• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PetarDimitrov - помощник
Здравейте искам да си завърша ида живея на 1-ви етаж в къща на два етажа с мазе и таван но се чудя какво отопление да избера. Етажа се състои от 2 стаи: хол 9 на 4 , стая 5 на 5 и малка баня. замзка не еправенана пода, на стените е правена. Стените са две тухли четворки. Строено е 90-та година. Има комин и отдушник отделно. Чудя се дали най-доброто е да си взема котел и да сложа радиатори или просто да взема една печка на дърва или на пелети с водна риза в самото помещение. Видях да се препоръчват котли на въглища които траят по 20 часа. С деншните цени на електричеството считам за възможно само да допълвам отоплението с конвектори и термостат към едбна евтина печка на дърва. Казаха ми че ако сложа гипсокартон(вътрешна изолация) и камина или печка в голямата стая ще образува конденз. Ако някой е състояние да даде съвет за евтино отопление на малки помещения (60-70 кв м) много благодаря и съвет за изолация на пода и стените също. Моята дилема е едно от тези радиатор+ котел + водна риза/ радиатори + камина на пелети + водна риза/ само камина на пелети/ котел на пиролиза/ само печка на дърва + ел. радиатори или котел на газ? Имам много място в мазето за дърва или въглища. Имам стара дървена дограма която не е била подържана. Въпорса е сложен за повечето строители и ще съм балгодарен ако някой ми посочи някоя фирма или лице който да консултирам как да изградя отоплението. Благодарен съм на всякакви мнения.
dobcho_vn - специалист
Не съм специалист, но по моему най-спешно са изолацията и дограмата, а направиш ли тях няма да ти останат много пари.Е не знам и какъв ти е бюджета, кажи го все пак.След това може да помислиш за временно решение, печка на дърва, примерно, колкото да мине зимата,че и тя идва, и на пролет да мислиш за окончателно решение на проблема.
На обратно няма смисъл - топлината ще бяга ли бяга, а ти ще бухаш ли бухаш топливо и ще студуваш :)
mendi - напреднал
И двата етажа ли са твои? Не е зле като изграждаш системата да го предвидиш и него.
Аз при твоето положение бих сложил котле в мазето и радиатори по етажите.
За конденз - точно пък от печка на дърва никога няма да стане, зашото печката създава принудителна вентилация. За да гори "издърпва" въздух от стаята нали? Конденз става при обрания случай - когато няма достатъчно движение на въздух в помещението.
Ще ти кондензира и ако използваш печка на газ от този тип дето освобождава изгорелите газове директно в помешението. Продуктите на горене съдържат големи количества водни изпарения, които кондензират по стени и прозорци.
jabata - специалист
Ако се обърнеш към фирма, има голяма вероятност да ти предложат най-доброто за тях решение, което едва ли ще е за тебе.
Като казваш че къщата се състои от два етажа, какво е полложението с втория? Твой ли е, не е ли? Самостоятелен ли е, не е ли? Това са все въпроси чийто отговори трябва да се вземат под внимание при проектирането. Ако не е твой, планираш само за твоя етаж. Ако пък е твой, и може да е абсолютно самостоятелен (отделен откъм санитарен възел, и има само общо стълбище), тогава пак е добре да планираш парно само на долния, без да се интересуваш от другия. Ако пък е допълнение към другия си предвиди мощност за евентуално разширяване в бъдеще.
Иначе ако ще е само за единия етаж, и площа е 60-70 квадрата, мисля че оптимално ще бъде камина с водна риза (било то пиролизна или на пелети) и радиатори.
Колкото до изолацията, при вътрешна изолация на стените, често се получава мухъл. Виж таване е друго, но не искам да се хвърлям в обяснение защо е така.
Ahmakov - специалист
На твое място бих заложил на подово. Варианти има много, зависи от бюджета. Ама защо не пишеш откъде си, няма начин да няма специалист в твоя район.

Плюс по един конвектор за охлаждане, а ако парите са малко, пускаш само тръбите да ги има за по късен етап.
jabata - специалист
Подовото е много хубаво нещо, но като цяло излиза по-скъпо от нормалните радиатори. А ако решиш да го правиш евтино, то тогава има риск и вземе ли да протече нещо, тогава свят ще му се извие на човек. Че е много хубаво и удобно, така е, но си има и своите недостатъци, а именно че е много инертно. Като го пуснеш, докато затопли, ще минат няколко часа. Т.е. има смисъл, само когато парното се пали есента, и се гаси пролетта.
Ahmakov - специалист
Ами крайно време е да се разбере, че отоплението се прави, за да се ползва по този начин - пали се есента и се гаси пролетта. Дори и с радиатори да е, пак трябва да си поработи 2 - 3 дни докато се затопли помещението. Това че радиатора е топъл, не значи че и в помещението е топло.
А за най - евтино и за палене от време на време, слагай една камина без водна риза и си в играта. Тъкмо след години, като си направиш инсталацията както трябва, ще можеш да я оцениш.
jabata - специалист
Вярно е и това, че парното се пали есента и се гаси пролетта. Но все пак съм длъжен да спомена и този недостатък на водното, за да няма изненади после.
Аз лично не съм на водно подово, а с радиатори, но пак парното се пали есента, и се гаси другата година. Но понеже има хора, които слагат една каминка на дърва в стаята, палят я вечерно време, и после ама защо не стопля другите стаи...???
Според мене, при планирането, човек трябва да започне от това, какво ще е горивото, в какво ще се слага (котел или камина) и след това вече всичко останало. Защото тези два фактора са водещи при планирането.
PetarDimitrov - помощник
mendi написа:
И двата етажа ли са твои? Не е зле като изграждаш системата да го предвидиш и него.
Аз при твоето положение бих сложил котле в мазето и радиатори по етажите.
За конденз - точно пък от печка на дърва никога няма да стане, зашото печката създава принудителна вентилация. За да гори "издърпва" въздух от стаята нали? Конденз става при обрания случай - когато няма достатъчно движение на въздух в помещението.
Ще ти кондензира и ако използваш печка на газ от този тип дето освобождава изгорелите газове директно в помешението. Продуктите на горене съдържат големи количества водни изпарения, които кондензират по стени и прозорци.
Мерси за мнението, определенео добри неща научих. Което се чудя още е какъв бойлер да сложа.
PetarDimitrov - помощник
jabata написа:
Ако се обърнеш към фирма, има голяма вероятност да ти предложат най-доброто за тях решение, което едва ли ще е за тебе.
Като казваш че къщата се състои от два етажа, какво е полложението с втория? Твой ли е, не е ли? Самостоятелен ли е, не е ли? Това са все въпроси чийто отговори трябва да се вземат под внимание при проектирането. Ако не е твой, планираш само за твоя етаж. Ако пък е твой, и може да е абсолютно самостоятелен (отделен откъм санитарен възел, и има само общо стълбище), тогава пак е добре да планираш парно само на долния, без да се интересуваш от другия. Ако пък е допълнение към другия си предвиди мощност за евентуално разширяване в бъдеще.
Иначе ако ще е само за единия етаж, и площа е 60-70 квадрата, мисля че оптимално ще бъде камина с водна риза (било то пиролизна или на пелети) и радиатори.
Колкото до изолацията, при вътрешна изолация на стените, често се получава мухъл. Виж таване е друго, но не искам да се хвърлям в обяснение защо е така.
Благодаря ти за мнението jabata, исках да си сложа камина на пелети и дърва но не мисля че има такава със водна риза за бойлер защото камина на пелети побира много малко пелети и няма да стига за бойлер според мен. Чудех се тоя бойлер може ли да е и на електричество така че да се ползва бойлера на електричество през лятото? :)
  • 1
  • 2

Тема "Отопление на етаж в къща и планиране?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: