Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dimitkovec - напреднал
ivan_v, и аз доста съм ги сравнявал двете неща. Действително, термопомпата си е един климатик с по- сложно управление. Но, с нея ще мога да топля и бойлера, което при климатиците го няма, а лятно време си е голям плюс. Друго, което за мен има значение, е че ако на 5 стаи сложа отделни климатици, ще стоят на фасадата като малки бели... цирейчета :-D
По груби сметки, 5 хубави климатика няма да са далеч от цената на една термопомпа. А, това дали е по- евтино, и аз си мисля, че ще е доста сходно като разход на енергия. Дано да греша!!! [-o<
А, спрях се на конвектори, защото за охлаждане така или иначе трябваше да ги има. По онова време, преди замазките, приоритет беше да се нанеса в къщата, а финансите не бяха разчетени за специални тръби за подово и т.н. Та, на каквото сме си постлали, на това ще лежим, както се казва. А, ако случайно нещо ми щукне, винаги мога да направя втора замазка върху първата, и да сложа тръбите. стаята е с височина 2.9м. :wink:
ivan_v написа:
Следващата зима ще включа още един етаж със същата квадратура
Няма ли да стане множко 180м2 с 1,5кв (не знам колко е максималната мощност на системата ти), а и май не е много добре за термопомпата да работи на мах постоянно :? Зависи разбира се, от температурите в твоя район... Аз сега правя една табличка с температурите в моя район в близост до Варна, и по всичко личи, че температурите под -10*С са изключителна рядкост. :supz:
kuuuuuul - майстор
Максималната консумация ми е 4.2кв надявам се да стигнат за двата етажа до към -5гр имам и котел на твърдо гориво.Имай в предвид че размразяването е проблем при ТП въздух-вода,ако имаш все още възможност за подово не се замисляй,жалко че си изпуснал момента когато щеше да ти струва колкото един конвектор. :?:
Виж тук. viewtopic.php?f=23&t=40532
dimitkovec - напреднал
Е, здраве да е! :) Няма да се ядосвам сега за такива неща... поне ще се опитам да не се ядосвам. ;)
И аз се притеснявам от момента на дефрост на термопомпата. Затова и една от питанките ми, е пак за продуктите на отделние фирми. Дали да заложа на размразяване с електрически нагревател, или доколкото си спомням един от производителите разчиташе на вече затоплената вода да размразява... Предполгам, че второто ще е по-икономичен вариант, но пък първото е по-сигурно... Но пък ако има нагревател за размразяване, запасен нагревател за много ниски температури... много нагреватели стават, за нещо , което чакам да си избива парите с икономичност.
Без да се оправдавам за собствената си дезинформираност на по- ранния етап от строежа, ще спомена, че когато от Дайкин ми изготвяха оферта, никой нищо не спомена за подово отопление. Признах си, че нищо не разбирам, и очаквам насоки от тях какво и къде да сложа... Както казах, ще се опитвам да не се ядосвам ;).
Аз нямам котел, а горивна камера за вграждане тип "камина". Миналата зима само с нея топлих 54м2 всекидневна на първия етаж.
kuuuuuul - майстор
Няма нагреватели за размразяване,слага се допълнителен нагревател на дъното на ТП да не замръзва получилата се при размразяването вода и да се оттича свободно.Такъв съм сложил и аз,ако си загледал темата.Май трябва още да почетеш за принципа на действие на ТП-те, ще ти е от полза после при експлоатацията. :partyman:
dimitkovec - напреднал
kuuuuuul написа:
Няма нагреватели за размразяване,слага се допълнителен нагревател на дъното.... :partyman:
:) Да де, за такива неща говоря. То пак си влиза в консумацията на термопомпата. Разгледах темата ти, естествено. Всъщност, мисля че я чета за 3-ти път, не съм сигурен :-D . За съжаление от всяко дърво свирка, и от всеки човек, топлотехник не става. :razz: Засега нямам възможността да започна от началото на учебницеите, и за това слушам хората, които са непред с материята. Вярно, е че искам да вложа малко повече пари, но при всички положения не искам да е насляпо. Ако имах познаниятая и времето, и аз щях да съм на твоя вариант, но уви!. :ka: А, зимата си идва, и се налага да избирам бързо. То се е видяло, че ще се дават много кила пари, но да не съжалявам после за избора. Прекалено скъпо е, за да пробвам, и ако не ми хареса нещо, да го сменям.
Ти сметна ли за колко време ще ти се изплати инвестицията? :?:
VLADO66 - майстор
Този нагревател на тавата е между 50 и 150 вт. според големината и и надали ще ти събори сметките за ток.Предимство на термопомпата пред климите е производството на БГВ.
kuuuuuul - майстор
Какво да ми се изплати,ТП не е най евтиното отопление :? има си своите плюсове и минуси.
По темата,първите три са добри с горе долу сходни параметри,ама как да препоръчаме нещо без да знаеме какво и колко ще отопляваш :? Взимай с най големия КОП,зареждай и дръвца и на пролет ще разбереме да ли е бил правилен избора.
dimitkovec - напреднал
kuuuuuul написа:
Какво да ми се изплати,ТП не е най евтиното отопление :? има си своите плюсове и минуси.
По темата,първите три са добри с горе долу сходни параметри,ама как да препоръчаме нещо без да знаеме какво и колко ще отопляваш :? Взимай с най големия КОП,зареждай и дръвца и на пролет ще разбереме да ли е бил правилен избора.
Правилно, не съм споменал за параметрите на къщата, нали трудно се смятат топлозагуби... но, само за да добиете представа :
-Варна, южен склон, 171м надморска височина
-165м2 за отопляване, 2 етажа, с плосък покрив
-голяма стая на първия етаж, и 4 спални на втория.
-под първа плоча 5см фибран, на покрива-10см фибран, и замазка 5-12см
-стени зидани с винербергер (ширина 25см) , и външна топлоизолация 6см EPS
-3-ен стъклопакет с вътрешно К стъкло, средно -бяло, и външно-с отражателна способност (или "4 сезона" както му казват)

Точно, защото са със сходни параметри, и не огромна разлика в цените, е трудно да взема решение...
denuchi - специалист
Която и да вземеш все ще се намери някой да ти каже, тази ли. Защо не взе еди коя си. Аз съм малко пристрастен защото слагам определена марка. В момента договорих една и започвам монтажа. Клиента се двоумеше между LG и марката която аз предлагам. В крайна сметка клиента избра марка.

Тема "Термопомпа 9KW-12 KW Мицубиши vs Дайкин vs Висман..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: