• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 44
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
На мене ми е ясно, че говориш за великата марка - щом препоръчваш 2.7м2 за 120л., но не на всеки му е ясно :wink:
komstiza - специалист
До колко градуса ти е достигала водата в 120л бойлер лятото с този Бош, модел Солар 4000,ако не е тайна?
Честно казано с него нямам наблюдения, но имам много монтирани Солар 5000 (2.4м2) на бойлер 200л и 60-65*С си ги прави спокойно. Включително и при мене, а сме 4 човека. Нормално го дават за 150л.
komstiza - специалист
На мен 2,7м на SUNSYSTEM ми прави 90 и повече без проблем на 100л бойлер.
Мисля че на 150л. ще направи 65 градуса без проблем.
Да добре е да се знае марката и размера на колектора за какъв бойлер вършат работа.
Но все пак нека да се пишат изпробвани неща,а не какво дава производителя.
Мисля че така ще е по-достоверна информацията.
komstiza написа:
Това, което 2.7м2 Сънсистем постига в 100л бойлер, Бош 2.4м2 го постига в 150л, затова наистина е важно да се уточнява модела, а не само площта. Ако немеца пише че панела е за 150л, значи става и за 200, те винаги се презастраховат, за разлика от китайците примерно. И не трябва да забравяме, че колкото по-голям бойлер за единица панел, толкова ефективността е по-голяма
komstiza - специалист
LazarGanev написа:
komstiza написа:
Това, което 2.7м2 Сънсистем постига в 100л бойлер, Бош 2.4м2 го постига в 150л, затова наистина е важно да се уточнява модела, а не само площта. Ако немеца пише че панела е за 150л, значи става и за 200, те винаги се презастраховат, за разлика от китайците примерно. И не трябва да забравяме, че колкото по-голям бойлер за едица панел, толкова ефективността е по-голяма
Не вярвам с този Бош 2,4 да направиш 95 градуса на 150л бойлер,а сънсистемския 2,7 да не може .Този Бош го изкара с извънземна технология.Може и по-силен да е,но чак пък толкова.
Явно нещо си ги рекламираш.Аз не съм търговец и не правя реклама на никого.Монтирам кой каквото поиска и споделям само преки наблюдения.
Пак опорочихме темата по българския метод-то моето е най-добро мани ги другите.
Вярвай си в каквото искаш, не те карам насила. Аз също съм монтирал всякакви и имам наблюдения. Естествено, че кой каквото поиска, но инсталатора трябва да знае повече от клиента и да го насочи, да каже предимства и недостатъци, а не само "както искаш бате, тъй щи го напраим :) ". Пък вземи прегледай малко Solar keymark. И защо да сме опорочили темата - защото правим разлика между различните марки ли? Това, което съм казал за Бош, важи и за Висман, за Волф и други. Не съм съгласен с уравниловката и черпя туба бира ако ми дадеш за пример по-калпав панел от Сънсистем, щото аз не съм виждал - нито турски, нито китайски, гръцки, авганистански...
komstiza - специалист
На мен 7-ма година ми върши идеална работа.На когото съм монтирал такъв,всеки е доволен нямам нито едно оплакване досега.
Ма щом казваш ти че са калпави,добре.Съгласен съм не искам да споря с теб :?
Ами какво да спорим, ти сам виждаш резултатите - за да върши същата работа трябва да е с доста по-голяма площ, т.е. от единица площ получава по-малко количество топлина, което пък означава по-слаб ефективност. Само че ти казваш, че не вярваш, щото не си пробвал :) . И баща ми преди 20год. не искаше да повярва, че има по-хубава кола от Ладата, щото му върши идеална работа и другите, които имали Лади не се оплаквали :-D
filmatoplo - майстор
+1 За сега класациите за панили се води от Висман ,Волф ,Бош и др , Сънсистем са мъка -въпреки че имам монтирани 1000 ди и толкова турски по 240 лв бр които и още работят вече над 15-20 год :wink: .Най скапани са Соларките и вертикалните малки бойлери на Сънсистем -пълен боклук :evil: .Ех спомени -първите ми панели 1990 бяха от черни тръби и обикновени стъкла , производство на Нови енергийни източници Разград :wink: -панелите бяха с изводи долу и горе по диагонал -не може да се свържат панел с панел странично а се ползва външна метална събирателна тръба , по моя молба поръчах да ми направят 10 панела със странични 4 извода , направиха ми ги след 1 месец , и шефа на завода ми прати писмо с уговорката да ползвам меки връзки при свързването че щяло нещо да се повреди :lol: Сега почти всички панели могат да се свързват един за друг странично :wink: .Бяхме на война едно време -сега с едно натискане на клавиш на компютъра си избираме панел по цена нали :wink: .
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 44

Тема "Избор на слънчев панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: