Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
anton4o89 написа:
Здравейте!
имам проблем с един инверторен електрожен СТАНДАРТ 160.Подарък ми е от дядоми ,но има следния проблем:
на съвсем случаен принцип му се задейства защитата от прегряване(дори и на празен ход).схемата е изпълнена с четири IGBT, един силов трансформатор, изходящ дросел и четири изправителни диода преди изхода.
Да ви опиша симптомите:
когато не е сработила защитата всичко е на ред заваря си електроженчето и на празен ход на изхода има 80 волта, но когато се задейства няма напрежение на изхода и не заваря.защитата се задейства много хаотично.вентилаторите работят постоянно и с много високи постянни обороти.като цяло не загрява електрожена.като му правих замервания на празен ход(работеше поне 20 минути) беше се затоплил силовия траф.
Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем или има идея за решаването на моя проблем моля да сподели.
Благодаря ви!
Колега,аз с подобен проблем не съм се сблъсквал,но съм имал работа с производителя и сервиза на твоя електрожен.По-точни хора трудно ще намериш,уверявам те.Точни са във всяко отношение и спокойно можеш да им звъннеш и да се консултираш по проблема.
Avas_co - майстор
agj написа:
Avas_co написа:

На Пансим,АИГ и на Драгозов това им е работат и не си го крият, а на теб добре ли ти плащат за рекламната кампания на хасковлии и кога ще си го признаеш?
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Колега ,ти наистина ли сериозно питаш !!!?
Е ми добре признавам си -плашат ми по 5 бона месечно!Искаш ли да уредя и теб !!?
Ми, сериозно те питам колега.(какъв ли колега можеш ти да си ми на мен, и аз какъв на теб е друга тема)
Ако искаш да ми кажеш, че тук и в офроуда( welderargon) ги хвалиш тия китайци за по 170-200 пари за без пари, ми да те цаним да ми хвалиш фирмата така, за без пари, ще има и по някое шише ракия.( аз си плащам данъци и лиценз имам и всяка година ми идват на проверка, за която си плащам, ако това има значение)
agj - майстор
Avas_co написа:
agj написа:
Avas_co написа:

На Пансим,АИГ и на Драгозов това им е работат и не си го крият, а на теб добре ли ти плащат за рекламната кампания на хасковлии и кога ще си го признаеш?
:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D Колега ,ти наистина ли сериозно питаш !!!?
Е ми добре признавам си -плашат ми по 5 бона месечно!Искаш ли да уредя и теб !!?
Ми, сериозно те питам колега.(какъв ли колега можеш ти да си ми на мен, и аз какъв на теб е друга тема)
Ако искаш да ми кажеш, че тук и в офроуда( welderargon) ги хвалиш тия китайци за по 170-200 пари за без пари, ми да те цаним да ми хвалиш фирмата така, за без пари, ще има и по някое шише ракия.( аз си плащам данъци и лиценз имам и всяка година ми идват на проверка, за която си плащам, ако това има значение)
Благодаря ,Авасчо за предложението, но съм много зает с реклами на доста други фирми и не знам дали ще дойде ред до твоята, но като се поосвободя малко ще се обадя! Кой бяга от шише ракия ! :-D :-D
Лично ли ще черпиш или виртуално!Щото аз виртуално не приемам ....! :partyman: :partyman: :partyman:
agj - майстор
koveslav написа:
По-рано в темата се твърдеще,че ако ти е ниско напрежението на празен ход нямаш никакви шансове да работиш с така да ги наречем трудните за палене електроди-базичните,или по нашенски стоманените.Изведнъж сега пък същите спецове твърдят,че нямало значение,щото друго е важно.
:supz: Е ,явно е важно кой дава отговора!?А според тия спецове - щом го давам аз -той винаги е грешен! :-D
pansim - майстор
Ей хора...спрете се с негативизма и се опитайте да четете, ама не както дявола Евангелието.

Напрежението на празен ход колкото е по-високо толкова по-лесно ще се осъществи палене ПРИ МРЪСНИ И РЪЖДИВИ детайли. Ако детайла е сух и чист /както ТРЯБВА да бъде/ то едва ли ще усетите разлика!!!
Пример - при работа с базични електроди се получава "козирка" от разтопената обмазка която и при 100волта не може да пробие. Трябва да чукнеш и да достигнеш до метал за да запалиш.
Още...при някои инвертори има допълнителен модул за повишение на напрежението на празен ход, но там се изпълнява и друга функция - стабилизация на дъгата при ниски токове. Това е така заради нарочно направеното фазово изместване на маломощния източноик /модул/ спрямо основния силов траф, т.е. получава се грубо казано запълване между импулсите на основния траф. Дано сте ме разбрали какво искам да кажа.

И за да приключим търканията - не винаги всичко може да се обяснои с 5 изречения във форум!!!
Аз поне не мога! Ако намерите някой друг, който толкова обширна материя да обясни накратко - свалям му шапка!!!
Приятен ден на всички!

ПП както знаете не обичам да съм голословен и затова давам линк към един модел на Фрониус.
На 4 стр има технически данни - напрежението на празен ход е ...45 волта!!!
Лично съм заварявал с такъв модел и трябва да кажа, че работи съсвсем стабилно с базични електроди.
http://www.dpiaca.com/Archivos%20PDF/fo ... 202000.pdf
agj - майстор
pansim написа:
Ей хора...спрете се с негативизма и се опитайте да четете, ама не както дявола Евангелието.
Остава да коментираш и следните изявление на другия известен специалист тук :
Това е по повод въпроса на Бай Танас :
bigdragon написа:
Дрън, дрън...
На 220V дъгата ще е много стабилна и няма да ти лепнат електродите :-D
Напрежението на празен ход има отношение към безопасността на работа.
Тука е заровено кучето при така наречените "домашни" електрожени, където от гледна точка на безопасността напрежението на празен ход е 50V, а не защото са трансформаторни. Има транформаторни електрожени с по-високо напрежение на празен ход.
Основно влияние върху запалното напрежение (напрежението на празен ход) на дъгата има обмазката. Тя създава йонизирана среда, в която по-лесно или по-трудно се възбужда дъгата.
При 50V напрежение могат да се палят само рутилови "меки-дървени" електроди не, че и базичните "стоманени" не се палят, но изискват голям майсторлък...

На всяка кутия с електроди е посочено запалното напрежение на дъгата за конкретната обмазка. Най-високото, което съм виждал, е 93V.

Обяснението е малко опростено, но за повече, четете по-дебели книги...
А това е по повод друг спор по рано в темата :
bigdragon написа:
Колега agj,

Проблема при работа с базични електроди не е променливото напрежение, а ниското напрежение на празен ход на "пернишките саксии".
Явно не познаваш основни принципи на електодъговото заваряване и за това ти предлагам да не влизаш в спорове, които си ги загубил предварително...
Две напълно противоречиви мнение на един същ човек :?:
bigdragon - майстор
agj написа:
.....
При 50V напрежение могат да се палят само рутилови "меки-дървени" електроди не, че и базичните "стоманени" не се палят, но изискват голям майсторлък...
Проблема при работа с базични електроди не е променливото напрежение, а ниското напрежение на празен ход на "пернишките саксии".
Две напълно противоречиви мнение на един същ човек :?:
Добре е да посочиш къде е противоречието?
ПП Даже пълното противоречие...
pansim - майстор
Като казвам че четете както дявола Евангелието - не ми вярвате :-D :-D :-D

agj - случайно да забелязваш че едното твърдение се отнася до ПРОМЕНЛИВОТОКОВ електрожен?
А? :lol:
Противоречие няма. Освен това с добавяне на едно сравнително елементарно устройство - кракрата също ще работи добре с базични!!!!!!!!!!!
Понеже ми омръзна, ще пиша за в бъдеще само по темата а тя е ИНВЕРТОРЕН ЕЛЕКТРОЖЕН
Никакви паления, електроди и др. подобни.
Направете си тема и там си разговаряйте. Даже и темата за заваръчна маса оцапа въпросния agj.
Това от мен. Ако има конкретни въпроси по проблеми с инверторите - добре, ако не, не ме бройте в споровете си от тук нататък!
здравейте!
От град камено съм бургаско.
Ами да си кажа казвам, че е термо защитата защото до светодиода който светва има нарисуван термометър.като цяло всичко което можах да измеря е наред.явно някои елемент си променя стойностите и по този начин ми сработва защитата.незнам дали е въжможно нещо силовия траф да прави проблеми.задейства се от нищото тази защита.нямам телефони за връзка с сервиза на този електрожен.а между другото съм точно квартален телевизионен техник.
Поздрави на всички.
koveslav - майстор
anton4o89 написа:
здравейте!
От град камено съм бургаско.
Ами да си кажа казвам, че е термо защитата защото до светодиода който светва има нарисуван термометър.като цяло всичко което можах да измеря е наред.явно някои елемент си променя стойностите и по този начин ми сработва защитата.незнам дали е въжможно нещо силовия траф да прави проблеми.задейства се от нищото тази защита.нямам телефони за връзка с сервиза на този електрожен.а между другото съм точно квартален телевизионен техник.
Поздрави на всички.
04326/21 60 .Фирмата е Вики-Б ,гр.Казанлък.Това е телефона на производствената база,която е и сервиз.Успех!

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: