да прекъсне бушончето), 20 студено бяли лентички и 5 топлобяли лентички. Напрежението след кондензатора е около 300v-310v и за това сложих 25 лентички (може и да ги намаля на 24, за да светне по-силно лентата), диодите се охлаждат супер и въобще не загряват! Самия плафон се оказа с толкова дебел слой боя, че дори и някъде да пробие изолацията на лентата, няма да офази към корпуса на плафона. :-D В общи линии свети доста силно, светлината е приятно бяла и най-важното е, че просто няма какво да дефектира в тази елементарна инсталация. Може да си се светка и гаси по много пъти на ден, без човек да и брои циклите на пускане и спиране, както е при енергоспестяващите лампи, пурите и т.н.

Ето какво се получи в действителност ;)
Прикачен файл:
2014-05-24 19.10.15.jpg
Прикачен файл:
2014-05-24 19.22.07.jpg
Прикачен файл:
2014-05-24 19.22.27.jpg
Прикачен файл:
2014-05-24 19.31.16.jpg
Прикачен файл:
2014-05-24 19.32.47.jpg
Evgeniy - майстор
Добре се е получило.
Ако беше захранил с плюса дясната секция, където сега отива черния кабел (но на плюсчето) , няма да ти се налага непрекъснато да кръстосваш проводниците, а ще се водят като на хоро... Но това на практика няма значение :)
Evgeniy - майстор
Време е за нов експеримент - замяна на луминисцетна лампа с LED.
Залепих 20 елемента от лента с диоди 5630 в осветително тяло с луминисцентна тръба и ги свързах последователно.
Захранващата схема е като тази:
download/file.php?id=82793&mode=view
Използавах греца и кондензатора 10мкф.от оригиналната платка, като последователно добавих 2Х470nf, които са в паралел.
За по голямо кпд дадох накъсо ресисторите от лентата. В крайна сметка се получиха 190В и 26 милиампера ток = почти 5 вата, което е доста щадящо за диодите и свети великолепно.
Прикачен файл:
IMAG0143_BURST002.jpg

Прикачен файл

IMAG0144.jpg
hidrazin - майстор
Малко да повдигна темата. Ей тук приготвям едни 10бр. твърди ленти за една работа. Всяка от тях е с дължина 90см и поема 3,6 метра LED лента. Използвал съм 3528 с по 60 на метър, 4,8W/m, бяла. За там където ще ги слагам не е много фатално каква ще е лентата. По-скоро се иска по-равномерно разпределение на по-голяма площ. Освен това и цената на една ролка е доста под 10 лева.
Прикачен файл:
LED hard strip.jpg
:partyman:
didoni_ - специалист
http://www.conrad.de/ce/de/product/1827 ... ggest=true
Този диод 3,7 волта при ток 0,350 милиампера-колко вата е?
hidrazin - майстор
Тоя диод при 3,7V и 0,35A ще ти консумира 1,3W и ще ти ламби със 114 лумена.
А при твоите:
didoni_ написа:
0,350 милиампера
Няма въобще да свети.
:partyman:
didoni_ - специалист
Благодаря ти Хидра :partyman:
kamen123 - напреднал
и аз гледам какви диоди има, намерих темата с гугъл, малко помощ от мен макар и след месеци,
за този текст "Ако някой е намерил 4700к-5000к да каже от къде я е купил"
не видях някой да е писал как се получават различни цветове за това ето няколко начина:
може да се пуснат едновременно 3000к и 6000к диоди/ленти и с регулиране силата на светене да се докарат до около 5000k, примерно на две парчета 6000к едно парче 3000к,
друг начин е добавяне rgb или цветни и пак да се регулират до желан цвеят,
разбира се е добре да се смесят, например да стоят зад матово стъкло,
може и само rgb диоди/ лента, този начин се ползва масово по екрани на компютри/телевизори

още един начин е цветен филтър, например пред диодите се поставя оцветено стъкло, например сините 6000k зад жълто стъкло светят по бяло...

за повече подробности гугъл: rgb color model

цените на алуминиевите профили и на мен ми изглеждат надути, може някой да огъне от алуминиева ламарина и сигурно цената ще е по добра
DundyTheCroc - майстор
Колеги, взех за стаята на малкия 5 метра RGB лента, контролер и захранване. Въпросът е следния, контролера е 2А на канал, захранващо 12-24 волта. Ако разсъждавам правилно контрола е по ток, т.е. ако го захраня на 24 волта мога да свържа не 72 вата лента както е на 12 волта, а 144 вата?
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: