Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nv952 - майстор
Хора за видео наблюдение не съм си и мислил,но в последно време се оказва,че изчезват някои неща от двора.До сега бяха дребни за които викам айде здраве да е.Няма да обеднея кой знай колко.Става въпрос за кофи,бризент от тир,капанче за мишки и други.Последното обаче вече много ме ядоса.Вчера ходих да видя как е кучето и се оказа че шарата половината някои си я е взел.То не че имаше тая година тонове грозде а айде да има там.Обрахме около 130-150 кг от лозе декар и нещо.(за сравнение преди години сме брали околи тон ама такива времена дойдаха)Та колкото и малко излезе сега някои като си прибра половината се оказа че имаме около 50л вино.Въпроса е че знам кой е обаче с баба са роднини и не искам да има разправии.Все пак съсед.
А и кучето научиха да не ги лае.Дават му месце и то ко да прай мълчи си.Идеята ми е да имам две камери които да си записват на компютър на седмица да трия записите.Обаче какви камери трябва да взема.Както и други аксесоари.
goodkat - специалист
Здрасти.

Кофти случка.

С какъв бюджет си? Вариантите са два - по-евтин (CCTV) и по-скъп (IP камери).
За записи - DVR ще е по-добре. Иначе за PC-то ще ти трябва кепчърна платка (ако искаш cctv). Ако искаш IP камери можеш да минеш само със софтуер, който да следи стриймовете им и да записва. Друг въпрос - запис през 100% от времето ли искаш или базиран на движения? Ако искаш 100% трябва да помислиш и за хард >1TB. Записите понякога могат да бъдат доста обемисти. Друг в въпросът, че ако стане нещо и не знаеш точно кога е станало има да си преглеждаш..

Та ... дай малко повече информация относно бюджета и къде ще се монтират тия камери, както и на какво разстояние ще снимат и дали ще снимат и през нощта?
shotik - майстор
Не съм запознат с видеонаблюдение,но в предишната ми работа имаше такова с 12 камери и можеше да се разглеждат от няколко дни назад събитията ,като можеше да има бързо превъртане ,имаше надписи за ден и час,друго не си спомням.
Може би с такава система ще трябва да се обзаведеш.но вероятно компютъра/или техниката/ трябва да е в къщата.
nv952 - майстор
goodkat написа:
Здрасти.

Кофти случка.

С какъв бюджет си? Вариантите са два - по-евтин (CCTV) и по-скъп (IP камери).
За записи - DVR ще е по-добре. Иначе за PC-то ще ти трябва кепчърна платка (ако искаш cctv). Ако искаш IP камери можеш да минеш само със софтуер, който да следи стриймовете им и да записва. Друг въпрос - запис през 100% от времето ли искаш или базиран на движения? Ако искаш 100% трябва да помислиш и за хард >1TB. Записите понякога могат да бъдат доста обемисти. Друг в въпросът, че ако стане нещо и не знаеш точно кога е станало има да си преглеждаш..

Та ... дай малко повече информация относно бюджета и къде ще се монтират тия камери, както и на какво разстояние ще снимат и дали ще снимат и през нощта?
Между другото яко ме обърка. :?
Бюджета е неясен.Стремя се към равно отношение качество/цена.
Камерата мисля като за начало да бъде 1или 2 с възможност за добавяне в последствие на още.А IP камерите не им ли трябва интернет?Имам желание да записват 24/7 и да се вкл при движение,но кучето ми е пуснато и да не се вкл погрешка.Гледах из форума някви програми които определят зони за запис но не се загледах тогава...
разктоянието на което ще снимат е
Първата ще снима входа на къщата 8метра.
А втората ще снима входа в двора 15-20метра.
П.С. Мерси че се отзова на проблема.
nv952 - майстор
shotik написа:
вероятно компютъра/или техниката/ трябва да е в къщата.
Аз не виждам къде може другаде може да се сложи :)
Забравих да кажа че често спира тока.Не знам дали това няма да е проблем за записите.
goodkat - специалист
Добре.

Ще се опитам малко да поясня.

При CCTV е следното:

DVR устройство / PC с кепчърна платка -> коаксиален кабел -> видео камера
или
DVR устройство / PC с кепчърна платка -> съгласуващо устройство (видео балун) -> cat5 кабел (кабел за интернет) -> съгласуващо устройство (видео балун) -> видео камера

При вторият вариант (със съгласуващите устройства) можеш захранването да го пуснеш директно по същия кабел. Балуните използват само 1 или 2 двойки от общо 4 двойки. При този вариант няма проблеми и със смущения, които се срещат при коаксиалите.

За IP камерите ти трябва интернет обаче. Предимството при тях е че понякога дори няма нужда от DVR. Има камери с вградена памет или слот за SD карти. Могат да записват и на база движение (това което казваш за зоните е приложимо точно за кучето, защото можеш да нагласиш камерата да записва само при движения в определени зони). Там цените обаче са доста по-високи. При тях приемливите варианти започват от 300 лв. нагоре на парче.

Примерно връзване при тях (по-евтин вариант, един кабел за сигнал и захранване):

Рутер -> Комутатор -> ip камера 1
-> ip камера 2

И при двата варианта ще можеш да имаш записи и да гледаш отдалечено (с internet explorer, за жалост) в реално време (ако DVR-ът или PC-то там, е включено в нета).

Вариантът, на който аз се спрях за моя дом е следния:

Старо PC (Pentium 4, 1gb RAM, 2 тб. твърд диск) с кепчърна платка и 2 броя CCTV камери (външни) за по 35$ от eBay. Вързани са по метода със съгласуващи устройства. По същия кабел взимат и захранване (12 в 1 а на камера). Аз записвам постоянно и за това ти казвам, че ако се случи нещо и не знаеш кога е ще загубиш доста време. Като превърташ бързо при гледането на записите е почти 99% сигурно, че ще изпуснеш нещо.
nv952 - майстор
goodkat написа:
Добре.

При CCTV е следното:

DVR устройство / PC с кепчърна платка -> коаксиален кабел -> видео камера
или
DVR устройство / PC с кепчърна платка -> съгласуващо устройство (видео балун) -> cat5 кабел (кабел за интернет) -> съгласуващо устройство (видео балун) -> видео камера

При вторият вариант (със съгласуващите устройства) можеш захранването да го пуснеш директно по същия кабел. Балуните използват само 1 или 2 двойки от общо 4 двойки. При този вариант няма проблеми и със смущения, които се срещат при коаксиалите.

Вариантът, на който аз се спрях за моя дом е следния:

Старо PC (Pentium 4, 1gb RAM, 2 тб. твърд диск) с кепчърна платка и 2 броя CCTV камери (външни) за по 35$ от eBay. Вързани са по метода със съгласуващи устройства. По същия кабел взимат и захранване (12 в 1 а на камера). Аз записвам постоянно и за това ти казвам, че ако се случи нещо и не знаеш кога е ще загубиш доста време. Като превърташ бързо при гледането на записите е почти 99% сигурно, че ще изпуснеш нещо.
Ок разбрах.Можеш ли да дадеш приблизителна цена на първи и втори вариат без нещата за окабеляване.
И ако може да пуснеш няколко снимки на твоята система.Ако се притесняваш от публичността може и на лично да поснеш. снимките.
goodkat - специалист
При CCTV вариант:

Камери от БГ: 2 камери за външен монтаж по ~100-120 лв. на камера = ~200-240 лв.
Камери от Китай (ebay, amazon..): по 40-50$ на камера + доставка = ~ 150-200 лв.
DVR 2 или 4 канален (без хардове) = ~ 300-400 лв ИЛИ Кепчърна платка (втора ръка) и подходящо PC с хард = Пак там някъде ~ 300-400 лв. (но ще точи повече ток, не забравяй, че ще работи 24/7).

Кабели, съгласуващи устройства, захранване и захранващи букси + кутии за монтажа (връзките при камерите) = ~ 60-90 лв.

При IP камери:

Тук въпросите са много. Първо - нет има ли? Ще има ли DVR или всяка камера ще пише на някаква памет (може и на отдалечен сървър, но за това пак идва въпроса с нета). Може да са и с безжичен нет между другото (опция е, но аз лично не бих се доверил). Ако пък така решиш - ще трябва да мислиш само от къде да се захранват.

И при двата варианта ще трябва UPS и батерии (за DVR/PC и захр. за камерите, че като няма ток краденето е по-сладко). Тури и там към 200 лв.

Снимки на моята инсталация не мога да дам. Не съм там.
goodkat - специалист
Как направих моята? Между другото я направих съвсем скоро.

Купих кепчърна платка http://olx.bg/platka-za-video-nablyuden ... -i55654328 . Точно тази. От същата обява, той човекът има няколко. Съотношение цена - качество е мн. добро. А и софтуерът и е доста приличен. Закачих на компа, който описах по-горе.
Взех си видео балуни, cat 5 кабел към 40 м. , женски букси за захр. на камерите и кутии за външен монтаж. Инсталирах софтуера от производителя на кепчърната платка на компа (на който има само чисто XP, една антивирусна и софтуера за кепчърната платка). Прекарах кабелите и направих връзките в кутиите. Монтирах камерите в/у самите кутии. Както ти казах - използвам 2 двойки за балуните (и по 1 стига, но предпочетох 2 за по-сигурно) и 2 двойки за захранване. От другата страна, закачих 2те двойки към другите балуни и директно в кепчърната платка. Съответно подвързах и двойките, които използвам за захранване към +12 и - на преработенo АТХ компютърно захранване (има 12 волта, тъкмо като за камерите).

Това е. Изобщо не беше трудно.

Вече един циганин даже яде ритници, за дето открадна една ламарина един следобяд.

П.С. - Забравих да кажа за аварийното захранване. PC-то и захранването на камерите са вързани към 600VA UPS (някакво APC), за който има закачени няколко дълбокоразрядни батерии. Държи ги към 4 часа.
KingLin - майстор
+1 за написаното от goodkat
Само искам да добавя че ако искаш да разпознаваш лице при тия 20 метра които споменаваш ще е добре наистина там да сложиш такава от около 35-40 долара. Например тази ЦЪК. Тази е с CCD сензор и 420 линии по хоризонтала. CCD-то е за предпочитане щом ще снимаш навън. Има по-реални цветове и снима по-добре от CMOS при по слабо осветление

За 8-те метра и по-евтин вариант става. Ето примерно каква ЦЪК. Тази е с CMOS сензор ама не се връзвай на тия 1200 ТВ линии дето са обявили. Ама да речем че са около 350. Достатъчна ти е за близкото разстояние.

П.П. Много бързо пише тоя goodkat бре :) Докато се накундя с моя пост той 2 написал :)
Кепчър платката която ти е дал в линка ти е идеална за 2 камери. В спецификацията и пише че е 50 кадъра в секунда които се разпределят между свързаните камери. В твоя случай по 25 на камера или нормалното за човешкото око. Ще виждаш движенията 1:1 без да насича. Ако се включат повече от 2 камери вече видеото изглежда насечено все едно робокоп се движи :lol: А ако се включат 16 камери направо ще те пренесе в бъдещето където хората могат да се телепортират на къси разстояния :-D

Тема "Видео наблюдение." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: