• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
lov - майстор
Два турски алуминиеви панела. Бойлер 120 литра "Матев" без да съм му пипал изолацията от мързел въпреки че е най калпавата от всичките ми познати модели, помпа Тайфу интиелски контролер. До обяд ако не е ползвана вода е напомпал почти до мах. 70-80 и от там на татък на час по лъжичка дето се казва. В темите съм показвал снимки на контролера и с доста по високи температури че дори и рекорди и то не от лятното слънце.
LazarGanev - "Велик майстор"
Моята система е 200л бойлер Елдом висящ, който досега топлех с един панел Бош Солар 5000, 2.4м2 и достигаше до около 60*С. Вчера му монтирах още един панел Теси 2м2 и ми е интересно с колко градуса ще се повиши температурата - залагам да е не повече от 10*С, но ще видим. Тръпката ми е не да получа максимални градуси в бойлера, а да се убедя още веднъж и да покажа, че за да получиш повече топла вода няма нужда от преоразмеряване на панелите, а от монтаж на по-голям бойлер, който да се загрява до по-ниска температура - така ефективността на соларната система се повишава. Помпената група е купешка соларна, (не асемблирана от мен), контролера е на Теси, скъпия модел, тръбите са неръждаема гофра ф16 с 13мм изолация, изложението е малко на изток от чистия юг, затова помпата тръгва рано - към 7.30 и спира към 16.30. Днес вече тръгна системата при температура в бойлера горе 45*С. В момента е 8.10 часа и температурата в панелите е 52*С, а на изхода на серпентината е 39*С, помпата работи на 30% от втората си скорост - т.е. нагласена е механично на втора скорост, но контролера е намалил още скоростта електривески - може да сваля до 30% от номинала. по обяд ще вдигне скоростта на 50%, а не знам сега с двата панела може да вдигне и на 100%, ще видим. Мисълта ми е че не е излишно да се дават пари за скъп контролер с повече възможности - така се подобрява усвояването.

Добавено - температури панел/бойлер горе/бойлер изход серпентина:
08ч. - 52/45/39*С, помпа 30%
10ч. - 68/48/47*С, помпа 50%
12ч. 80/60/59*С, помпа 50% - определено се вижда ефекта от втория панел
14ч. 89/70/69*С, помпа 50%
15ч. 86/73/70*С, помпа 30% - вижда се как с намаляването на температурата в панела контролера модулира оборотите на помпата за да запази прилично дТ
15.45ч. 73/73/69*С, помпата не работи.

В 20ч. след уталожване на нещата датчика на бойлера горе показва 69*С - с 9 градуса повече от обичайния максимум до сега. Изводите са, че след поставяне на втория панел максималната температура в бойлера се вдигна с 9-10 градуса, но помпата спира с 45 минути по-рано и съответно сутрин тръгва с 45 минути по-късно - губят се около час и половина от времето за усвояване на топлина.
Последна промяна от LazarGanev на ср юни 25, 2014 8:08 pm, променено общо 6 пъти.
marto_tkd - напреднал
komstiza написа:
Моят е селективен 2,6 кв.м и 100л. бойлер.От 20 градуса през летните дни го загрява до 80 градуса,когато е по топла водата в бойлера съм достигал и над 90 градуса.
Системата ми е затворен тип.Около 1200 лв без бойлера и работата.
А колко струва бойлера?
marto_tkd - напреднал
LazarGanev написа:
Моята система е 200л бойлер Елдом висящ, който досега топлех с един панел Бош Солар 5000, 2.4м2 и достигаше до около 60*С. Вчера му монтирах още един панел Теси 2м2 и ми е интересно с колко градуса ще се повиши температурата - залагам да е не повече от 10*С, но ще видим. Тръпката ми е не да получа максимални градуси в бойлера, а да се убедя още веднъж и да покажа, че за да получиш повече топла вода няма нужда от преоразмеряване на панелите, а от монтаж на по-голям бойлер, който да се загрява до по-ниска температура - така ефективността на соларната система се повишава. Помпената група е купешка соларна, (не асемблирана от мен), контролера е на Теси, скъпия модел, тръбите са неръждаема гофра ф16 с 13мм изолация, изложението е малко на изток от чистия юг, затова помпата тръгва рано - към 7.30 и спира към 16.30. Днес вече тръгна системата при температура в бойлера горе 45*С. В момента е 8.10 часа и температурата в панелите е 52*С, а на изхода на серпентината е 39*С, помпата работи на 30% от втората си скорост - т.е. нагласена е механично на втора скорост, но контролера е намалил още скоростта електривески - може да сваля до 30% от номинала. по обяд ще вдигне скоростта на 50%, а не знам сега с двата панела може да вдигне и на 100%, ще видим. Мисълта ми е че не е излишно да се дават пари за скъп контролер с повече възможности - така се подобрява усвояването.

Добавено - температури панел/бойлер горе/бойлер изход серпентина:
10ч. - 68/48/47*С, помпа 50%
Да, и аз смятам, че е по-добре по-голям бойлер загрят до по-ниска температура; Но предполагам, че като имаш втори панел по-бързо вдигаш температурата в бойлера...
LazarGanev - "Велик майстор"
Добавих към предния си пост температурите в развитие
vladilen - специалист
sunsystem select 2м2 мониран хоризонтално на терасата и бойлер 120л с водна риза хоризонтален в банята
системата е термосифонна затворена и работи целогодишно с общо <18м тръбен път.
Не е обслужвана не е и необходимо вече 7ма година си работи...(даже трябва да се е изплатила вече)
всичко за около 1200лв
оня ден >70градуса (мерено на 1/3 от горния край)

когато ме няма за повече дни става опасно, на втория ден вдига над 80, но оставям чешмата да капе топлото в сифона...
komstiza - специалист
marto_tkd написа:
komstiza написа:
Моят е селективен 2,6 кв.м и 100л. бойлер.От 20 градуса през летните дни го загрява до 80 градуса,когато е по топла водата в бойлера съм достигал и над 90 градуса.
Системата ми е затворен тип.Около 1200 лв без бойлера и работата.
А колко струва бойлера?
Струваше 680 лв преди 7г.,защото е неръждавейка с мантел и сирпинтина на Сънсистем.
Сега колко струва не знам,но е по-скъп.
Тръбите са медни ф15.
lov - майстор
LazarGanev написа:
Моята система е 200л бойлер........... контролера е на Теси, скъпия модел, тръбите са неръждаема гофра ф16 с 13мм изолация, изложението е малко на изток от чистия юг, затова помпата тръгва рано - към 7.30 и спира към 16.30. Днес вече тръгна системата при температура в бойлера горе 45*С. В момента е 8.10 часа и температурата в панелите е 52*С, а на изхода на серпентината е 39*С, помпата работи на 30% от втората си скорост - т.е. нагласена е механично на втора скорост, но контролера е намалил още скоростта електривески - може да сваля до 30% от номинала. по обяд ще вдигне скоростта на 50%, а не знам сега с двата панела може да вдигне и на 100%, ще видим. Мисълта ми е че не е излишно да се дават пари за скъп контролер с повече възможности - така се подобрява усвояването.

............................
В 20ч. след уталожване на нещата датчика на бойлера горе показва 69*С - с 9 градуса повече от обичайния максимум до сега. Изводите са, че след поставяне на втория панел максималната температура в бойлера се вдигна с 9-10 градуса, но помпата спира с 45 минути по-рано и съответно сутрин тръгва с 45 минути по-късно - губят се около час и половина от времето за усвояване на топлина.
Лазаре няколко са нещата за които ти завиждам. :)
Гофрето неръждавейка и големия бойлер. Но кога събирах моята за гофре по магазините не бяха и чували а пък за бойлер над 120 литра с две серпентини същата работа. И аз след толкова време експерименти съм на същото мнение че трябва по голям съд. Опитах се да си редактирам снощния пост ама през телефон и с калпав интернет не стана. Исках да дам обяснение защо на час по лъжичка. А причината е елементарна> колкото по висока е температурата в системата толкова са повече загубите. То и същото в бойлера. Така че ако има къде и 10 кубиков бих сложил.
При мен е същата ориентация спрямо юг. Тоест леко изместе на изток и също тръгва да помпа доста по рано. причината освен покрива че е ориентиран така заложих и също че до обяда има по голяма консумация а след това слънце бол и до вечерта каквото дал господ.
Найко - напреднал
Нaпрaво ви зaвиждaм зa резултaтите. При мен колекторът е турски 1,8м2 ,ориентирaн нa юг под 35°спрямо хоризонтa (до скоро беше под 45° , но недоволен от резултaтите нaмaлих ъгълa ) .Нaблюдениятa ми сa с ъгъл 45° . Сутрин темперaтурaтa в бойлерa е около 30 - 35° , първите цикли прaви към 9:30 , около 12 чaсa темперaтурaтa в пнелa минaвa 50°, към 14 чaсa 60° в пaнелa 48-50° в бойлерa. И тогaвa идвaт облaците. Сaмо веднъж бойлерът беше зaгрят нaд 60° , но целият ден беше безоблaчен. По високa темперaтурa от 65° в пaнелa не съм виждaл . Тръбният път е 13 м и е изолирaн с еднa чернa изолaция 13 мм и върху нея още еднa по - обикновенa. Бойлерът е Елдом , 80 л хоризонтaлен , допълнително изолирaн с вaтa.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Затопляне на БГВ от слънцето - какво получавате?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: