• 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 115
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kikokiko - специалист
Kalistobg написа:
hodih neska namerih 25 pinov kabel s podobna stypka zapoiha mi go sys sto zora za originalniq 2,50lv dadoh za kabela i 8lv da mi go zapoqt pribrah se montirah probno platkite da vida dali raboti .... oba4e ni obraz ni kartina ne znam kakvo e stanalo oba4e sega lcd-to ne raboti utre pak 6te hodq da go vidim kvo mu ima i ako ne mogat da mi go opravqt 6te piq edna studena voda za 70lv ... e moje6e i da e po zle ako bqh zel za ~150lv lcd.vuzmojno e pri noseneto na sam natam da sa se razmyrdali lentovite kabeli kam samoto lcd..... nadqvam se da go opravqt basi karuka det sam ;] tva e zasega 6te ima prodyljenie :?
Може да не са го запоили добре или кабелчето не е влязло хубаво в куплунга на другата платка. Огледай с лупа как са запоени пистите и да не дават някъде на късо.
Dakata_m - напреднал
Искрено се надявах да нямаш подобни проблеми на моите ама .... При мен като си взех монитора нищо не показа обаче, го изключих и наместих хубаво, кабела който влиза в голямата платка. Оказа се че беше мръднал половин милиметър и в моя случай е достатъчно да се омаже положението. Другото което мога да споделя е, че човека който го прави отказа въобще да запоява кабелчето понеже имало разклоняващи се пътечки и аз се принудих сам да се спасявам. Според мен е редно след като като са взели пари и не са доказали, че работи монитора след манипулацията да си оправят нещата. Аз дори занесох монитора в насипно състояние и на място видяхме дали работи, въпреки че нямаше подсветка, като обърнахме матрицата към прозореца. То аз му казах, че монитор ще нося и като ме видя с едни торби се зачуди малко ама това е друга тема :lol:.
Аз сега съм на фаза търсене на двигател с редуктор, че това дето си мислех че го имам съм го загубил. Май ще ползвам такъв от чистачки на някой руски автомобил. Би трябвало да има достатъчно мощност да навие екрана :razz:
velsi - Почетен майстор
Една акумулаторна дрелка от Метро или Практикер за 20-30 лв ? :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
velsi написа:
Една акумулаторна дрелка от Метро или Практикер за 20-30 лв ? :?
Или шепа зъбчатки и нежно, висящо въженце...
Изображение
kikokiko - специалист
kikokiko написа:
Колеги искам да споделя с вас пред какви трудности се изправих във връзка с лампата за проектора. Аз имам два проектора и преди няколко месеца закупих лампи за тях (650 вата 220 волта)на цена 17 лева, но и двете изгоряха - след това отидох пак във същия магазин и вече ги бяха вдигнали на над 30 лева и то не със същия цокъл и трябваше да го приспособявам - след 5 минути работа лампата гръмна. От магазина ми казха че този вид лампи имат живот от 25 до 50 часа. Тогава реших да използвам халогенна лампа тип пура 500 вата ( за прожектор - струва 1 лев). Монтирах я в проектора и работи, но образа е с яркост на 50- 60 % от оригиналната лампа и също така в средата на образа на стената се вижда сянката на лампата - (като по-тъмна ивица. Едва ли ще успея да коригирам това - май няма да стане с такава лампа. Може би трябва да сменя отражателя под лампата. Немога да разбера защо сянката на оригиналната лампа не се вижда на екрана, а на пурата се вижда.
Чрез модификация на отражателя - успях да отстраня сянката на лампата на стената. Сега използвах лампа пура за прожектор Филипс 500 вата, 220 волта, 9900 лумена и образа е приемлив, но не толкова ярък, както беше с оригиналната лампа на проектора.
Предприех действия за подмяна на оригиналната лампа (600 вата 220 волта), защото не ми хареса съотношението цена и часове на светене, иначе предполагам, че е поне 25 - 30 000 лумена .
Живота на оригиналната лампа е 25-50 часа и струва 32 лева, докато на пурата за прожектор е около 2000 часа и струва 5,50 лв.
В нета четох,че за да бъде хубав и ярък образа на проектора, до стената трябва да стигат поне 300 лумена за екран 3 метра.
Реално от лампата до стената стига 1% от изходния светлинен поток - тоест за да достигнат 300 лумена до стената, е необходима лампа 30 000 лумена.
В моя случай при използване на лампа пура - Филипс 500 вата, 220 волта, 9900 лумена - за 2 метра екран - до стената достигат по малко от 100 лумена и затова образа не е като с оригиналната лампа за проектора ( 650 вата 200 волта), която според мен ( преценено на око - праща до стената поне 250- 300) лумена.

Спрял съм се на лампи пури на 220 волта, за да не се налагат допълнителни разходи за дросели и трансформатори, но неможах да намеря такава която да е повече от 10 000 лумена.

Колеги споделете, Вие какви лампи използвате.
kikokiko - специалист
Ето това е образа с лампа тип пура 500 вата 9900 лумена.

Прикачен файл

IMAG00751.jpg
IMAG00751.jpg (67.93 KиБ) Видяна 6967 пъти
kikokiko - специалист
А това е образа с оригиналната лампа - 220 волта 650 вата. - Но за съжаление има живот под 50 часа и струва 32 лева . :shock: :?

Прикачен файл

IMAG0083.jpg
IMAG0083.jpg (83.22 KиБ) Видяна 6951 пъти
kikokiko, ако ти се отделят средтва си купи метал-халогенна лампа около 250w или нагоре +трафа и запалката и прочие и ще забравиш за проблемите си с осветлението, вярно е че са доста скъпи но пък е оправдано с дългия живот който им дават (по мой спомени около 60 000 часа но не съм сигурен отдавна беше... :-D )

Ако някой от Сф продава френелова леща да ми пише!
Та да споделя аз моя опит с направата на проектор :)
Започнах преди доста време като се сдобих с френеловата леща + някакви лещи които се оказа, че не са това което ми трябва.
По-късно си купих 9.2" телевизорче марка "SUPER" което си имаше VGA вход и лентовия кабел беше достатъчно дълъг (перфектно за целта!).
Следващата покупка беше започната кутия за проектор+ някакъв немски широкоекранен обектив (не от диапроектора :) ) като беше използван за донор бивш диапроектор.
Последната покупка беше метал-халогенен прожектор 150w с бяла светлина.

Започнах аз въпросния проектор, като си направих кутия от дърво понеже не ми се хващаха нещата в тази която закупих, и след приблизително ден рязане и прочие действия всичко заработи с задоволително качество, като проблемите които имах бяха:
1.размазана капка от моментно лепило върху френеловата леща с размери около 2 квадратни сантиметра което излизаше на стената с размери 30х30 см :?
2. разфокосираност в ъглите или в средата (зависи как е наместен обектива)
3.Леко тъмна картина, но се гледаше в тъмна стая :-D
4. недовършен и грозен вид....

Един ден след дълга пауза реших да подновя работата си по проекторчето, като реших да го наместя в кутията от диапроектора и намерих начин за да го изпълня, обаче с тъпата си глава реших, че мога още да изветля картината и започнах да махам още слоеве от матрицата(hitachi) махнах още един от задните и всичко беше ОК, после реших да махна оше един от предните и познайте, скъсах поляризационния слой.... получи се една лентичка с ширина около 2мм и дължина около 4-5см която е без образ :evil: :evil: :evil:

Та сега ще взимам друго телевизорче, и подновявам работата по проектора (който ще излезе златен...)

Както написах в началото ако някой има френелова леща в излишък да пише, също и обектив бих купил стига да е на нормална цена :)
Последна промяна от gogogoplay на пон мар 17, 2008 9:32 pm, променено общо 1 път.
Dakata_m - напреднал
Аз се затрих от форума за известно време, че на службата ни цъфнаха едни проверки и беше голям гърч. На мен ми изглежда, че на едната снимка на kikokiko ( с неоригиналната лампа ) по краищата има по-малко светлина от колкото в средата и искам да попитам това от снимката ли е или явно самия рефлектор трябва да се направи за пурата точно.
Към колегата gogoplay - предполагам става въпрос за лапата със корпуса и всичко. Рефлектора и там върши ли добра работа и равномерно ли се разпределя светлината.
Питам понеже като си направих едни прости сметки излиза, че при най-добрия вариант, а именно 50 часа живот на лампата, за 2000 часа гледане ще дадем по 1280 лева ( за 40 лампи по 32 лева ),а с оригинална купена лампа за проектор ще ни излезе ( 500-600 ли е не знам колко струват точно, щото нали уж държали 2000 часа :? ). В този контекст цената на една метал-халогенна лампа е напълно оправдана ако живота и е толкова дълъг, стига и резултата да е добър.
Всичко което се пише тук е много полезно за мен и ще го ползвам за втория проектор, който за сега е замразен понеже закарах колата на пролетен преглед при майстора да я види има ли и нещо и се оказа, че леко съм прескочил километрите за смяна на ангренажен ремък, ролки и т.н. ( с някакви си 20 000 :-D ) и там отидоха едни сумички.
Сега, имаше една картинка няъде из темата, на която се вижда, че може да се махне още един слой от вътрешната страна но аз съм предоволен от картината и неща да рискувам. От друга страна пък някой друг лумен светлинка не е излишен :cool:. Ще се радвам ако някой сподели за всички дисплеи ли важи това да знам го пускам пак да плува монитора в тавичката.
Опа, збарвих да споделя нещо което може да е от полза на някой. Купих си този винил за билбордове, за който бях писал по-назад в темата и резултата определено е по-добър от тапетите - бялото е наистина бяло а не жълтеникаво. То между другото и мушамите май пак от подобна материя ги правят, така че варианта с мушамата също е съвсем нормално да е сполучлив. Този обаче, който взех е някаквъв немски специално за предно осветяване и се вижда супер.
С екрана нещата не се получиха както ги мислех ( що ли се не се учудвам :lol: ) От мерак бързо да стане купих една пвц тръба, надупчих я през 7 сантиметра и с видии захванах единия край на винила. Навива си се без проблем на тръбата но за сега съм набил две трупчета в двата и края и от тях стърчи по една дебела видия в центъра служеща за ос като видията влиза в едни ключодържатели закачени за релсата на пердетата :). Резултата е, че като разпъна екрана, той се подава мазно зад корниза и не се вижда въобще на какво е закачен. Единия проблем, че не може да се излиза на терасата докато е разпънат ( приятелката е в траур щото няма къде да пуши :-D ), другия проблем е, че за да го навия трябва да се катеря и да връткам тръбата на ръка, и третия най-голям проблем е че тръбата придоби лека дъгообразна форма и центъра на тежестта се измести и вече нито механизъм мога да монтирам нито нищо. При първия опит да разпъна екрана той реши да е разпъва сам, тръбата започна да подскача при въртенето, измъкна се от ключодържателите и всичко се строполи като единия и край се шибна в единия ми аквариум ама не успя а го строши, а аз замръзнах на място, вече планирах следващите действия ( риби ли да спасявам, тоци ли да изключвам :| )
В крайна сметка пак ще се повторя, че дори и проблема с това, че не се събира целия монитор в лещата не е проблем понеже като гледам филм си правя десктопа, черен и си правя прозореца на плеъра колкото трябва голям. Игричките ги подкарвам в Window mode и също си правя прозореца според видимата част на екрана. Примерно миналата вечер цъках Battlefield в нета ( бяхме към 50 човека на една карта ) и стана як мармалад. Всичко е в естествени размери и се размазах. Между временно си изтеглих и стерео драйверите на Nvidia и подкарах играта с анаглифни очила в 3D режим. Еми лудница, все едно си в истински танк или каквото там си подкарал. Има един проблем, че компа ми е дърт с видеокарта GeForce FX 5200 и в 3D режим почва здрав сеч и се отказах. Другото е че след 15 минути ставаш разноглед и не е много препоръчително дълго време да се гледа в 3D, заради натоварването на очите.
Стига съм дръстил темата с глупости, само споменавам, че ми щукна друга идея за екрана. Понеже съвсем случайно съм се регистрирал и във форума за моделистика :-D и скоро ще си имам собствен самолет ( като за начало ще бъде от депрон ( който не е чувал, от това се правят тарелките за кюфтета и т.н.) понеже става лесно и е удароустойчив и евентуално радиоапаратурата ( цената на която е основната пречка да си направя самолета още сега ) мисля да и намеря място в стаята, някъде до компа и да я пригодя, когато не ползвам самолета да упрявлявам с нея екрана. То на практика е нужен един канал и дори мисля със елементрана серво-машинка и приемник да активирам контактора, който ще управлява самия екран. То пък сега се замислих, че по евтино ще ми изезе с инфрачервена връзка и някакво тъпо дистанционно. Когато цялостния проект ( екран плюс добре изглеждащ проектор ) бъде завършен ще постна снимка, пък за сега спирам да спамя :)
kikokiko - специалист
Re Dakata_m
По въпроса за рефлектора на лампата от прожектор (тип пура) - както и да пробвах все екрана не е равномерно осветен, а и лампата не свети достатъчно силно, въпреки че е 500 вата. - Тези лампи не стават за проектора.
За сгъващия се екран можеш да използваш металната тръба на корниз ( който е за халки), мисля че ще е по-добре от PVC тръба, a и няма да се огъва. Аз прожектирам направо на бяла боядисана с латекс стена и съм доволен.
Понеже имам два проектора - реших да си оставя единия както е до момента да работи с оригинални лампи (обещаха ми, да ми подарят няколко от едно място), а другия ще го преработя и ще работи с метал халогенни лампи и ще е в друга кутия.
Можеш ли да ми дадеш повече информация за 3D игрите и филмите - от каде да си намеря такива филми и кои игри са 3D. Каква видеокарта трябва да имам и какви драйвери да сложа. Моята карта е Ge Force 4 MX440 128 mb, procesora mi e na 2,5 Ghz -512 RAM Dual Chanel, Hard disc - SATA. Най- много ме интересува къде да си намеря 3D очила и точно какъв вид. Знам че очилата са два вида - едните са с цветни филтри -червен и зелен, а другите са като слънчеви очила но са поляризирани и изрязват единия образ ( като тези в 3D киното IMAX) .
  • 1
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 115

Тема "Видео стена за 300лв възможно или не ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: