essenov написа:А ако сравняваме 25 ватовите комплекти на Грейкото и DAKON ERA IV генерация, какви са плюсовете и минусите? Гледам на Ерато GP горелката има и механично почистване и 5 профила за модулацията. А ме блазни и сертификацията по Reecl. Някакви проблеми със сервизите?Това, което съм чул за Грейко:
Управлява 2 помпи ( едната за отоплението и другата за БГВ ). По препоръка от производителя не трябва да се почиства огнището. Наличие на втори ( вътрешен ) шнек, който транспортира пелетите вътре в горелката до огнището, и възпрепятства получаването на т.н. "обратен огън", който аз лично наблюдавах при котел Дакон ( то и с Боша е същото ) и друга горелка.
Вътрешния шнек избутва студени пелети към огнището, където те се загряват от слоя горящи пелети пред тях, започват да отделят горещи газове, които се запалват. Горящите пелети пък от своя страна избутват вече изгорелите ( пепелта ) извън огнището.
При първоначален ( "студен" ) старт, зарежда с пелети, прави три опита за запалване, ако не успее да запали пелетите, допълва в огнището още половин порция с пелети и отново опитва да ги запали. Предишната ми горелка правеше един единствен опит за запалване, и ако той е неуспешен ( по каквато и да е причина ), блокира. След като спре работа остава в режим на изчакване, при което не изхвърля неизгорелите пелети от огнището, те продължават да тлеят и след един час примерно, ако трябва отново да се включи опитва запалване, без да използва запалката.
Извинявам се, ако някой е споменавал всичките тези неща!