• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 39
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
EDI - майстор
Аз домати и краставици бодвам рядко.Тази година в къщи в града имам 4 корена краставици и 4 домати.На вилата имам 15 корена домати и 4 корена краставици.Въпреки чудесиите с времето тази година, за учудване всичко от зарзавата е в цветущо здраве, без никакво пръскане.Дръвчетата - 2 ябълки, 1 праскова и 1 круша 2-3 пъти ги пръсках със СКОР, 2 пъти с НУРЕЛЕ, като ми остане в машината ШАФИТ от асмата довършвам разтвора върху тях и за сега и те биват.Да видим нататък какво ще стане.
brum - майстор
Показах снимката в аптеката и пак ми казаха, че това е бактериоза. Не изглеждало като мана, нямало сиви петна по стеблото. Ама все пак взех ридомил голд. Да напръскам и асмата, и доматите. До 2 седмици няма да има плодове тъй че - здраве да е.

Оказа се, че и синият ми камък не го правя както трябва. Т.е. правя го, ама правя малко количество. Щото с 2 литър пръскам към 30-35 корена домати, няколко тикви и 3 корена краставици. Пръскачката ми е хубава и на практика за да ги покрия целите ми стига и 1 литър, ама за по-сигурно пръскам яко, уж да има. А ми казаха, че т'ва било малко за толкова растения, трябвало поне двойно ...
infomar
brum написа:
Показах снимката в аптеката и пак ми казаха, че това е бактериоза. Не изглеждало като мана, нямало сиви петна по стеблото. Ама все пак взех ридомил голд. Да напръскам и асмата, и доматите. До 2 седмици няма да има плодове тъй че - здраве да е.

Оказа се, че и синият ми камък не го правя както трябва. Т.е. правя го, ама правя малко количество. Щото с 2 литър пръскам към 30-35 корена домати, няколко тикви и 3 корена краставици. Пръскачката ми е хубава и на практика за да ги покрия целите ми стига и 1 литър, ама за по-сигурно пръскам яко, уж да има. А ми казаха, че т'ва било малко за толкова растения, трябвало поне двойно ...
Я бе вие да не им правите вана на тези разтения :? като чета как ги къпите с разтвор, те после май душа берат :rock:

Доколкото знам, и по-малко количество е достатъчно. С 5 литра пръскам 100 корена домати, 3 фитерии с пипер, 50 асми....... и са в прекрасно здраве. :?:
Stefan_62 - майстор
infomar написа:
С 5 литра пръскам 100 корена домати, 3 фитерии с пипер, 50 асми....... и са в прекрасно здраве. :?:
С 5л. и аз пръскам 100 корена домати, един ред краставици и 6 реда пипер /по 12м. всеки/, ама, чак пък и 50 асми :? /те да не са едногодишни пръчки :lol: /
brum - майстор
И аз на т'ва се зачудих, щото с 1 литър ги къпя много доволно. Пък уж малко им било...

Ще взема да посмятам днес нормата за декър и по нея да сметна колко разтвор ми трябва :) .
ivanovbg - майстор
Предпазните фунгициди се пръскат навсякъде - и по земята и по пътеките и по плевелите. Затова им дават норма на декар. Обикновено на декар се полагат 100литра разтвор, с литър се пръскат 10 квадрата. Ако всичкото го пръснеш само върху полезните растения и оставиш земя и плевели сухи - все едно не си пръскал. Ефекта е в пъти по малък. Да не говорим, че просто го предозираш по растенията, а на земята спорите си работят, което води до други вредни проблеми.

Така, че всичко се свежда не само какво и колко пръскаш. По важно е как пръскаш. Не може да пръскаш отгоре предпазно, срещу болест която започва и заразява от долната страна на листата. Ефекта ще е нулев и само създаваш резистентни бактерии и гъбички.

:partyman:
Stefan_62 - майстор
brum написа:
Ще взема да посмятам днес нормата за декър и по нея да сметна колко разтвор ми трябва :) .
Ами то на опаковките на препаратите си дават колко е разхода за декар, няма какво да смяташ. Спрямо това можеш да си определиш %-то количество препарат за 10л. разтвор. :drinkers:
brum - майстор
Синият камък нали е предпазен разтвор, и него ли да пръскам по земята?
Stefan_62 - майстор
brum написа:
Синият камък нали е предпазен разтвор, и него ли да пръскам по земята?
Да, както каза колегата "ivanovbg" повечето болести, особено маната се получават от почвата.
ivanovbg - майстор
Синия камък задължително само по земята - с него се полива за да се убие така нареченото "сечене" на разсада, ако директно пръскаш само с него е доста зле за доматите. Виж със син камък и вар вече (бордолезов разтвор) може да пръскаш растенията :wink:

:partyman:
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 39

Тема "Зеленчуци - торене, пръскане....отглеждане..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: