Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
lov - майстор
Май пак ме е подгонил каръка. Вентилаторчето даде фира та замина едно охладено пиле и малко мръвки. :x
Иначе май ще се получи защото по пътя в колата по пътя имах и разлика около 24 градуса при температура на въздуха 36. Мерих и изходящия въздух от охлаждането с 6 градуса беше по висока. Иначе температурната разлика като че ли не се увеличи след като минах на мрежово захранване и чантата я оставих по на хладно. Но оставих нещата за другия ден вечерта а тогава белята вече беше станала. До там беше прегряла че термозащитата на дето е сложена на студената страна изключила по температура. Елемента май е оцелял и работи. И нещо друго май почна да ме притеснява е това импулсно захранване. Пише че има защита по температура и като че ли като позагрее изходното му напрежение пада. Утре ще го отворя да поогледнам схемно как е изпълнено и дали е така.
Давай те акъл какви вентилатори да диря с достатъчен дебит.
edemy2001 - специалист
Имам едно пелтие 12706 и бях правил експерименти с него. Иска много здраво охлаждане. Сега чакам да ми дойдат още две такива, като двете ще ги сложа в паралел, а едното ще остане за резерва. Също за хладилна чанта. Като радиатор от топлата страна ще използвам един радиатор имам останал от други неща с размери 190 х 140 с височина на ребрата 28 мм, но са на по 12 мм едно от друго. Ориентировъчна обща охлаждаща площ 1200 кв.см. За вентилатор от към топлата страна - същия този радиатор ще го духам с един такъв http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... 297L+SUNON, който ми е наличен и ако не е достатъчен ще сложа още един такъв.
Интересно ми е и мисля да пробвам какво би станало, ако двете пелтиета ги сложа едно върху друго - т.е. едното да охлажда другото!?
lov - майстор
Май само с 2 такива вентилатора може да стане. По горе писах че пробвах само с един такъв и не се получи.Повече от 18 на студената страна не щя да падне. Е може би с малко по малък дебит защото беше на 25мм. Сега тъкмо звъня по колеги да диря още един такъв че да са еднакви а и мястото за височината ме ограничава.
С елементи един върху друг няма да стане освен прогресивно да увеличаваш бройката. Един от долу и два върху него. Погледни препратката с характеристиките за отделената енергия.
Също ми се струва че и радиатора който си нагласил ще ти е малък. А на този от снимката добавих още в средната част и пак ми се струва малко.
fox_vt - майстор
Две пелтиета едно върху друго се използват за да се увеличи температурната разлика за сметка на общата температурна мощност.За целта обаче трябва пелтието откъм горещия радиатор да е поне два пъти по мощно от долното.
edemy2001 - специалист
fox_vt написа:
Две пелтиета едно върху друго се използват за да се увеличи температурната разлика за сметка на общата температурна мощност.За целта обаче трябва пелтието откъм горещия радиатор да е поне два пъти по мощно от долното.
Съгласен за това, че пелтието от към горещата страна трябва да е поне двойно по-мощно. Заради КПД-то им, но я ме светни какво значи това "общата температурна мощност"!? :?
edemy2001 - специалист
lov написа:
... Е може би с малко по малък дебит защото беше на 25мм.
Дебита на 25 мм. е горе-долу два пъти по-малък...
lov написа:
...Също ми се струва че и радиатора който си нагласил ще ти е малък. А на този от снимката добавих още в средната част и пак ми се струва малко.
Ами имам възможност да сложа точно два пъти по-голям радиатор и май ще те послушам за радиатора. Освен това като размислих днес - ще купя и ще сложа и още един вентилатор. Колкото до мястото, височина и т.н. не ме притесняват, защото самата кутия сам ще си я правя. Преди няколко години си бях направил една и още стои вече захвърлена, че много се очука. От фибран с ПВЦ от двете страни от този дето използват за врати (алуминиева и ПВЦ дограма).
fox_vt - майстор
Ами писах го на тела по време на работа и не можах да намеря точната дума.Та накратко ще гълтат двойно повече ток но използваемата топлинна мощност или кпд и аз нз как точно да го кажа ще е по малка,отколкото при две едно до друго пелтиета.Губи ми се точния термин нещо :?
lov - майстор
edemy2001 написа:
lov написа:
... Е може би с малко по малък дебит защото беше на 25мм.
Дебита на 25 мм. е горе-долу два пъти по-малък...
Преди няколко години си бях направил една и още стои вече захвърлена, че много се очука. От фибран с ПВЦ от двете страни от този дето използват за врати (алуминиева и ПВЦ дограма).
Тя и моята май се запъти на там. :-D Опуках захранването тая вечер и прекратих. :x Заминали са и двата транзистора и като нямам осцилоскоп да погледна какво става не си заслужава да ги сменям. Иначе това което ме опасяваше че има обратна връзка по температура се потвърди. Така че нищо чудно защо когато съм на мрежово не ми се получиха нещата и го отдадох на това че я отварях няколко пъти.
pansim - майстор
Ха...какво е това захранване, дето има обратна връзка по температура :?
Би трябвало да има ЗАЩИТА по температура...а изхода да е стабилен чак до сработване на защитата.
По скоро е менте някакво...
Вземи си преработи едно старо АТХ захранване, или още по добре АТ ако успееш да намериш.
Или АТХ с преработка до АТ
Става желязо!!! Години ще работи без проблеми.
lov - майстор
:-D Как какво. Не го ли видя на снимката. Китайчета за лунички дето ги продават по 2 за левче.
В интерес на истината схемно доста грамотно изпълнение. Освен термистора за обратна връзка на единия радиатор лепната и термозащита. Само където китайските ватове не са като нашите.
А то може всичко да се направи за захранване ама нали да стъкна нещо от боклуците дето прескачам и не ми се изхвърлят че някога може и да потрябват.

Тема "термо-електрическа чанта - доработка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: