• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
vrangelov написа:
Няма как да стане без топломери, предполагам го знаеш. Ние тук пишем за това, че имаме някаква горелка, как да ѝ намерим подходящ котел. Аз това го писах, но понеже не ми се търси къде се намира, за да дам линк, ще го напиша и в тази тема, то и без това е свързано пряко с разхода.
КПД на дадена комбинация ще намериш, като за определен период от време(според мен най-реално е да бъде един отоплителен сезон) измериш или изчислиш изгорените пелети и сбора го умножиш по калоричността на пелетите. След това делиш показанията от топломерите за периода на полученото по горе произведение и за улеснение умножаваш полученият коефициент по сто.
Т.е. ако за сезон изгорим 4 тона пелети с калоричност 4,7kWh, а на топломера имаме добити 13 000 kWh, тогава: 4000*4,7=18800, 13000/18800=0,69*100= 69%- едно реално според КПД на котел без буфер и с добре настроена присадена горелка.
С газанализатор можеш да измериш само, дали изгарят добре пелетите, ако исакш го наричай КПД на горелката, но не и КПД на котел с горелка.

Поздрави
Слушай бе човек, стига с тези топломери, няма как да стане това, за което говориш. Това става само в лаборатория. Аз искам просто да видя и покажа влиянието на големината на котела (топлообменника) върху параметрите на горенето и изгорелите газове. Ще ги публикувам тук, пък който иска да ги ползва.
vrangelov - специалист
Не! Грешиш! Топломерите ги заговори ти, а не аз. Аз само ти повярвах, че говориш сериозно.
Лабораторните условия биха били необходими, за да бъде покрито КПД от каталога на производителя. Лабораторни условия са да бъде изпълнено коректно това, което изисква производителят на системата. Най-честите изисквания са да има добър комин, което не е чак толкова недостижимо, също така гарантиране достъпа на свеж въздух, гарантиране температурата на връщащата вода, което все повече хора правят, както и достатъчно голям буфер, което много често е проблем, и не на последно място, гориво(пелети) по изискванията на производителя на котела.
Аз обаче не съм писал за измерване при лабораторни условия, а за измерване при нормални (домашни) условия, проведено на обикновенна инсталация, направена с всичките масови дефекти или ефекти, за измерване направено с топломер втора употреба за 12-15 евро от eBay, а не с нов от 300-500лв., не съм писал, че и пелетите трябва да са предварително измерени, приема се, че в един чувал има 15кг. , че калоричността на етикета отговаря на истината и толкоз.
milenskior написа:
С всичко съм съгласен, само че според мен не трябва да се има вяра за калоричността на пелетите която е написана на етикета.
Все пак живеем в България и всичко е едно към гьотере.

Ха, ха! Може и да има нещо вярно!

Поздрави
s_s1 - специалист
digitalpr написа:
digitalpr написа:
Аз отоплявам къща 150кв.м. с изолация и PVC дограма и 120л бойлер, Viadrus U22 с горелка GP25 IV. Среден разход на пелети до момента е 29.5кг за денонощие.
Откак съм постнал това, разхода ми не се е променил кой знае колко - 29кг/ден, но очаквам заради топлия Март средния разход да падне с още килограм.

EDIT: В най-студения период тази година (Декември - Януари) разхода ми е бил 35кг/ден.
Не съм съгласен. Не разбирам от топлозагуби, но в моя случай при отопление на 100 м2 с нещастна външна изолация 5 см. стиропор и алуминиева и ПВЦ дограма правена стая по стая през различните години при външна темп 10-15С котела работи на 20 % мощност /това е минимума/ с дълги паузи и хаби 7-10 кг/24 ч., а при външна темп -20С -8С хаби 50-60 кг. Т.е в зависимост от темп. навън и дали има вятър консумацията на гориво се променя до 5-6 пъти.
Svezar - специалист
Забелязвам нещо странно в разхода на пелети,при 5 градуса външна температура и при 10 градуса разхода е един и същ :idea: Някой друг има ли такива наблюдения ?
geniya - специалист
При мен даже малко пада разхода :? Според мен е от това че когато е по-ниска температурата горелката почива по-малко.При по-топло време идва един момент, че тя работи с големи паузи през деня поради сигнала от стайния термостат.И докато навакса температурата на котелната вода и да влезе в режим вече достига температурата на термостата.При по-студено време е с малки паузи и разхода ми пада с 1-2кг. на денонощие.
n.ganev - майстор
Първо - вече сградите са темперирани.
Второ - сега са почивни дни и не се знае как сте си нагласили ст. термостати.
И трето винаги ноември месец разхода е по-малък от октомври, най-малкото защото през октомври само се "припалва" за 1 , 2 часа след което в даден момент решаваме, че трябва вече да се топлим постоянно напр. по ст. термостат и - греда голям разход. А след това - доволни. Да ама през това време сиразбутваме настройките и после се почва едно плюване по горелки, котли, инсталатори, роднини по майчина, съпружеска, сестрина линия и т. н.
dako_5 - напреднал
Днес засякох и аз моята горелка, разхода е 30 кг пелети за 31 часа. Горелка IVG новата версия + стаен термостат , къща 190 м2 (130м2-1ет и 60м2 втори) в Троян.Външна изолация 10см EPS, тавани 10см минерална вата.температура в стаите- всекидневна 24,5 градуса, спални 22-23 градуса.
idunno - специалист
Всички, които имат проблема на Свезар, ще си го имат и за в бъдеще, просто стечение на обстоятелствата.Е, няма по-тъпо изделие( опитвам се да намеря по мила дума) от пелетната горелка- симбиоза от беден българин и брилянтно глупав уред , който мисли, че ще мине тънко :-D :-D :-D .
Svezar - специалист
Къде съм казал че имам проблем? Просто споделих някакво мое наблюдение относно разхода. Определено съм си много доволен от горелката и не виждам нищо тъпо в нея /тъпо е да умирисваш махалата на въглища и да се успокояваш че е по-евтино/ :!: Имам приятел с комплект котел и горелка Waterland и въпреки по-добрия топлообмен който трябва да има този котел и при положение че топли малко по-малка площ и в тях е по-хладно отколкото у нас разхода на пелети му е като моя със присадената горелка,откъде накъде да се оплаквам :wink: А това за "бедния българин" няма изобщо да го коментирам [-X
LazarGanev - "Велик майстор"
Svezar написа:
Къде съм казал че имам проблем? Просто споделих някакво мое наблюдение относно разхода. Определено съм си много доволен от горелката и не виждам нищо тъпо в нея /тъпо е да умирисваш махалата на въглища и да се успокояваш че е по-евтино/ :!: Имам приятел с комплект котел и горелка Waterland и въпреки по-добрия топлообмен който трябва да има този котел и при положение че топли малко по-малка площ и в тях е по-хладно отколкото у нас разхода на пелети му е като моя със присадената горелка,откъде накъде да се оплаквам :wink: А това за "бедния българин" няма изобщо да го коментирам [-X
Svezar, не му обръщай внимание на тоя ладилен техник:
http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 10#p641810
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: