Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
Не ми стана ясно какво точно се опитваме да докажем и за какво спорим.Без да превключа в този режим пак се заварява,но се точи електрод след всеки две-три паления.Това е предостатъчно,за да кажа,че без тази функция е невъзможно да се работи нормално и спокойно.Въпроса е,че вече съм смел по отношение на тънките материали,а по-нататък ще се пробвам и в неръждавейката.Голям кеф е да наблюдаваш заваръчната дъга и да виждаш в реално време как се заварява материала и какъв е резултата от това.С малко повече практика,възможностите с този метод са много.Ето я и "голямата" техника строена, и един от първите ми опити за заваряване с ВИГ.Има си нужда от собствена кутия или малка количка,като на СО апаратите.Ще се подредят по съвсем друг начин нещата.

Прикачен файл

Photo0257.jpg

Прикачен файл

Photo0255.jpg
agj - майстор
koveslav написа:
Не ми стана ясно какво точно се опитваме да докажем и за какво спорим.
И на мен също не ми стана ясно! :?
Може би колегата по форум -Пансим, се съмнява че Вики Б е обявяват не вярна информация за функциите на инверторите произвеждани от тях. :?
agj - майстор
koveslav написа:
...Има си нужда от собствена кутия или малка количка,като на СО апаратите.Ще се подредят по съвсем друг начин нещата.
Да, добре ще е да си направиш количка и да си подредиш нещата там -бутилаката ,апарата горелката и т.н.,но ми се струва че трябва да помислиш как да поставиш апарата върху кутията и да ги захванеш заедно -неподвижни едно към друго,може да ти се наложи когато ползваш апарата на ВИГ той не винаги да е в количката и събраните в пакет кутия и апарат да са лесно преносими ...
koveslav - майстор
Мисля,че открих в един магазин да се продава отделно като резервна част неокомплектована основа на горелка с кранче,която е със същото присъединяване към шланга като моята.Консумативите и са същите,така че ако наистина отговори,за още двадесетина лева ще се отърва и от трафчето и клапана.Тогава системата ще стане наистина компактна.Утре ще се изясни въпроса.
pansim - майстор
agj написа:
koveslav написа:
Не ми стана ясно какво точно се опитваме да докажем и за какво спорим.
И на мен също не ми стана ясно! :?
Може би колегата по форум -Пансим, се съмнява че Вики Б е обявяват не вярна информация за функциите на инверторите произвеждани от тях. :?
Да, няма да спорим. Просто ПОКАЖИ къде Вики-б са показали че имат Лифт функция??? ЗА конкретния модел 130Т
И си посипвам главата с пепел :)

Подкрепям идеята за горелка с кранче. Според скромното ми мнение е стъпка в правилна посока.
agj - майстор
Аз също мисля че спора е напълно излишен след като имаме перфектно работещ апарат в режим ВИГ- няма залепвана на електрода ,няма бързо износване което е характерно за паленето с драскане.Описанието в сайта на Вики Б е по скоро информация за работата във ВИГ режим отколкото гръмка реклама.
По добре ли щеше описанието да е някакво смешно като например това :"......леки и надеждни апарати за ръчно електродъгово заваряване с обмазани електроди, които позволяват и ВИГ заваряване с LiveTIG запалване на дъгата."
Подобно описание нито дава нужната информация ,на не осведомения потребител а пък същевременно е изключително смешно за просветените в тази област!
koveslav - майстор
Вики-Б като цяло са много слаби в рекламата си.И аз не знам много неща за тях,но точно по въпроса който постави Пансим,ето какво ми направи впечатление: имат вариант Т и вариант ТК.Както виждате и от снимките на моя апарат,те са ми поставили ТК. И аз не съм виждал другаде 130ТК.Може би точно в това е разликата,но факт е,че апарата работи перфектно.Не искам да звуча като онези "да ама той моя е по-специален",но аз се убедих че Agj е капацитет и с опит във ВИГ-а,а точно той го одобри.Пак казвам-не споря,а това ползвам,това виждам, и съответно това споделям.Слабо наранява електрода апаратчето,а освен това се получава и нещо друго-понякога,като топна електрода във ваната,или допра няколко пъти в него добавъчния материал,се получават някакви окиси и ли наклепи можеби,но идва момент в който на външен вид здравия електрод въобще не пали.Допираш,драсваш-резултат няма.Остъргвам го леко отстрани в масата,или на четката и после пали веднага.Това ми говори,че тока е достатъчно слаб,за да не може да пробие през този окис.
Sharkolia - специалист
Да ъпдейтнем темата . Тъй като съм новобранец в заваряването разглеждах книжки с теория и попаднах на една книга от 80 г. Електродъгово заваряване от А. Китаев.
Там се споменава Осцилатор.
Описанието е ,че въпросният апарат подпалва електрода на 1-3 мм от изделието.
Тва чудо съвместимо ли е с инвартор или се ползва само при трансформатори?Някой ползвал ли е ? И изобщо как се работи с това устройство?
koveslav - майстор
Чувал съм за разстяние между електроди 1.1мм,но напрежението при което прескача искрата е доста сериозно-ако не греша,мин. около 10kV.Да не би да става въпрос за онези допълнителни устройства на старите правотокови електрожени,дето вътре имаха едни електроди с регулируемо радстояние между тях.Там нямам спомен за какъв трик ставаше въпрос,но ако разстоянието между електродите се увеличи не палеха...Не знам дали се казваха осцилатори.Старите пушки да се понапънат,да си спомнят какви са били старите им машини!
agj - майстор
koveslav написа:
.Да не би да става въпрос за онези допълнителни устройства на старите правотокови електрожени,дето вътре имаха едни електроди с регулируемо радстояние между тях.Там нямам спомен за какъв трик ставаше въпрос,но ако разстоянието между електродите се увеличи не палеха...
Вероятно точно за тях става дума .
Споменаванато Осцилатор от А. Китаев вероятно идва от руската дума "осциллятор" или по точно "Сварочный осциллятор" - осциллятор нужен для создания условий зажигания основной дуги.Според мен е високочестотно запалване!
В старите ВИГ апарати КраКра се използваше точно този начин на запалване на дъгата.Между два волфрамови електрода Ф 4-5мм се подаваше искра от високочестотен трансформатор.И ако разстоянието между електродите или е голямо или електродите вече имат нагар искрата е слаба и "високочестотното" не пали ...!И тогава е нужно зачистване на челата и регулиране на разстояние между волфрамовите електроди.
Изображение

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: