Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
dandan74 - специалист
здравейте,имам инверторен климатик монтиран като термопомпа,на който нещо не ми харесва работата,в смисъл:
-нали идеята на климатика е да достигне някаква температура ,и в границите на някаква разлика да променя мощността си?
какво се случва при мен:
-климатика започва да помпи ,достига зададените градуси,държи ги известно време,започва да му пада консумацията/съответно и градусите/,и идва момент в който спира.прави пауза 3-4 минути,но не вдига зададената температура и пак спира.на следващото тръгване си помпи както си трябва -пак достига температурата и нещата се повтарят отново,и отново.интервалите се повтарят съответно 20 минути нормална работа,3 минути помивка,3 минути опитване да работи,пак 3 минути почивка,и отново 20 минути работа.
забравих да спомена че машинката е мултисплит-дали пък те не си работят така?данните са примерни-горе/долу,като няма значение датчиците подпирам ли ги със съпротивления или не,и в двата случая историята е същата.същото е положението и със преместване на датчиците на вход,на изход вода ,на изход на фреона-това на въздушният датчик/в смисъл при постигане на температурите работи по същият начин,местил съм и тръбният на вход фрион,най отгор на топлообменника,по средата ,най отдолу-все една и съща работа.
с две думи - когато климатика работи както трябва всичко е ок,но тея интервали сриват системата,и затова и ми е въпросът-дали пък принципът на работа на мултисплита не си му е такава,а на инвертора за едно тяло да е така както според мен трябва да работи-без да спира/освен при дефрост разбира се и при достигане на температурата/, и съответно да си мисля за смяна на машината ???
magi208 - специалист
Не е нормално. Отчита някаква грешка.
idunno - специалист
Нещо не разбрах, имаш климатик въздух-въздух, който е преработен на ТП въздух- вода?Ако е така, и е инверторен, ще ти кажа неще много просто- няма как да излъжеш логиката на машината.И тя ще си работи както си е измислена и ти си върти датчиците нагоре- надолу, но не помага.Опитите на разни умници са стигнали само до преработката на конвенциионални машини,които пак не работят читаво, заради разни дреболии, които нямат общо с твоите грижи.Не, че няма как да се излъже инвертора, но никой няма да тръгне да се занимава с простотии.
2v6 - майстор
dandan74 написа:
здравейте,имам инверторен климатик монтиран като термопомпа,на който нещо не ми харесва работата,в смисъл:
-нали идеята на климатика е да достигне някаква температура ,и в границите на някаква разлика да променя мощността си?
какво се случва при мен:
-климатика започва да помпи ,достига зададените градуси,държи ги известно време,започва да му пада консумацията/съответно и градусите/,и идва момент в който спира.прави пауза 3-4 минути,но не вдига зададената температура и пак спира.на следващото тръгване си помпи както си трябва -пак достига температурата и нещата се повтарят отново,и отново.интервалите се повтарят съответно 20 минути нормална работа,3 минути помивка,3 минути опитване да работи,пак 3 минути почивка,и отново 20 минути работа.
забравих да спомена че машинката е мултисплит-дали пък те не си работят така?данните са примерни-горе/долу,като няма значение датчиците подпирам ли ги със съпротивления или не,и в двата случая историята е същата.същото е положението и със преместване на датчиците на вход,на изход вода ,на изход на фреона-това на въздушният датчик/в смисъл при постигане на температурите работи по същият начин,местил съм и тръбният на вход фрион,най отгор на топлообменника,по средата ,най отдолу-все една и съща работа.
с две думи - когато климатика работи както трябва всичко е ок,но тея интервали сриват системата,и затова и ми е въпросът-дали пък принципът на работа на мултисплита не си му е такава,а на инвертора за едно тяло да е така както според мен трябва да работи-без да спира/освен при дефрост разбира се и при достигане на температурата/, и съответно да си мисля за смяна на машината ???
Пробвал ли си да сложиш въздушния датчик да мери стайната температура без корекции?
Колега пиши по -подробно как реализира термопомпа с мултито,успяли да ползваш пълната мощност с една електроника и каква е?
dandan74 - специалист
здравейте,относно въздушният датчик-не съм го слагал да мери температурата в стаята,защото според мен няма да се държи гъвкаво,според мен когато се следи връщащата тръба би следвало да е най адекватен,а при пробата установих и че има вариант да се монтира и на изходящия фреон на топлообменника.
относно вторият въпрос-според момчето от което го купих,ще изкара пълната си мощност от най големият кран,но проблема при мен е както вече писах че спира както си работи и системата ми се срива.иначе вдига до 2900 вата и температура на входа на фреона 75 градуса :o
днес се замислих ,а и попитах двама трима майстори-дали пък самата електроника не си търси и трите тела и не се опитва на всяко да подаде мощност и затова да спира???не знам ,затова пуснах темата ,ако някой се е занимавал със мултисплит,но на мен ми се струва че вървим към смяна на машината-и този път ще гледам да не е мултисплит със сигурност.
2v6 - майстор
dandan74 написа:
здравейте,относно въздушният датчик-не съм го слагал да мери температурата в стаята,защото според мен ...
Търсиш съвет или ...
dandan74 - специалист
ще тествам още утре !

Тема "въпрос относно работа на инверторен климатик-термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: