ivan_v, и аз доста съм ги сравнявал двете неща. Действително, термопомпата си е един климатик с по- сложно управление. Но, с нея ще мога да топля и бойлера, което при климатиците го няма, а лятно време си е голям плюс. Друго, което за мен има значение, е че ако на 5 стаи сложа отделни климатици, ще стоят на фасадата като малки бели... цирейчета
По груби сметки, 5 хубави климатика няма да са далеч от цената на една термопомпа. А, това дали е по- евтино, и аз си мисля, че ще е доста сходно като разход на енергия. Дано да греша!!!
А, спрях се на конвектори, защото за охлаждане така или иначе трябваше да ги има. По онова време, преди замазките, приоритет беше да се нанеса в къщата, а финансите не бяха разчетени за специални тръби за подово и т.н. Та, на каквото сме си постлали, на това ще лежим, както се казва. А, ако случайно нещо ми щукне, винаги мога да направя втора замазка върху първата, и да сложа тръбите. стаята е с височина 2.9м.
Зависи разбира се, от температурите в твоя район... Аз сега правя една табличка с температурите в моя район в близост до Варна, и по всичко личи, че температурите под -10*С са изключителна рядкост. 

По груби сметки, 5 хубави климатика няма да са далеч от цената на една термопомпа. А, това дали е по- евтино, и аз си мисля, че ще е доста сходно като разход на енергия. Дано да греша!!!

А, спрях се на конвектори, защото за охлаждане така или иначе трябваше да ги има. По онова време, преди замазките, приоритет беше да се нанеса в къщата, а финансите не бяха разчетени за специални тръби за подово и т.н. Та, на каквото сме си постлали, на това ще лежим, както се казва. А, ако случайно нещо ми щукне, винаги мога да направя втора замазка върху първата, и да сложа тръбите. стаята е с височина 2.9м.

ivan_v написа:Следващата зима ще включа още един етаж със същата квадратураНяма ли да стане множко 180м2 с 1,5кв (не знам колко е максималната мощност на системата ти), а и май не е много добре за термопомпата да работи на мах постоянно