vrangelov написа: Няма как да стане без топломери, предполагам го знаеш. Ние тук пишем за това, че имаме някаква горелка, как да ѝ намерим подходящ котел. Аз това го писах, но понеже не ми се търси къде се намира, за да дам линк, ще го напиша и в тази тема, то и без това е свързано пряко с разхода.Слушай бе човек, стига с тези топломери, няма как да стане това, за което говориш. Това става само в лаборатория. Аз искам просто да видя и покажа влиянието на големината на котела (топлообменника) върху параметрите на горенето и изгорелите газове. Ще ги публикувам тук, пък който иска да ги ползва.
КПД на дадена комбинация ще намериш, като за определен период от време(според мен най-реално е да бъде един отоплителен сезон) измериш или изчислиш изгорените пелети и сбора го умножиш по калоричността на пелетите. След това делиш показанията от топломерите за периода на полученото по горе произведение и за улеснение умножаваш полученият коефициент по сто.
Т.е. ако за сезон изгорим 4 тона пелети с калоричност 4,7kWh, а на топломера имаме добити 13 000 kWh, тогава: 4000*4,7=18800, 13000/18800=0,69*100= 69%- едно реално според КПД на котел без буфер и с добре настроена присадена горелка.
С газанализатор можеш да измериш само, дали изгарят добре пелетите, ако исакш го наричай КПД на горелката, но не и КПД на котел с горелка.
Поздрави
Лабораторните условия биха били необходими, за да бъде покрито КПД от каталога на производителя. Лабораторни условия са да бъде изпълнено коректно това, което изисква производителят на системата. Най-честите изисквания са да има добър комин, което не е чак толкова недостижимо, също така гарантиране достъпа на свеж въздух, гарантиране температурата на връщащата вода, което все повече хора правят, както и достатъчно голям буфер, което много често е проблем, и не на последно място, гориво(пелети) по изискванията на производителя на котела.
Аз обаче не съм писал за измерване при лабораторни условия, а за измерване при нормални (домашни) условия, проведено на обикновенна инсталация, направена с всичките масови дефекти или ефекти, за измерване направено с топломер втора употреба за 12-15 евро от eBay, а не с нов от 300-500лв., не съм писал, че и пелетите трябва да са предварително измерени, приема се, че в един чувал има 15кг. , че калоричността на етикета отговаря на истината и толкоз.
milenskior написа:С всичко съм съгласен, само че според мен не трябва да се има вяра за калоричността на пелетите която е написана на етикета.
Все пак живеем в България и всичко е едно към гьотере.
Ха, ха! Може и да има нещо вярно!
Поздрави