Здравейте искам да си завърша ида живея на 1-ви етаж в къща на два етажа с мазе и таван но се чудя какво отопление да избера. Етажа се състои от 2 стаи: хол 9 на 4 , стая 5 на 5 и малка баня. замзка не еправенана пода, на стените е правена. Стените са две тухли четворки. Строено е 90-та година. Има комин и отдушник отделно. Чудя се дали най-доброто е да си взема котел и да сложа радиатори или просто да взема една печка на дърва или на пелети с водна риза в самото помещение. Видях да се препоръчват котли на въглища които траят по 20 часа. С деншните цени на електричеството считам за възможно само да допълвам отоплението с конвектори и термостат към едбна евтина печка на дърва. Казаха ми че ако сложа гипсокартон(вътрешна изолация) и камина или печка в голямата стая ще образува конденз. Ако някой е състояние да даде съвет за евтино отопление на малки помещения (60-70 кв м) много благодаря и съвет за изолация на пода и стените също. Моята дилема е едно от тези радиатор+ котел + водна риза/ радиатори + камина на пелети + водна риза/ само камина на пелети/ котел на пиролиза/ само печка на дърва + ел. радиатори или котел на газ? Имам много място в мазето за дърва или въглища. Имам стара дървена дограма която не е била подържана. Въпорса е сложен за повечето строители и ще съм балгодарен ако някой ми посочи някоя фирма или лице който да консултирам как да изградя отоплението. Благодарен съм на всякакви мнения.
На обратно няма смисъл - топлината ще бяга ли бяга, а ти ще бухаш ли бухаш топливо и ще студуваш