Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
getzov - напреднал
Здравейте, искам да си сложа таймер към акумулиращата печка (Изгрев), но мисля че по добре да е чрез контактор. По принцип печката трябва да си има вграден заводски, но тая е “лекувана“. Попадна ми един контактор, ще ми обясни ли някой как да свържа всичко малко по-подробно, като за лаик. :?

Прикачен файл

IMAGE00011.jpg Това е изделието
shadow__01 - майстор
По принцип това би трябвало да е оригиналната схема(не съм сигурен).
Прикачен файл:
att-5256c3dbe0729hema.JPG
att-5256c3dbe0729hema.JPG (64.27 KиБ) Видяна 7953 пъти
Но щом е преправяно нещо по нея не се знае кое как е свързвано.
Последна промяна от shadow__01 на нед авг 03, 2014 1:01 pm, променено общо 1 път.
piron45 - майстор
Първо трябва да се знаят параметрите на печката и контактора. Колко киловата е печката и колко ампера е контактора ? На какво напрежение е бобината на контактора? Ако не бъркам май тия Изгреви бяха към 4kW и ще ти трябва контактор поне 40А, за да изкара повече време и бобина на 230V , за да си спестиш играта с ниски напрежения.
Толкова до тук.

Ако питаш мен това чудо на техниката го натовари на една количка и право на сметището.Харчи ток като лудо , а не топли. Имах на времето такава печка /изхвърлих я навреме/. Имаше някакъв проблем и трябваше да се отвори затова я изчаках да изстине. Като стана студена на пипане отворих капаците и О чудо, вътре печката продължаваше да е гореща и не можеше да се бръкне по никакъв начин, но навън не изпускаше тази топлина. Та според мен едно 40% от тока отива за тази топлина , която си остава вътре в тухлите. Всяка друга печка ще е по добра от това недоразумение на техниката.
Успех.

ПП Колко плащаш за ток? Аз съм с три климатика и цялата ми къща е само на ток като най голямата ми сметка зимата е около 140лв, лятото ми е около 40-50лв.
getzov - напреднал
piron45 написа:
Първо трябва да се знаят параметрите на печката и контактора. Колко киловата е печката и колко ампера е контактора ? На какво напрежение е бобината на контактора? Ако не бъркам май тия Изгреви бяха към 4kW и ще ти трябва контактор поне 40А, за да изкара повече време и бобина на 230V , за да си спестиш играта с ниски напрежения.
Толкова до тук.

Ако питаш мен това чудо на техниката го натовари на една количка и право на сметището.Харчи ток като лудо , а не топли. Имах на времето такава печка /изхвърлих я навреме/. Имаше някакъв проблем и трябваше да се отвори затова я изчаках да изстине. Като стана студена на пипане отворих капаците и О чудо, вътре печката продължаваше да е гореща и не можеше да се бръкне по никакъв начин, но навън не изпускаше тази топлина. Та според мен едно 40% от тока отива за тази топлина , която си остава вътре в тухлите. Всяка друга печка ще е по добра от това недоразумение на техниката.
Успех.

ПП Колко плащаш за ток? Аз съм с три климатика и цялата ми къща е само на ток като най голямата ми сметка зимата е около 140лв, лятото ми е около 40-50лв.

И аз съм с 3 климатика, но този в хола (съединен с кухня, около 25кв.м.общо)ми е слабичък (12) ,та затова там съм на тази печка, комфорта е осезаем, особено при по-ниски температури. А и я ползваме и като сушилня (колко изгорени дрехи имаме...). Сметка в най-студените месеци около 200-220лв.(всичко ми е на ток), но у нас се ходи по къс ръкав, другите 2 климатика през деня са на минимум, колкото да не изстинат стаите - през деня няма никого у нас.

На контактора пише 600V/40A, а печката е 4kW.
MIRO_073 - майстор
Този контактор е 12А. Не са лоши контакторите на CHINT, но е слабичък. Трябва ти поне 25А или по-добра 32А. не са скъпи http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -2711-0021
fikata - майстор
При ползване на трифазен контактор при монофазно захранване, трите му силови контакти се свързват паралелно. Така токът на товара се разделя на три.При мощност 4kW и 230V , общия ток на товара е около 18А .Контактор трифазен за ном ток на контактите 12А спокойно може да се ползва в случая при паралелно свързане на контактите му при монофазен товар 4kW.
Показаната схема е вярна с оригиналната.На нея също е показан трифазен контактор с бобина 230V.
В оперативната верига на контактора последователно трябва да се включи нормално отворен контакт на таймера /ел.часовник,часовниково реле, тарифен часовник за електромер или друг подходящ апарат/
MIRO_073 - майстор
fikata На схемата е така да, ама това е схема от преди 50 соц години. Трите контакта в контактора едва ли имат еднакво съпротивление, че тока да се раздели. Това става само на теория. Все едно да захраниш консуматор с два кабела с различно сечение.
fikata - майстор
На схемата е така да, ама това е схема от преди 50 соц години.
:-D
Това,че схемата е социалистическа не е аргумент за да казваш,че е грешна.
Има схеми и закони не само в електротехниката от преди стотици години и са се доказали
Сещам се за един закон в електротехниката от 1827 год. :-D
Излишно е да се теоритизира само заради спор да става.
MIRO_073 - майстор
:-D
Е точно заради тези закони има двуполюсни контактори, четириполюсни контактори, а се използват стандартни триполюсни защото са най-масови и с най-ниска себестойност ( евтини )
hidrazin - майстор
Ееее... И двамата хем сте прави, хем не. По принцип контакти не е желателно да се запаралелват. И то не толкова заради различното им съпротивление а заради разликите във време при включване и изключване. Винаги някой от трите залепва преди останалите и някой отлепя последен. Точно тези контакти отнасят удара.
Не че и аз не запаралелвам контакти когато имам останали в повече, но гледам една контактна група да може да понесе товара. После когато товара вече е включен, втория контакт поема част от товара и му се облекчава работата.
:partyman:

Тема "свързване на контактор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: