Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alex_serviz - специалист
essenov написа:
А ако сравняваме 25 ватовите комплекти на Грейкото и DAKON ERA IV генерация, какви са плюсовете и минусите? Гледам на Ерато GP горелката има и механично почистване и 5 профила за модулацията. А ме блазни и сертификацията по Reecl. Някакви проблеми със сервизите?
Това, което съм чул за Грейко:
Управлява 2 помпи ( едната за отоплението и другата за БГВ ). По препоръка от производителя не трябва да се почиства огнището. Наличие на втори ( вътрешен ) шнек, който транспортира пелетите вътре в горелката до огнището, и възпрепятства получаването на т.н. "обратен огън", който аз лично наблюдавах при котел Дакон ( то и с Боша е същото ) и друга горелка.
Вътрешния шнек избутва студени пелети към огнището, където те се загряват от слоя горящи пелети пред тях, започват да отделят горещи газове, които се запалват. Горящите пелети пък от своя страна избутват вече изгорелите ( пепелта ) извън огнището.
При първоначален ( "студен" ) старт, зарежда с пелети, прави три опита за запалване, ако не успее да запали пелетите, допълва в огнището още половин порция с пелети и отново опитва да ги запали. Предишната ми горелка правеше един единствен опит за запалване, и ако той е неуспешен ( по каквато и да е причина ), блокира. След като спре работа остава в режим на изчакване, при което не изхвърля неизгорелите пелети от огнището, те продължават да тлеят и след един час примерно, ако трябва отново да се включи опитва запалване, без да използва запалката.
Извинявам се, ако някой е споменавал всичките тези неща!
essenov - специалист
alex_serviz написа:
essenov написа:
А ако сравняваме 25 ватовите комплекти на Грейкото и DAKON ERA IV генерация, какви са плюсовете и минусите? Гледам на Ерато GP горелката има и механично почистване и 5 профила за модулацията. А ме блазни и сертификацията по Reecl. Някакви проблеми със сервизите?
Това, което съм чул за Грейко:
Управлява 2 помпи ( едната за отоплението и другата за БГВ ). По препоръка от производителя не трябва да се почиства огнището. Наличие на втори ( вътрешен ) шнек, който транспортира пелетите вътре в горелката до огнището, и възпрепятства получаването на т.н. "обратен огън", който аз лично наблюдавах при котел Дакон ( то и с Боша е същото ) и друга горелка.
Вътрешния шнек избутва студени пелети към огнището, където те се загряват от слоя горящи пелети пред тях, започват да отделят горещи газове, които се запалват. Горящите пелети пък от своя страна избутват вече изгорелите ( пепелта ) извън огнището.
При първоначален ( "студен" ) старт, зарежда с пелети, прави три опита за запалване, ако не успее да запали пелетите, допълва в огнището още половин порция с пелети и отново опитва да ги запали. Предишната ми горелка правеше един единствен опит за запалване, и ако той е неуспешен ( по каквато и да е причина ), блокира. След като спре работа остава в режим на изчакване, при което не изхвърля неизгорелите пелети от огнището, те продължават да тлеят и след един час примерно, ако трябва отново да се включи опитва запалване, без да използва запалката.
Извинявам се, ако някой е споменавал всичките тези неща!
Това значи ли, че на Ерато GP горелката ги няма тези функции?
filmatoplo - майстор
Много функции ги няма при ГП Ерато , най добре се запознай с инструкциите за експлоатация на двете горелки и ще научиш разликата :wink: .
stoyanstoyan - специалист
Привет на всички,

Бих искал да попитам за мнение за котли Toby доста добри показатели. Сръбско производство.
dadko - майстор
Моля за съвет дали е удачно на този котел за твърдо гориво да се присади пелетна горелка. Някой правил ли е такова изпълнение? Произведени са преди време доста от тях.

Прикачен файл

IMG_0727.JPG
IMG_0727.JPG (107.88 KиБ) Видяна 2455 пъти

Прикачен файл

IMG_0729.JPG
IMG_0729.JPG (116.5 KиБ) Видяна 2455 пъти

Прикачен файл

IMG_5105.JPG

Прикачен файл

IMG_5106.JPG
filmatoplo - майстор
Котела ти е перфектен за пелетна горелка Грейко , трябва да се постави на средната вратичка , да седи за постоянно -тоест не е нужно да се отваря .Ако сега там има ската и пречи се маха , от долната врата ще почистваш пепелта , от горната ще чистиш димогарните тръби .За да влезе горелката ти трябва отвор фи-16 , абе отвор 160мм.
dadko - майстор
Благодаря ти, filmatoplo. Оценявам твоите компетентни мнения в областта. В тази област съм пълен лаик и много малко неща са ми известни. Ще имам време да се пообразовам, тъй като за тая зима купих вече въглищата и евентуално за следващия отоплителен сезон ще се преправя на пелети.
Макар, че не се знае- ако няма кой да запалва котела, когато съм на работа- може да се наложи спешно да слагам пелетна горелка...
Като начало- колко киловата горелка ще трябва за този котел? Пише на табелката "Топлопроизводство 20 J".
Или може би по- точен ще е въпроса колко киловата трябва в зависимост от отопляемото помещение?
С този котел отоплявам къща на 2 етажа, всеки около 100 кв.м. По 5 бр чугунени радиатора на етаж. Инсталацията е "отворен тип", без помпа.
LazarGanev - "Велик майстор"
20kW горелка ще ти стигнат
stoyanstoyan - специалист
Някой може ли да даде по точни характеристики на котел грейко. Вчера звънях на тел. на сайта, отпратиха ме защото били много заети не може ли да отговарят на всеки :x . После все пак ме насочиха към тел. на техен дистрибутор в софия и забележете оттам ми казаха че нямат никакви данни за котела :shock:
filmatoplo - майстор
:) София може да не е монтирала още Грейко котел :lol: , питай Варна и мен Приморско :lol: , котела е 20 киловата , има и 32 , следва 50 .Ако питаш за 20ката -широк 56 см , дължина с димоотвода 70 см , висок над 120 см -колко точно след малко ще го премеря :wink: тежи 260 кг .Има 3 хода -1 в риза ,и 2 в димогарни тръби :wink: .

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: