• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
jinio - специалист
Илчо Илиев написа:
Виж ся, идеята е да се извлече влагата от месото, помисли,как може да стане по най-лесния начин....
Ся , ако мен питаш, макар, да си от Петрич и е вечно лято, вземи един голям кашон(от хладилник), сложи на дъното една духалка , намаляваш топлото на минимум,а мезетата закачваш в горния край и притваряш ''капака'', е в долния край-дъното, трябва да има отвор,едно за да сложиш ''печката'',а и да има от къде да влиза въздух за добра циркулация...
Аз мога да направя това с цял хладилник. Имам един развален, мога да му извадя компресора, да сложа в горния край два по големи вентилатора, които да духат надолу в хладлното помещение, а в долния край, отстрани по два малки които да духат навън и да издухват влагата, но така да ли ще се получи?
gogin - специалист
jinio написа:
Имам хладилник от тези които са за безалкохолно, искам да попитам мога ли да си суша в него месце и суджук, тъй като съм в Петрич, а тук времето е повече от пролет в момента.
Въобще не се замисляй слагай, аз от кога търся такова нещо. Ти и лятото ще можеш да сушиш :partyman:
Илчо Илиев - майстор
jinio написа:
Илчо Илиев написа:
Виж ся, идеята е да се извлече влагата от месото, помисли,как може да стане по най-лесния начин....
Ся , ако мен питаш, макар, да си от Петрич и е вечно лято, вземи един голям кашон(от хладилник), сложи на дъното една духалка , намаляваш топлото на минимум,а мезетата закачваш в горния край и притваряш ''капака'', е в долния край-дъното, трябва да има отвор,едно за да сложиш ''печката'',а и да има от къде да влиза въздух за добра циркулация...
Аз мога да направя това с цял хладилник. Имам един развален, мога да му извадя компресора, да сложа в горния край два по големи вентилатора, които да духат надолу в хладлното помещение, а в долния край, отстрани по два малки които да духат навън и да издухват влагата, но така да ли ще се получи?
Може да стане, но според мен ще е по-добре да сложиш тези големите отдолу,а отгоре да има само отдушници,за да излиза влажния въздух,но е добре да има вариант и с леко отопление,по-бързо ще се случват нещата...
Kasap - специалист
Ей, ма нищо не казахте за пернатите... Мисля да пробвам една патка /от тия в Лидл/ и пуешко филе. Ще ги гарнирам с бон-филе от любимото ж'вотно (в случай че не се получи нещо с птичките). А технологията ще е алтернативна - една пластмасова щайга за скара в но-фрост хладилник. И ако нещо не е тамън - форума ще ми е виновен! :yawinkle:
mupo - напреднал
За патка не знам, ама баща ми беше правил преди 2-3 години пуешки филета сушени.Бяха страхотни.Технологията предполагам е била същата.Така че давай.Аз днес си поръчах 2 кг прясно свинско контра филе.
kuger - майстор
Седя и си мисля, не са ли постни за веене тия двукраки? За опушване и после веене по съм съгласен. Пушено пуешко ми харесва. Stiv май беше опушвал пилешко, ама после директна консумация.
Kasap - специалист
kuger написа:
Седя и си мисля, не са ли постни за веене тия двукраки? За опушване и после веене по съм съгласен. Пушено пуешко ми харесва. Stiv май беше опушвал пилешко, ама после директна консумация.
Ще докладвам резултата към края на месеца. Впрочем, врат и бон филе са истината. Контра филето не ми е толкова вкусно.
stiv1961 - майстор
kuger написа:
Мдааа, като се поправя пак ще има изпълнения :partyman:

viewtopic.php?f=28&t=13798&start=300#p577161
kuger - майстор
Kasap написа:
Ще докладвам резултата към края на месеца. Впрочем, врат и бон филе са истината. Контра филето не ми е толкова вкусно.
Контрафилето, то сухо бре. Във вратлето е истината, едно такова прошарено, бре, окапах се :-D
Илчо Илиев - майстор
Kasap написа:
Ей, ма нищо не казахте за пернатите... Мисля да пробвам една патка /от тия в Лидл/ и пуешко филе. Ще ги гарнирам с бон-филе от любимото ж'вотно (в случай че не се получи нещо с птичките). А технологията ще е алтернативна - една пластмасова щайга за скара в но-фрост хладилник. И ако нещо не е тамън - форума ще ми е виновен! :yawinkle:
Айде аз да съм виновен, ще ти кажа аз как бих направил с тая...патка..
Ако е не голяма...до към 2 кила, може да се опуши цяла, технологията я писах малко по-горе,но ако държиш да е направено и по други начини, трябва да се транжира....
"Бялото месо'' може да стане на супер пастърма, осоляваш в саламура 4-5 дни, паприковаш и на теферич да поизсъхне за 4-5-6-дни..
Може да стане и сурово пушено, както се прави ненавижданото от теб контрафиле,макар,че ако го направиш както казах, може и да ти хареса...
Този вид меса не бива да се солят в суха сол, стават ''тричави'',но.....
Останалата част от ''патката'' можеш да я опушиш и свариш,малко по-горе е писано как става номера...
Тези мезета могат да се направят от всяко месо, като все пак трябва да се подбере кое за какво по-добре би се получило и така да се направи, за да нянма разочаровани...
По принцип белите/сухите меса( конра и бон филе, бут свински,бяло месо на птици) са най-подходящи за пастърма, но не е проблем да се направят варено пушено,но стават малко тричави...
И обратното, по-мазните и сланина е по-добре да се направят варено-пушени(макар,че се прави на обратно-пуши се ,а после се вари..), сланината става жилава,а в мазните меса-бекон, врат,плешка ,има доста ципи и при сушене не се получава добре...
Ся, аз така правя, не задължавам никого с моите ''рецепти'',но на всеки бих обяснил и показал(ако е на близо), ако нещо не му е ясно и/или не може да се справи...
Правил съм предимно свински неща,но и доста зайчета съм опушил, преди години имаше възможност да взема пъдпъдъци на далавера(20ст/бр) и поне 100-150 опуших, вкуса е невероятен, правих и бройлери,последно бях си правил експеримент дали ще стане пушени ....патешки крила..
Всяко месо може да стане на мезе,само трябва да се подбере начина на приготвяне,като осоляването е основния момент и според мен е най-добре да бъде в саламура и поне за 5 дни,а след това...според варианта на приготвяне...
Не съм правил само сирене, дето Стефко пита на няколко пъти,но смятам,че би трябвало да стане при студено пушене,но трябва да се пробва,за да се разбере колко време е достатъчно...
За топено пушено сирене...предполагам,че технологията ще е сходна с тази за кашкавал,но суровината(сиренето) ще трябва да опуши преди това...
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: