• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
LazarGanev - "Велик майстор"
romanpm написа:
Тая система без помпа и диференциален термостат няма да стане
+1
Такава система се прави с 2 помпи и по-скъпо соларно управление или 2 отделни ДТ
2v6 - майстор
Mapek написа:
Тръбите на източния ги пипам и сега - положението е, както бях описвал по-горе. Свалил съм стъклото на пакета и: най-гореща е втората (отдолу нагоре), следва първата, третата и най-хладна е най-горната. Респективно долния край (принципно входа) е топъл в момента, горния - студен. Явно няма циркулация...
Ако няма циркулация целия панел ще е нагрят равномерно - няма да усещаш разлика :idea:
Може ли да снимаш тройниците, бойлера и разширителния съд ?
Mapek - специалист
LazarGanev и romanpm, нещо сте пропуснали :wink: Тази ситема работи от три години по този начин! Не случайно участвах с нея в конкурса - заради простотата й, ниската й цена и липсата на елементи, които да се повреждат. Сега нещо се обърка, но съм сигурен, че ще го оправя. Най-новия куриоз е, че днес след обяд тръгна и западния наопаки :-D И всъщност циркулация си има :shock: Имам известни виждания, но ще изчакам до утре за да се убедя.
Ето снимките пожелани от 2v6
Прикачен файл:
тройници.JPG
Този от поцинкованата ламарина е за слънчевата система. Ръждивият е за парното.

Прикачен файл

разширителния съд.JPG
LazarGanev - "Велик майстор"
Mapek, нещо не си ни разбрал правилно, или поне мен. Аз не говоря за старата ти термосифонна система с един панел, а става дума за новата ти система - тя няма нищо общо със старата като схема и логика на управление. Все едно да накараш една термосифонна система с котел да топли първо единия радиатор, после другия и т.н. Ако има помпа и регулираща автоматика става, но без тях няма как да работи коректно. Прекалено много искаш от една термосифонка. Ако искаш - съгласен съм да се обзаложим :wink:
Mapek - специалист
Загубил си предварително приятелю :) Погледни датата на постаИзображение Подвеждаш се, че не говоря за "системата" в конкурса. Имах го за частен случай и изобщо не съм мислил, че би могло да представлява итерес за масовия потребител.
Някак си некоректно правиш аналогия с двата радиатора. Обратното - да! С два котела да грееш обща система - не може ли? Война ли ще водят двете топли води :wink: (при положение, че са вързани като обърнато Y)?
2v6 - майстор
Mapek написа:
... Сега нещо се обърка, но съм сигурен, че ще го оправя. Най-новия куриоз е, че днес след обяд тръгна и западния наопаки :-D И всъщност циркулация си има :shock: Имам известни виждания, но ще изчакам до утре за да се убедя.
...
На пръв поглед наистина изглежда нормално, стига тръбите да не са кръстосани някъде :?

Първото нещо според мен е да махнеш връзката между долната тръба и разширителния съд - в момента може повече да пречи. За обезвъздушаването е достатъчна връзката към "топлия" вход на бойлера.

Холендрите на снимката изводи на серпентина в бойлера ли са?

Има ли възможност тръбите да минат през тавана - от колекторите право нагоре :idea:

Неизолираните тръби и фитинги също се нагряват от слънцето (дори белите). Това може в даден момент да предизвика нагряване на водата достатъчно да започне циркулация. Така ако "студената" тръба се нагрее повече от "топлата" ще предизвика описвания от теб ефект.
Mapek - специалист
Не са кръстосани тръбите по трасето -виждат се.
Само ако махна връзката няма да стане -през нея става компенсирането (виж скицата по-горе).
Да, холендрите са изводи на серпентина (условно казано, реално са две прави неръждаеми тръби по дъното на бойлера като на скицата).
Минаването през тавана ще е трудоемко и няма да работи гравитачно. Но защо изобщо го предлагаш това?
Това с нагряването (и охлаждането) на тръбниа път ми е познато, че създава проблеми при термосифонките (дори и при парно). Аз самият имам подобни съмнения в случая. Тръбите имаха термоизолация, но в момента е на юфка. Изобщо имам чуденки как да я направя та да е трайна, но в момента не ми беше точно до нея. Другото, заради което го пренебрегвам това като точен проблем е, че всъщност се нагряват и двете тръби еднакво - по цалото трасе вървят плътно една до друга.
Вчера направих нарочно връщата да слиза 20см надолу преди да влезе в колектора. С такава чупка съм го направил на западния (случайно) и съзрях логика ...
Прикачен файл:
старо.JPG
старо.JPG (10.42 KиБ) Видяна 2034 пъти
Прикачен файл:
ново.JPG
ново.JPG (14.36 KиБ) Видяна 2034 пъти
==========================================================================

Това е! Проблема е решен. Всеки, който не вярва, че така системата си работи перфектно, може да ми се обади - ще го поканя лично да се убеди. Нямам нищо против по-съвършенните системи - те с по-високо КПД. Моята е като мен - проста, но ми върши работа и не се нуждае от поддръжка. Проблема се появил в следствие на останал въздух при зареждането (с вода съм и източвам зимата). Явно системата работи близо до някаква критична точка и не й е проблем да обърне резбата, пардон - посоката :wink: Но неактивния колектор да охлажда и дума не може да става [-X
2v6 - майстор
Mapek написа:
Не са кръстосани тръбите по трасето -виждат се.
Само ако махна връзката няма да стане -през нея става компенсирането (виж скицата по-горе).
Да, холендрите са изводи на серпентина (условно казано, реално са две прави неръждаеми тръби по дъното на бойлера като на скицата).
Минаването през тавана ще е трудоемко и няма да работи гравитачно. Но защо изобщо го предлагаш това?
Това с нагряването (и охлаждането) на тръбниа път ми е познато, че създава проблеми при термосифонките (дори и при парно). Аз самият имам подобни съмнения в случая. Тръбите имаха термоизолация, но в момента е на юфка. Изобщо имам чуденки как да я направя та да е трайна, но в момента не ми беше точно до нея. Другото, заради което го пренебрегвам това като точен проблем е, че всъщност се нагряват и двете тръби еднакво - по цалото трасе вървят плътно една до друга.
Вчера направих нарочно връщата да слиза 20см надолу преди да влезе в колектора. С такава чупка съм го направил на западния (случайно) и съзрях логика ...
Прикачен файл:
старо.JPG
Прикачен файл:
ново.JPG
==========================================================================

Това е! Проблема е решен. Всеки, който не вярва, че така системата си работи перфектно, може да ми се обади - ще го поканя лично да се убеди. Нямам нищо против по-съвършенните системи - те с по-високо КПД. Моята е като мен - проста, но ми върши работа и не се нуждае от поддръжка. Проблема се появил в следствие на останал въздух при зареждането (с вода съм и източвам зимата). Явно системата работи близо до някаква критична точка и не й е проблем да обърне резбата, пардон - посоката :wink: Но неактивния колектор да охлажда и дума не може да става [-X
Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока. Това обаче е добре само когато температурата на тази тръба е по-ниска от температурата на околния въздух. В останалото време ще имаш по-толеми загуби :idea:

Основния проблем явно ти е бил нарушената изолация. На снимката се вижда, че долната тръба е по-гола. Сутрин тя се нагрява още преди панела и циркулацията тръгва в тази посока. панела ти е доста близко до хоризонтално положение и създава по слабо гравитачно налягане отколкото топлата вода в долната тръба - затова си продължава тази циркулация през деня.

Сивата пласмасова изолация не става за открит монтаж - изгаря от слънцето. Може да я предпазиш с алуминиево тиксо. Друг по-евтин вариант е да събереш картона от кутии за сок - обърнат с вътрешната страна навън защитава идеално от слънцето.

Минаването през тавана няма да е проблем за гравитачната циркулация, стига обезвъздушаването да е правилно. Ще са необходими два отделни разширителни съда (за обезвъздушаване) някъде в средата на тавана. Така няма да имаш тези хоризонтални тръби по фасадите, а на тавана няма няма да имаш проблем с изгарянето на изолацията.

През връзката на горната тръба на серпентината и разширителния съд компенсация няма ли?
Mapek - специалист
2v6 написа:
През връзката на горната тръба на серпентината и разширителния съд компенсация няма ли?
Няма:
Прикачен файл:
разширител.JPG
2v6 написа:
Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока.
Аз не си го представям така. Смятам, че така се получава едно вентилиране - топлата вода й се налага да тръгне първо надолу, което не би трябвало изобщо до й допада :wink: Тази тръба наистина се загрява и би могло да се приеме като "ускорител", но все пак тя е дебелостена, черна, а на колектора са тънкостени, медни и много повече като контактна повърхност. Водата в тях се загрява по-рано ... Аз заради теб ще я изолирам специално, но почти съм сигурен, че няма да има проблем.
За през тавана на този етап отпада. За изолирането се помотавам, защото къщата отвън няма ТИ и й предстои (в необозримо бъдеще :wink: ). Та си мисля просто да ги скрия със стиропора :?
2v6 - майстор
Mapek написа:
2v6 написа:
Няма:
Прикачен файл:
разширител.JPG
2v6 написа:
Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока.
Аз не си го представям така. Смятам, че така се получава едно вентилиране - топлата вода й се налага да тръгне първо надолу, което не би трябвало изобщо до й допада :wink: Тази тръба наистина се загрява и би могло да се приеме като "ускорител", но все пак тя е дебелостена, черна, а на колектора са тънкостени, медни и много повече като контактна повърхност. Водата в тях се загрява по-рано ... Аз заради теб ще я изолирам специално, но почти съм сигурен, че няма да има проблем.
За през тавана на този етап отпада. За изолирането се помотавам, защото къщата отвън няма ТИ и й предстои (в необозримо бъдеще :wink: ). Та си мисля просто да ги скрия със стиропора :?
За разширителя - направи го по-плосък, така че горната връзка да може да влезе отдолу. Тогава може да махнеш долната връзка.

За да докажеш за работата на панела с допълнителната поцинкована тръба може да направиш една снимка примерно в 7:00 сутринта :idea:
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: