romanpm написа: Тая система без помпа и диференциален термостат няма да стане+1
Такава система се прави с 2 помпи и по-скъпо соларно управление или 2 отделни ДТ
romanpm написа: Тая система без помпа и диференциален термостат няма да стане+1
Mapek написа:Тръбите на източния ги пипам и сега - положението е, както бях описвал по-горе. Свалил съм стъклото на пакета и: най-гореща е втората (отдолу нагоре), следва първата, третата и най-хладна е най-горната. Респективно долния край (принципно входа) е топъл в момента, горния - студен. Явно няма циркулация...Ако няма циркулация целия панел ще е нагрят равномерно - няма да усещаш разлика
Mapek написа:... Сега нещо се обърка, но съм сигурен, че ще го оправя. Най-новия куриоз е, че днес след обяд тръгна и западния наопакиНа пръв поглед наистина изглежда нормално, стига тръбите да не са кръстосани някъдеИ всъщност циркулация си има
Имам известни виждания, но ще изчакам до утре за да се убедя.
...
Mapek написа:Не са кръстосани тръбите по трасето -виждат се.Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока. Това обаче е добре само когато температурата на тази тръба е по-ниска от температурата на околния въздух. В останалото време ще имаш по-толеми загуби
Само ако махна връзката няма да стане -през нея става компенсирането (виж скицата по-горе).
Да, холендрите са изводи на серпентина (условно казано, реално са две прави неръждаеми тръби по дъното на бойлера като на скицата).
Минаването през тавана ще е трудоемко и няма да работи гравитачно. Но защо изобщо го предлагаш това?
Това с нагряването (и охлаждането) на тръбниа път ми е познато, че създава проблеми при термосифонките (дори и при парно). Аз самият имам подобни съмнения в случая. Тръбите имаха термоизолация, но в момента е на юфка. Изобщо имам чуденки как да я направя та да е трайна, но в момента не ми беше точно до нея. Другото, заради което го пренебрегвам това като точен проблем е, че всъщност се нагряват и двете тръби еднакво - по цалото трасе вървят плътно една до друга.
Вчера направих нарочно връщата да слиза 20см надолу преди да влезе в колектора. С такава чупка съм го направил на западния (случайно) и съзрях логика ...Прикачен файл:старо.JPG==========================================================================Прикачен файл:ново.JPG
Това е! Проблема е решен. Всеки, който не вярва, че така системата си работи перфектно, може да ми се обади - ще го поканя лично да се убеди. Нямам нищо против по-съвършенните системи - те с по-високо КПД. Моята е като мен - проста, но ми върши работа и не се нуждае от поддръжка. Проблема се появил в следствие на останал въздух при зареждането (с вода съм и източвам зимата). Явно системата работи близо до някаква критична точка и не й е проблем да обърне резбата, пардон - посокатаНо неактивния колектор да охлажда и дума не може да става
2v6 написа:През връзката на горната тръба на серпентината и разширителния съд компенсация няма ли?Няма:
2v6 написа:Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока.Аз не си го представям така. Смятам, че така се получава едно вентилиране - топлата вода й се налага да тръгне първо надолу, което не би трябвало изобщо до й допада
Mapek написа:За разширителя - направи го по-плосък, така че горната връзка да може да влезе отдолу. Тогава може да махнеш долната връзка.2v6 написа:През връзката на горната тръба на серпентината и разширителния съд компенсация няма ли?Няма:Прикачен файл:разширител.JPG2v6 написа:Това което ти е решило проблема е, че си направил нагряването на допълнителната тръба да действа в правилна посока.Аз не си го представям така. Смятам, че така се получава едно вентилиране - топлата вода й се налага да тръгне първо надолу, което не би трябвало изобщо до й допадаТази тръба наистина се загрява и би могло да се приеме като "ускорител", но все пак тя е дебелостена, черна, а на колектора са тънкостени, медни и много повече като контактна повърхност. Водата в тях се загрява по-рано ... Аз заради теб ще я изолирам специално, но почти съм сигурен, че няма да има проблем.
За през тавана на този етап отпада. За изолирането се помотавам, защото къщата отвън няма ТИ и й предстои (в необозримо бъдеще). Та си мисля просто да ги скрия със стиропора
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: