Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
georgi_ka - напреднал
Аз мисля че нещо термозащитата прави мизерии.Ако имаш друг терморегулатор пробвай с него.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
vnedel4ev написа:
Единственото логично обяснение, за което се сещам е за насъбран котлен камък около нагревателя вътре в казана -> температурата при сондата на термостата се повишава повече от нужното -> защитата изключва. Но и ми се струва малко вероятно да е това.
Логиката ти е много добра, но ако двете (терморегулатор и защита) са отделни.
Ако има котлен камък какво ще се случи според мен (виждал съм го):
Като вземем факта че са в общ корпус температурата и на двете термо... се повишава бързо заради лошо топлоотдаване през топката котлен камък - тогава трябва да сработи терморегулатора и бойлера да изключи. Топката котлен камък започва да се охлажда и след 5 мин, терморегулатора пак ще включи и така бойлера влиза в един цикъл 5мин. включен / 5 изключен. При това на терморегулатора му се разказва играта и накрая залепва и остава да задейства термозащитата.
За момента логиката казва че терморегулатора не работи както трябва (може да е залепнал и без да има варовик), а дали има котлен камък може да се каже ако е наблюдаван горният цикъл.
След като задейства защитата, каква е температурата на водата?
1. много висока - терморегулатора не работи, не е варовик.
2. ниска - има варовик, може и терморегулатора да е сдал багажа.
chano3891 - специалист
Трябва да се обърне внимание и на двата варианта за варовик и регулатор на които му е дошло времето да се развали.
kozl - майстор
vnedel4ev написа:
Защо сработва термозащитата, която е в термостата? Единственото логично обяснение, за което се сещам е за насъбран котлен камък около нагревателя вътре в казана -> температурата при сондата на термостата се повишава повече от нужното -> защитата изключва. Но и ми се струва малко вероятно да е това.
За да е логично трябва да приемем, че котления камък е направил кожух едновременно в-у нагревателя и сондата на терморегулатора. Да ама защо не изключва терморегулатора, а защитата сработва :?
По-вероятно е щом ти греят проводниците да се увеличило контактното съпротивление на терморегулатора, което води до подгряване на защитата или самата защита да е повредена. Това изпълнение на регулатор и защита в един корпус не е добре замислено.
Имаше преди време едни защити дето като сработят и не престават да изключват. Уж възстановяеми, ама не.
fox_vt - майстор
На комшията за трети път му сменям този терморегулатор,първия път го отворих и бяха нагоряли пъпките.Калпаво е направен направо си го сменяй.Поне смяната е за 2 мин работа.И интересното е,че последните два имаха разлика в дължината на сондата цели 15 см :?
vnedel4ev - помощник
Сменях го 2 пъти терморегулатора. Това е третият терморегулатор. Първият път бойлера не беше работил 6-7 дена. Вадя терморегулатора - при въртене на въртока контактите вътре не щракат. Сменям го с чисто нов, същият - италиански. След има - няма седмица бойлерът не работи. На място констатирам същият проблем. По пътя към магазина в колата терморегулаторът явно се стопли и почна да щрака. Експериментирах като по вереме на движение го вадих през прозореца да се охлади и го прибирах в колата на топло. Охаден не щрака, стоплен щрака. В магазина демонстрирах същото на продавача с нов терморегулатор от витрината(дори за мое учудване, а и за негово). Стигнах до извода, че входящата в бойлера вода е твърде студена и не го смених, казах на хората просто да не оставят бойлера да се охади толкова. След има - няма седмица същата работа. Този път смених терморегулатора с български. Този Изображение . Тогава забелязах греенето на проводниците. И пак след няколко дни бойлерът не работи -> термозащитата сработила. И този път окончателно се ошашавих и извърших гореописаните неща. Ако пак се случи същото отивам на отваряне на бойлера. Колегата ми има над 30 години стаж, аз имам към 15... Те такова чудо не сме виждали и двамата...
.
kozl - майстор
Напълно нормално е като се затопли да щрака. Нали има диапазон на регулиране. Като го охладиш е извън този диапазон и няма да щрака, щото ще е постоянно включен. А това за студената вода :lol: :lol: :lol:
Понеже не съм се срещал с такова чудо то при положение, че има два пина защитата трябва да последователно свързана към термостата вътре в корпуса. Тая защита как се възстановява? Самостоятелно или с външна помощ, че не не мога да разбера от снимката.
Кога сработва защитата и как разбираш, че е сработила?
Вторта снимка е по ясна и като увеличих видях, че има 3 извод. Т.е. защитата и термостата могат да се проверяват поотделно за пад на напрежение, което съветвам да измериш.
DMN - майстор
abcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
След като задейства защитата, каква е температурата на водата?
Според мен това е най-важния въпрос, но не разбрахме отговора.
vnedel4ev написа:
Експериментирах като по вереме на движение го вадих през прозореца да се охлади и го прибирах в колата на топло. Охаден не щрака, стоплен щрака. В магазина демонстрирах същото на продавача с нов терморегулатор от витрината(дори за мое учудване, а и за негово). Стигнах до извода, че входящата в бойлера вода е твърде студена и не го смених, казах на хората просто да не оставят бойлера да се охади толкова.
Аз не мога да си обясня този текст написан от човек със:
vnedel4ev написа:
Колегата ми има над 30 години стаж, аз имам към 15...
Отваряйте бойлера и чистете варовика за да няма повече чуденки :)
Junak - майстор
Няма смисъл да се отваря. По добре е да се смени дефектнотоковата защита и свързващите проводници между защитата и бойлера. Ако пак изключи, пак се сменя термостата. Ако не помогне - проводниците между защитата и нагреватела. И пак ако изключи - пак дефектнотоковата защита. :)
Това може да не помогне, но ще свикнат да не се къпят и няма да им прави впечатление. Като е студено, миризмата по трудно се усеща :)
gogo7777 - майстор
Аз като неверник искам да попитам, от къф зор се слага ДТЗ на бойлер.....или е станало мода.

Тема "Проблем с бойлер ТЕСИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: