• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
Ole4ko написа:
Но няма ли да скапе материала под нея,
Ако сложиш стиропор ще го скапе - затова се слага вата :wink: За да я пазиш от конденза се слага покривно фолио. Това са т.н. "вентилируеми фасади", а тези съ стиропора и мазилката се водят "контактни". Не е задължително и да ползваш метал - може дърво, може фиброцимент и т.н. Цената на вентилируемите по принцип е осезаемо по-скъпа от контактните, но ако си я правиш сам и с малко повече "замисъл" нещата могат да се изравянт като цена.
EDI - майстор
Абе, аз не съм профи по темата, ама да кажа.Моята изолация си я правих 2005-а година.Опънах скелето и цяло лято си лепих след работа.Сложих 6 см EPS, отгоре шпакловах с ЕВРОМИКС МТ130 или 131 беше не помня, сивото лепило.После грунд и суха бяла циментова мазилка на СТРОМ 21.За първи път правих мазилка, но си я избичих сам.Е, някъде си личи свръзката, понеже я правих на парче и връзвах на сухо, на някои места драсканото е различно, ама по същество.Значи 9 години е на стената и до сега никакви проблеми.И дъжд я пердаши, и сняг и е замръзвала цялата /имало е по 5 мм лед върху нея от леден дъжд преди 3-4 зими/, и слънце я пече почти по цял ден, ама си е наред.Вътре стиропора не го знам как е, тогава си купих ЦЕРЕЗИТ-ски.И това е най-евтината и да речем, некачествена мазилка.Та си мисля, че другите видове мазилки, още повече по-новите би трябвало да си издържат над 20 години.
А, и за боята.Преди това през 2002 година бабата пазари едни майстори и те направиха една частична изолация на моя етаж-това преди да ида да живея там.Та варианта беше силно икономичен, то и бабата толкова разбира.Правена е с СМ10, грунд и отгоре с български фасаген.Ами още я бива, макар вече да има пукнатини тук там.Иначе боичката си държи безпроблемно.Ще се сменя отгоре по някое време, ама няма да е скоро.Една градушка през 2005-а, 6-а година я поочука, ама аз я позакърпих. :lol:
Ole4ko - специалист
Поисках оферти от Нитера за каменна вата.. ей така да видим :) а защо да не го разчупя малко ? Първия етаж около големите прозорци изолация + формен камък. Лицевата част на къщата я пече цял ден ( силиконова мазилка) както и лявата част (тип калкан - силиконова мазилка) дясната страна нещо по икономично откъм мазилка (нито пече нито забива нито вее) както и задната част на къщата. Идейно е ще се раздвижи пък и ще спестя някой лев. разгледах тази ламарина из нета и приличните са 30-40 лева като говорим за бяло тип "вратата на хладилника" 4 см., а това хич не ме грабва. Имам един познат от дете буквално сръчко ми обади 16 лева на квадрат за работа само. Работи с материалите на Ангро и каза че няма никакви проблеми като той самия може да ми даде 15 години гаранция.
kalin72 - майстор
По-скоро тези, имат добри цени, а и безплатен превоз, преди 3 години :)
http://baumarket.bg/department/wools/
А тези Ангро те съветвам да ги забравиш. Нищо качествено нямат.
BLUEPUPIL - майстор
Ole4ko написа:
Интересна е идеята с ламарината, защото има логика да издържи повече от мазилката. Но няма ли да скапе материала под нея, все пак температурата на която ще се награвя от слънчевите лъчи ще е много по висока от тази на самата мазилка (минимум ще се появява конденс между ламарината и изолацията) .
Между изолацията и EPS-а има естествено вентилируем въздушен слой. По отношение на дълготрайност и високи експлоатационни качества, окачената вентилируема фасада няма конкуренция.
Ole4ko написа:
Другият проблем за който се замислех е - как ще изглежда една толкова разчупена къща с подобна ламарина? Като кошара може би ? :)
Ниши, чупки и необуздани тераси са несъвместими с високи нива на топлоизолация и сеизмична осигуреност при приемлива себестойност.
Ole4ko написа:
Виждам, че много държите на дебелината на изолационния материал, но нека поговорим и за неговата плътност или ? По дебел или по плътен? От какъв материал имаме по голяма нужда тук в България или по скоро София област ??
BLUEPUPIL написа:
Ефективността за нашите географски ширини, при сегашните цени на енергоносителите е най- висока при дебелина на изолацията малко над 10см. При неминуемото бъдещо покачване на цената на топлото- основно на тока с 20-30%, икономически най-изгодно ще бъде да се слага изолация с дебелина около 15см. Горното важи за сравнително дълги периоди от време, напр. около 20 години, на базата, на които се прави анализа за ефективността.
Ако отгоре се слага мазилка- колкото е по-плътен EPS-а толкова по-добре и толкова по-скъпо. Ако EPS-а е под окачена фасада може да се мине с най-лекият.
Tsilkov - майстор
BLUEPUPIL не е добре да препоръчваш стиропор на вентилируема фасада - освен че е сравнително по-скъп от ватата, също така старее ускорено при пряк контакт с въздуха. Не е случайно това че стиропора се слага основно (да не кажа само) на контактни фасади.
Ole4ko - специалист
Разглеждам из нета и не мисля, че 10 см биха ме затруднили финансово. Относно коефициента на топлопроводност (или там каквото е ) С най - добри параметри са Баумит, церезит и Вебер. Цена - вебер и церезит. За теракола каква сума е прилична? Баумит - 10-11 лв 25 кг. церезит малко по малко... на кой да обърна внимание повече - на този за лепене или на този за шпакловане ( преди мазилката) Относно силиконовата мазилка коя от тези три марки бихте избрали вие ?
Tsilkov - майстор
Стиропора на различните производители няма ралзична ламбда (коефицент на топлопроводност) - имат различните плътности, но и те се движат основно в 0,036-0,042 W/m2K и не е много ясно кой точно купуваш.
Относно цената стиропроа е към 80 лв/кубик с ДДС-то (пример http://www.stirosaur.bg/?seo=EPS-80F&mo ... cid=3&pg=1) или 80 ст./м2 за всеки сантиметър дебелина отогре. Ако тая цена те "бута" хич не се и захващай - той само транспрота на материалите ще ти е в пъти повече.
gechev - специалист
Той стиропора едвам, едвам "диша", че и силикон отгоре. Силиконя е най интересен зааа големи "балкони". :lol: С тези силикони по стените е все едно да си тичкаш в найлоново яке. [-X
BLUEPUPIL - майстор
Tsilkov написа:
BLUEPUPIL не е добре да препоръчваш стиропор на вентилируема фасада - освен че е сравнително по-скъп от ватата....
Почти двойно по-скъп . Не го препоръчвам горещо, тъй като е канцерогенен, сравнително бързо старее и влошава изол. си качества (изключвам този който е в земята-основите) и съм го предложил, понеже съм останал с впечатлението че доста хора във форума имат негативно отношение към ватата приложена , като външна изолация.
Tsilkov написа:
също така старее ускорено при пряк контакт с въздуха. Не е случайно това че стиропора се слага основно (да не кажа само) на контактни фасади.
По отношение на контакта с въздуха може, много лесно да се мине със сравнително евтин препарат , който да го запечата. Да не забравяме , че само част от мазилките успяват да ограничат достъпа на атмосферният въздух да EPS-а. Аз лично смятам , че EPS-а старее най-вече от различните слънчеви лъчи, от циклите на замръзване и размразяване на дори и символичното количество влага проникнала в него, ако старее от въздуха, то трябва да е пренебрежимо малко. Поради гореизложените аргументи, EPS-а би трябвало да се чувства много по-добре зад окачената вентилируема фасада, отколкото зад мазилка подложена на значителни механични , температурни натоварвания и влага. Не отричам , че има много качествени мрежи и мазилки, които да защитят почти напълно изолацията , но цените им конкурират добрият сайдинг(нямам предвид този от PVC).
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 9

Тема "Съвет за изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: