• 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Благодаря за предложенията,мисля,че ще бъдат идеални за моите цели,а и всъщност първото захранване струва по-малко от трансформаторите,които аз купувам :-D
А колкото до отворите в кутията - тя си има фабрични :cool: :lol:
ivan_v - специалист
Не бих казал, че е много сложно всички диоди да се свържат последователно. За целта лентата трябва да се нареже на всеки три диода ( където фабрично си е отбелязано). След това на условно избраната прва тройка диоди се захранва плюса. От минуса на първата се свързва с мост плюса на втората и т.н.
След изправяне и филтриране мрежовото напрежение е около 320V. Ако се навържат 25бр ленти от по три диода ( всяко от който се нуждае от 12V) ще се получи пад около 300V. Ще останат за гасене само 20V, а токът ще е 20мА. Съответно ще е нужен резистор 1КОм , който ще поема само 0,4W ( 1W най-вероятно ще издържи, но по-добре 2W).
Скоро си играх и с друг вариант, който също работи , а именно:
Лентата си е във фабричния вид ( 12V и да кажем 1А консумация)
Схемата е много аналогична на тази с гасящ ( ограничаващ ) резистор, но вместо резистор използвах НЕелектролитен кондензатор в променливотоковата верига на високоволтовия грец.Идеята е, че по този начин няма нежелани топлинни загуби.
Сега не ми се чертае схема, но ако има интерес ще драсна една.
moimoimoi - майстор
то схема с гасящ кондензатор има назад-назад в темата, ама никой не чете
затова дай пак
viewtopic.php?t=6158&postdays=0&postorder=asc&start=120

накратко стойноста на гасящия кондензатор се определя така:
С= I/(230-Ud) *2*3.14*f
т.е.
С= I/(230-Ud) *314 ,Farad

конкретно за колегата с лед лентата
С= 0.7/(230-12)*314=0.00001022 фарада ,което е 10.2 микрофарада
jordanvass - майстор
moimoimoi написа:
конкретно за колегата с лед лентата
С= 0.7/(230-12)*314=0.00001022 фарада ,което е 10.2 микрофарада
То хубаво, ама 10 мкф на 400В неелектролитен по цена, обем и тегло ще надхвърля едно нормално захранване 220/12В, 1А. Значи пак не става.
moimoimoi - майстор
размера не е толкова голям
но цената е по 2 http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... MF%2F1000V
Тани - модератор
Приятели, хайде поне в този раздел да сме изключително внимателни какви съвети даваме! "Крушката" на питащия представлява това:

Изображение

десетки, а може би стотици открити спойки, което прави гарантиран допира до поне няколко спойки при развиване/ завиване на лампата. Просто изтръпвам като ви чета съветите и си представям как някой член от семейството сменя ЛЕД лампата по някаква причина!

НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ!
бат Вальо - специалист
Аз си замених цялото осветление в къщи с диодно. Имах много лунички като повечето замених директно с модули. Разбирасе монтирах след ключа трафче. Понеже не ми се занимаваше да сменям стойките за луничките, имислих вариант с модули които пасват точно в дупката на стойката. единия модул струва 1 лв някъде. На някои места сложих светодиодни крушки е27 топло бяла светликна 3500 К. там пак използвах стойките за луничките като с държача за луничката си направих фиба с която захващам крушката отгорната страна.
За двора си направих светодиодни ванички с плочки по 10 вата.
Реално засега използвам около 200 вата общо за къща на 2 етажа с 5 стаи 2 бани и коридор и външно дворно осветление.

Прикачен файл

image005.jpg
image005.jpg (49.91 KиБ) Видяна 1997 пъти

Прикачен файл

image004.jpg
image004.jpg (43.77 KиБ) Видяна 1997 пъти

Прикачен файл

image003.jpg
image003.jpg (53.31 KиБ) Видяна 1997 пъти

Прикачен файл

image002.jpg
image002.jpg (61.72 KиБ) Видяна 1997 пъти

Прикачен файл

image001.jpg
image001.jpg (60.89 KиБ) Видяна 1997 пъти
бат Вальо - специалист
още една

Прикачен файл

image006.jpg
image006.jpg (42.91 KиБ) Видяна 1997 пъти
kozl - майстор
На 01 април 3х20 вата 3 LED прожектори съм си купил. Преди 2 месеца отказа единия. Поседя 1 месец в Конрад и сега пак свети, но две седмици след ремонта на първия загасна втория, а третия примигва. Та горе долу след година служба и проблемите почнаха. Така като се върна в спомените си спомням корейски LED за лунички 12 V. 3 вата с един светодиод. Има няма след няколко месеца започват да светят слабо. Докато бяха в едногодишна гаранция - връщах, връщах и като свърши гаранцията угаснаха. Тогава от любопитство си взех една и я разкербовах. и що да видя :shock: драйвера работи и диода свети си добре, но оптиката (лещата) потъмняла и не пуща светлина. Сетих се за другите, но късно беха ги отнесли на депо софийско - боклукчийско.
Lisko - майстор
moimoimoi написа:
то схема с гасящ кондензатор има назад-назад в темата, ама никой не чете
...
Понеже не помня пусках ли го преди и с търсачката не можах да го намеря, ето моя калкулатор за ток през гасящи кондензатори
  • 1
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 86
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: