• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
2v6 - майстор
dandan74 написа:
1. топлообменника ми го смята Феникс,за моята квадратура - около 120кв/м,но не помня точни данни.след като говорих с него че ще сменявам машината той ми каза че е презапасил топлообменника и няма да имам никъкви проблеми.
2.въздушният датчик от вътрешното тяло съм го сложил на студената вода на парното,а тръбният в горната част на топлообменника
3.имам четири термометъра - фреон вход/изход , и вода вход /изход.

въпросът е защо фреонът стига само до началото на топлообменника,а надолу топлообменника остава студен , а нали това е идейката-да се нагрее топлообменника и водата от парното да отнеме топлината-а при мен се нагрява само началото.иначе машината според мен е сериозна защото за минута 2 вдига 53-54 градуса на вход топлообменник и компресора спира-оставял съм го и за 2-3 часа , но не влиза в режим.все едно е затапен , но не е свалих тръбите - продухвам топлообменника съвсем леко!!!преди известно време дозаредихме климатика с фреон за всеки случай и сега работи на отопление около 35 бара ,и на охлаждане около 7бара.запушване и в тръбите няма.
Ето, имаме новина - 35 bar при отопление изключва.
Фреона R410 ли е?
Каква е площта на топлообменника?
Външното тяло с ТРВ ли е или с капилярка?
dandan74 - специалист
здравейте,проблема е решен след смяна на машината.нещо със 30-ката явна е бил проблемът,сега сложих 24-ка и нещата са екстра.машината работи на 700вата средно но направо щях да уморя семейството.при пробата външната температура беше 30 градуса а у дома беше по топло :lol:
2v6 - майстор
dandan74 написа:
здравейте,проблема е решен след смяна на машината.нещо със 30-ката явна е бил проблемът,сега сложих 24-ка и нещата са екстра.машината работи на 700вата средно но направо щях да уморя семейството.при пробата външната температура беше 30 градуса а у дома беше по топло :lol:
По-интересно е как ще работи на 0, -10, -20 градуса.
Предполагам ще върнеш 30-ата :wink:
dandan74 - специалист
ако ви е интересно ще пиша данни и стойности,и аз не знам как ще се държи ,но все пак предполагам че е по добро от осака конвекционалка,пък ще видим . :prayer:
kuuuuuul - майстор
Интересно е,разбира се. :partyman:
dandan74 - специалист
ето ме отново,след контакт с момчето от което бях взел 30-ката,той ми каза че я е закачил на едно вътришно тяло от 24 и всичко си работело нормално.а аз го пробвах със една 9-ка и една 7-ца.вероятно електрониката си познава мощтноста на вътрешното тяло.сега 249ката ми работи с електроника от 24-ка вътрешно и засега всичко е ОК.
забравих да споделя-засега при експериментите постигнах 40 градуса /при работа на 800-1000 вата/ на стувената вода.чакам да застудее да дам още кокретни резултати.
ivosp - помощник
Да не отварям друга тема. Имам подобен проблем с моята машинка.
Климата е Fuji RSG-24LCC - 8kw номинал и 10.6 kw макс. Топлообменика е 0.86 кв.метра 24 пластини.
Топлообменика рядко се затопля целия и температурата на студения фреон е равна или една идея по ниска от тази на студената вода. Датчиците са DS18B20 и са с точност 0.5 оС. Тръбния датчик от вътрешното тяло е на средата на топлообменика, а въздушния е подпрян с 10к и е закачен на студената вода.

Изображение

https://www.dropbox.com/s/rniu5dhn88cqvgt/pompa.jpg

Каква може да е причината да не се затопля целия топлообменник?
dandan74 - специалист
привет на всички,скоро не съм влизал или влизам за малко защото не ми остава време.
първо да кажа че 30-ата и аз я смених за 24-ка,пак мултисплит.и при мен топлообменника се затопля не целият-20 градуса разлика вход изход , и сега се мъча и опитвам да оптимизирам процеса.първо на колегата от предният пост-сложи тръбния датчик на входящата тръба на фреона,второ-аз моят въздушен датчик съм го подпрял със 5 килоома.
и нека говорим за цифри-днес бутнах дистанционното със 2 градуса нагоре и утре вече може да говорим с цифри!
2v6 - майстор
ivosp написа:
Да не отварям друга тема. Имам подобен проблем с моята машинка.
Климата е Fuji RSG-24LCC - 8kw номинал и 10.6 kw макс. Топлообменика е 0.86 кв.метра 24 пластини.
Топлообменика рядко се затопля целия и температурата на студения фреон е равна или една идея по ниска от тази на студената вода. Датчиците са DS18B20 и са с точност 0.5 оС. Тръбния датчик от вътрешното тяло е на средата на топлообменика, а въздушния е подпрян с 10к и е закачен на студената вода.

Изображение

https://www.dropbox.com/s/rniu5dhn88cqvgt/pompa.jpg

Каква може да е причината да не се затопля целия топлообменник?
Ако са ти верни температурите значи си постигнал нещо като "перпетуум мобиле" :)

Щом температурата на изходящия фреон е близка до температурата на входящата вода нямаш проблем с топлообменника или топлообмена.
Каква е температурата на изходящата вода?
ivosp - помощник
2v6 написа:
Ако са ти верни температурите значи си постигнал нещо като "перпетуум мобиле" :)

Щом температурата на изходящия фреон е близка до температурата на входящата вода нямаш проблем с топлообменника или топлообмена.
Каква е температурата на изходящата вода?
Температурата на топлата вода (изходяща от топлообменника) е 3-4 градуса по топла от студената(жълтата крива на графиката).
Когато температурите на входящия и изходящия фреон са близки, топли най-добре. В този случай температурата на изходящия фреон е с 6-7 градуса по-висока от тази на входящата вода.
Когато разликите във фреона станат над 20 оС консумацията е зверска (15А)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "термопомпа въздух вода-съдействие" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: