• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 121
Съвети за начинаещи готвачи.
Чираче - майстор
Junak написа:
сол-20гр./кг.
захар-2гр./кг.
черен пипер-2 гр./кг.
черен пипер-3 гр./кг.
кимион-4 гр./кг.
чубрица - 3 гр./кг.
инд.орехче - 0,3 гр./кг.
Имах една рецепта преди много години, но остана на друго място. В нея имаше освен цитираните, още чилска селитра, коняк, и още няколко съставки. Грамажите не помня. Знам само, че ставаше чудесна. И за печене, и за нарязване, и за пържене. Абе.....
Junak - майстор
Селитра - недей, вредна е. И не влияе на вкуса, а запазва цвета на месото червен.
Коняк - ускорява така нареченото зреене. Много полза няма.
Тези пропорции съм ги адаптирал за моя вкус :)
valentor - специалист
Junak написа:
..сол-20гр./кг. .. захар-2гр./кг. ………. кимион-4 гр./кг.
Точно така го правя
Junak написа:
..черен пипер-2 гр./кг. …черен пипер-3 гр./кг.
Това не е разбираемо.
Аз слагам 2 гр./кг черен и 2 гр./кг бял пипер
Junak написа:
…чубрица - 3 гр./кг….
Отказал съм се защото придава горчивост
Junak написа:
инд.орехче - 0,3 гр./кг.
Слагам 0,2 гр./кг , а също толкова :кориандър , кардамон и бахар
Карамфил : на върхът на нож
И черва : ТЕЛЕШКИ
Mega - специалист
Съветвам ако не се ползва селитра (по-добре да не се ползва), захарта да се увеличи до 4 гр. на килограм. Не се усеща - гарантирано.
Junak - майстор
valentor написа:
Junak написа:
..черен пипер-2 гр./кг. …черен пипер-3 гр./кг.
Това не е разбираемо.
Уф, кат бързам
Второто е "червен" :)
Kasap - специалист
Чираче написа:
Моите май ще ги хвърлям на уличните кучета. Когато ги оформях като подкови, от краищата извадих по малко материал, за да ги завържа. Та от този материал жена ми направи кюфтета, и ги изпече на тигана. Не ми харесаха. Проблема е дали съм свикнал с ментетата, или съм отвикнал от вкуса на истинското домашно месо? Греша ли?
Колега, не са ли им къси вървите? Да не ги накълват пилци, че са напаст голема. :axe:

@Мега Сори за лошото качество, ма ми трепереха ръцете при събирането на доказателствения материал. :tonqe:
Прикачен файл:
miso_3.jpg
miso_3.jpg (66.25 KиБ) Видяна 1569 пъти
kuger - майстор
Аз ползвам рецептата на господина, зовящ се valentor, почти 100/100, за което му благодаря. Вече пета година правя, никой не се е мръщил още :)
Направих май капитална грешка, смлях месото и после сложих солта. Сега ще прехвърля каймата в касетка с малки отвори, да се оцежда.
kuger - майстор
Чираче написа:
Моите май ще ги хвърлям на уличните кучета. Когато ги оформях като подкови, от краищата извадих по малко материал, за да ги завържа. Та от този материал жена ми направи кюфтета, и ги изпече на тигана. Не ми харесаха. Проблема е дали съм свикнал с ментетата, или съм отвикнал от вкуса на истинското домашно месо? Греша ли?
Грешиш! И вземи още един прът, да не се допират една в друга.
Щом ще ги хвърляш, да ти хвърля една оферта? :-D
dadko - майстор
Kasap, много надебело си ги нарязал мезелъците. Не ти отива на никнейма. Реже се на тъънко, вестник да може да се чете през него. :partyman:
kuger - майстор
dadko написа:
Kasap, много надебело си ги нарязал мезелъците. Не ти отива на никнейма. Реже се на тъънко, вестник да може да се чете през него. :partyman:
Да, бе, да! Друго си е да си напълниш устата с едно парче :-D Тънко, та то ще ми остане между зъбите :-D , не че ги имам де.
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 121

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: