Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
ogo - специалист
Здравейте,
Имам следния проблем и свързани с него ламерски въпроси:
В мазето на 130 г. къща, имам кладенец.
В момента е дълбок около метър и половина, диаметърът му е около метър и има 50 см. вода на дъното. В горещо лято почти пресъхва.
Кладенецът не е поддържан от десетилетия. Колко, не знам.
Стопанисвам къщата от няколко години и няма кой да ми каже дали кладенецът е бил по-дълбок.
От вътре е "облицован" (силно казано) с редени речни камъни, част от които са се срутили вътре. Отгоре "равни" с бетонната плоча, която е под на мазето.
Имам идея да го почистя и направя по-дълбок.
Притеснявам се обаче, да не се срути отгоре ми.
Гледах в нета, че се слагат бетонни пръстени. При мен това е невъзможно, просто, защото внасянето им в мазето, на практика е почти невъзможно усилие.
Почнах да търся ПВЦ тръби с голям диаметър, с идеята да ги режа и слагам на пръстени.
Попаднах обаче на разни готови пръстени за шахти.

Можете ли да ме посъветвате, кой е най-удачния вариант според вас? И възможно най-евтиния.
Също така гледам, че някои от пръстените са плътни, други "надупчени".
Има ли значение кои ще използвам и в каква последователност да ги редя?

Предварително благодаря!
Neno Er - специалист
Много ясно, че надупчените се слагат най–отдолу. Нали трябва от някъде да влиза водата.
Пръстените трябва да с с диаметър който да ти позволява да влезеш и да копаеш. Не се полъгвай да влзаш в кладенеца както е сега, щото после да не кОпат тебе. :shock:
Що не вземеш да пробваш сондиране някъде на двора? Явно, че подпочвената вода е на плитко.
Порови тук и ще намериш писано по темата. Моята сонда излезе без пари.
Погледни тук:
viewtopic.php?f=22&t=33674
ogo - специалист
Neno Er
Благодаря! :partyman:
VLADO66 - майстор
Може в случая да се касае не за кладенец, а за земен хладилник който впоследствие се е напълнил с вода и това да е действителната му дълбочина.
kr1100 - майстор
Изхода е леене на пръстени в мазето. Направи си калъпи или от тръби или ламарина по размера на дупката не мога да го нарека кладенец/. Готовите пръстени за шахти как ще ги вкараш в мазето?
Ако си лееш пръстени на място - не по-високи от 30-35 сме ,че тежат много.Слагаш пръстени и копаеш , като слязат надолу нов пръстен. Трябва да имаш готови пръстени за дълбочина до която ще стигаш. Когато започнеш да копаеш копаеш - няма прекъсване за седмица, седмици, месец/и - може да се слегне почвата около пръстените и да не слизат надолу. Колкото и нагоре да са подпочвените води юли август падат много надолу.
Офф при мен при снежна зима и дъждовна пролет са на 30-40 см .Съседа има маза рибарник /жабарник дето все е пълен с вода. През цитираните месеци нивото пада под 5-6м /пясък и баластра/.
Ако се решиш да лееш пръстени, мога да ти бъда полезен с идея . Лял съм през 1980г.И съм копал

Тема "Укрепване стените на кладенец, почистване, вкопаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: