• 1
  • 2
Ел. инструментите. Консумативи.
Svetoslavoff1 - майстор
И друго - ако имаш възможност при познат или приятел да направиш по някой пробен сряз и тогава да избереш какво да вземеш.
Lisko - майстор
boyo написа:
Със зегето предполагам може да се ползва за водач някаква дъска?
И аз предполагам, но само ако ножа е перфектно успореден на основата на зегето (или дъската много тънка - за това - по-долу). Моя не е. Поради това ако подкарам с водач, среза тръгва да завива и се отдалечава все повече от правата линия. Знам защото си купих "немската масичка" за зеге - има го това коментирано в друга тема. Тръгва накриво и все по-накриво и ако си (тъп и ) упорит - накрая просто ще се счупи ножчето.
Как го решавам тоя проблем - не ползвам водач а просто карам бавно на ръка и държа ножчето под око.
При много тънки летвички обаче (6мм да речем) ако подаваш бавно и същевременно на макс обороти - тогава може да се кара с водач защото зегето успява да компенсира кривината - тоест успява да реже не в плоскостта на ножчето а малко накриво от нея, тоест успоредно на водача.
EDI - майстор
С водеща шина със зеге се реже по-трудно, от колкото да го водиш на ръка.Причината е в ширината на канала на водещата ролка, която подпира ножа.Бях си направил нова водеща ролка, на която канала е точно по ширината на използвания нож и нещата стоят по съвсем друг начин,Има и друга магия - да врежеш ножа правилно в детайла - тогава си върви право.Канала на фабричните ролки винаги е по-широк от ножа и при използване на водеща шина, винаги криви.На ръка режа по-право от колкото ако ползвам шина, явно ножа се самонагажда - само подпирам с другата ръка плота да има опора и зегето реже идеално.
svetliopi44 - Чирак...
Lisko , колко струва тая джаджа за която говориш ако не е тайна.
EDI тея ролкови водачи не се ли продават някъде или трябва на стругар да си ги правя. Големи диаметри намирам ,но малки немога или не търся където трябва.
EDI - майстор
Продават се опорните ролки, ама тези, които съм виждал, винаги каналите са по-широки от ширината на ножа, макар и с малко /но достатъчно да ти криви ножа/.Стругар си трябва да ти я резне и напасне по ножовете.Моята си я правих по ножовете, които ползвам за такъв тип рязане- ПРОГРЕСОР на БОШ.Ако ползвам други видове ножове, връщам старата ролка.
radius - майстор
griffin написа:
Колега винаги има вариант да си направиш от ръчен циркуляр настолен, моя първия с който почнах беше една машина на B&D която имаше капацитет 55мм по спомен, монтиран на масата ми позволяваше да се режат елементи до 40мм дебели. По кофти е за настройка и работа ама като за начало може да ти свърши работа ако се решиш да си направиш масата сам.
Би ли споделил подробности, може на лично, може в друга тема. Имам ръчен циркуляр на Бош, който почти не ползвам и си мисля за нещо подобно.
griffin - майстор
Виж какво е правил матиас [youtube]http://woodgears.ca/homemade_tablesaw/[/youtube]. Тук той го преправя изцяло, аз моя му бях пробил плочата за да го завия в едно парче шперплат което влизаше в маса като на масата слагах и шперплат с монтирана фреза. За съжаление масата е в българия в едно мазе и няма какво да покажа. На матиас дизайна е хитър само бих оставил оригиналния механизъм за наклона и показването на диска ако ще ползваш циркуляра и като ръчен.
Lisko - майстор
svetliopi44 написа:
Lisko , колко струва тая джаджа за която говориш ако не е тайна.
Няма никаква тайна - 60 евро и си е публикувана на сайта.
http://www.neutechnik-toolshop.com/prod ... saw-table/

Аз успях да я ползвам за летвички след известна настройка и супер станаха.
Ето ги тук на снимка. Ръбовете станаха идеално прави а отрязаните стени - идеално гладки дори нямаше нужда от шкурене.

Като се навия да си купя едно ново зеге Макита, ще видим дали с него ще е по-лесно (както на тяхното видео изглежда много лесно)
  • 1
  • 2

Тема "Циркуляр или?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: