• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
ivanovbg - майстор
Аз имам 2 компа дето се гасят само като ме няма за 2 дни, така че едва ли е проблем, а и един лаптоп дето батерията му кара половин час е 100-150 лева. Това скъпо ли е? Няма и половин панел :lol:
:partyman:
edemy2001 - специалист
А, дали си заслужава компютър!? Спечелената енергия от по-добро насочване към слънцето ще стигне ли за захранването на лаптоп, а не десктоп!? Ако ще е с процесор - по-добре да е микроконтролер, че поне консумира малко енергия и са евтини. Така поне ще има и остатък от енергията, която ще се спечели.
ivanovbg - майстор
Доколкото разбрах това е тестов панел, като резултатите могат да се използва за развойна дейност в бъдеще. По същия начин може да се постъпва с програмата.
2v6 - майстор
ivanovbg написа:
Няма ли да е по лесно, евтино и ефективно с усб релета - http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=12031 и един лаптоп. С една програма ... 4 релета става 2 осно управление.

Ако пък се заиграеш и с това http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=11946 можеш всичко да направиш - и обратна връзка и следене на параметрите и ако е спрял за известно време тока автоматично ще застава където трябва.
В другата тема бях предложил най-евтиното и ефективно според мен - Ардуино Нано.
За по-малко от 10 лева се получава ето това:
Arduino Nano
Features:
12 Digital input / output ports:D2 ~ D13
8 analog inputs ports:A0 ~ A7
1 pairs of TTL level serial transceiver ports RX / TX
6 PWM ports:D3, D5, D6, D9, D10, D11
Using Atmel Atmega328P-AU MCU
Support USB download and Power
---------------------------------
Започнах и механичната част. Махнах твърдите подпори отдясно и монтирах мотора. В момента ми изглежда по-стабилно отпреди, но при такъв монтаж мотора ще се натоварва значително. По-нататък ще мисля за движение около центъра на тежеста на панела - така мотора ще се натоварва в пъти по-малко. Предстои да монтирам панти отляво:
Прикачен файл:
DSC_0008s.JPG
DSC_0008s.JPG (32.66 KиБ) Видяна 3622 пъти
2v6 - майстор
Дойде контролера (9 лв):
Прикачен файл:
03072014832.jpg
03072014832.jpg (64.38 KиБ) Видяна 3498 пъти
Заедно с релетата (3 лв) и зарядното за 5V (2 лв) ще се съберат в кутията при мотора. Ще има само няколко къси жици до панела. Захранването за мотора и за контролера ще идва директно от панела.
sstefanov - майстор
Панелът се монтира на ос, успоредна на оста на Земята, точно както са монтирани сателитните чинии. Азимутът на панела се насочва по геостационарната орбита (или по-ниско, ако искаме зимата, когато слънцето е ниско, да е по-добре осветен).
Позиционерът се управлява с елементарна схема с 2 фоторезистора, разделени с преграда (която да засенчва единия при неправилно разположен панел), усилватели и релета. Има купища подобни схеми, например за насочване на робот по начертана линия. Идеята е, че когато панелът е правилно насочен, фоторезисторите да са осветени еднакво. Когато не е - да се завърти мотора накъдето трябва. Какви компютри и лаптопи ви гонят?
ivanovbg - майстор
sstefanov написа:
Идеята е, че когато панелът е правилно насочен, фоторезисторите да са осветени еднакво. Когато не е - да се завърти мотора накъдето трябва. Какви компютри и лаптопи ви гонят?
Много елементарно колега, като китайците мислиш [-X Може би ще действа ...в пустинята. Ко праим като по някое време се появи облак и се застои няколко часа? Еле пък като е с различна дебелина и цвят панела може да тръгне и в обратна посока :lol:

Имах в предвид сверяване на данните от някоя астрономическа обсерватория и да управлява мотора по тях, за да не трябва през няколко дни да коригираш натрупаните грешки с аурдиното, а и като гледам данните за производителността на панела се записват и публикуват в нета, така че с един куршум 2 заека. :wink:

Решението е на този който го прави - аз само предлагам по универсално.
hidrazin - майстор
Общо взето тракерите не си заслужават. Няма смисъл от тях. Поне днешно време. :-D
sstefanov - майстор
ivanovbg написа:
...Ко праим като по някое време се появи облак и се застои няколко часа? Еле пък като е с различна дебелина и цвят панела...
Има 2 фоторезистора и системата се управлява от разликата в осветеността. Дали има облак или какъв цвят е панела няма никакво значение. Ако я направиш достатъчно чувствителна, може да следиш и Луната :)

Когато осветеността е такава, че няма разлика, няма и значение накъде е завъртян панела, нали отвсякъде свети еднакво?

А за сложни системи - гледах един клип, където едно роботче обикаляше непрекъснато панелите в един парк и ги местеше един по един към Слънцето :)
2v6 - майстор
sstefanov написа:
Панелът се монтира на ос, успоредна на оста на Земята, точно както са монтирани сателитните чинии. Азимутът на панела се насочва по геостационарната орбита (или по-ниско, ако искаме зимата, когато слънцето е ниско, да е по-добре осветен).
Позиционерът се управлява с елементарна схема с 2 фоторезистора, разделени с преграда (която да засенчва единия при неправилно разположен панел), усилватели и релета. Има купища подобни схеми, например за насочване на робот по начертана линия. Идеята е, че когато панелът е правилно насочен, фоторезисторите да са осветени еднакво. Когато не е - да се завърти мотора накъдето трябва. Какви компютри и лаптопи ви гонят?
Да, точно така направих. В момента панела е на две панти и мотора може да го движи успоредно на оста на Земята:
Прикачен файл:
29062014825.jpg
29062014825.jpg (63.24 KиБ) Видяна 3430 пъти
Прикачен файл:
29062014826.jpg
29062014826.jpg (68.98 KиБ) Видяна 3430 пъти
На първо време азимута ще е 45 градуса (до сега беше фиксиран така). Записва се тока онлайн:
Прикачен файл:
290625.jpg
290625.jpg (88.99 KиБ) Видяна 3430 пъти
Така ще се разбере колко е ползата от насочването.

На първо време наистина ще пробвам елементарната схема с 2 сензора. Имам всякакви фотодатчици, но първия тест ще е с LED (обикновени светодиоди) :idea:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Автоматично насочване на фотоволтаичен колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: