• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
kesten - помощник
Искам да направя подарък за Коледа и утре ще се занимавам с това. Дайте идеи как точно да направя кутията, в какви размери да режа листовете дърво аз ако ми трябват размери на кутията 23x15см h8см..
Най вече се чудя горния капак колко да му е височината и как се слагат тия панти за отваряне ?
Чета за отгоре за декупаж да направя с стари пощенски марки и кутия от чай да залепя Ц200, което мие останало от едно боядисване и лак отгоре?

Прикачен файл

4ai 2.jpg

Прикачен файл

4ai 1.jpg
4ai 1.jpg (50.46 KиБ) Видяна 2438 пъти
shotik - майстор
Да ти напиша как си правех дървени сандъци :
от дъска нарязвах на размери по дължина и ширина,след това ги съединявах ,някои с пирони ,други със изработка на зъби и от двете страни с пирончета или винтове закрепвах изрязани парчета шперплат.
Отбелязвах ,колко да е капака и на циркуляр разрязвах получената кутия и така от всички страни размерите се запазваха ,иначе при отделно правене на долна част и капак може да е получат разминаване в размерите.Така се запазваха и линиите на фладера на дъските. После с панти ,каквито съм имал под ръка съм съединявал.От вътрешна страна съм добавял тънки летвички за уплътняване ,пък и за вид .Виж ако намериш кутия за моливи или бижута и разгледай ,ще видиш как са правени .
Така можеш и ти да направиш ,като взаимстваш начина на работа,вероятно за материал ще ти е необходимо липов материал .
Имам кутии от пури и на тях пантите са вкопани в дървото и фиксирани с пирончета ,за да не изпадат ,но имам и кутии,които нямат такова фиксиране.
Не мога да ти помогна за намиране на панти,защото много години не съм търсил и виждал такива малки размери.
griffin - майстор
Колега размерите на детайлите трябва да си ги съобразиш с материала който ще ползваш. По принцип най-лесно е да изрежеш страниците, направяш каналите на делителите лепиш кутията страниците като може да сложиш по едно пиронче и после да стегнеш с стеги като питоните внимаваш да не ги слагаш там дето режеш после. Страниците може да ги заздравиш с сглобка или малка бисквитка, но като залепиш делителя в средата може би и така ще минеш. Като изсъхне лепилото за страниците лепиш и двата големи панела за дъно и капак и след като сичко изсъхне цепиш кутията на циркуляр. Издълбаваш място за пантите застопоряваш кутията в отворено положение и завиваш винтовете, ако мислиш че няма да пасне при затваряне може да завиеш пантите за кутията а там дето е капака слагаш по капка епоксид и затваряш и нагласяш капака. След като изсъхне епоксида отваряш внимателно и слагаш винтове в капака. Ако материала ти е много тънък може пантата да се монтира отзад на кутията а да не се вкопава. Колкото е по твърд материала може да направиш детайла по тънък при тебе може би 10мм ще стане прецени си. Накрая се прави делителя за кутията и се лепи да заздрави цялата конструкция. И ако може сложи 2-3 слоя прозрачен лак
kesten - помощник
Първо да кажа shotik и griffin аз не съм ви истински колега, а просто съм мераклия с вързани ръце, без инструменти и никакъв опит, но въпреки това много упорит :D Благодаря за изчерпателните отговори, но са друг левъл различен от моя. Малко ме е срам даже да покажа какво направих с едно старо зеге, което подвежда на криво с нож за пластмаса и желязо рязах. Материалите са от разглобен гардероб и лайсни за врата. Лепих ги само с лепило за дърво. Сега чакам да съхне до утре да видя дали става за нещо.
Въпросът ми е отвратително ужасно ли е и да се откажа ли и да ходя утре да купя готова кутия и само да я украся или все пак става за нещо ?
Прикачен файл:
4ai 3.JPG
griffin - майстор
Ако беше чам дъските щях да кажа че ще стане ама с пдч-то така според мен няма да стане за подарък. Аз поне не съм професионалист това ми е хоби, обясних как аз бих направил. С зеге само ако си няма как да цепиш кутията трябва да правиш двете части отделно и да ги сглобяваш. В случая лепилото също е много.
Ако имаш време и имаш 10мм чамов материал може да опиташ и само с зегето.
kesten - помощник
Аз мислех като декупаж да залепя салфетки или пощенски марки с ц200 и да го лакирам от горе да не си личи че е пдч, но добре щом не става утре втори опит ще правя :) Имам няколко останали парчета от греди 14x16 за гредоред. Мислех с тях да го направя, но проблема е, че зегето ми не стига и до средата да ги прережа и не знам по какъв начин може да стане. Дори имам такива, които са точно като размер за кутия, незнам с какво мога да ги издълбая направо и после да мисля капака? Мислех с длето да блъскам и чук, но ще стане ужас :D Дойде ми като идея, че имам резачка за дървета и с нея мога да пробвам да ги разбия на по-малки парчета ?
griffin - майстор
Значи проблема е че където пдч-то е рязано се вижда. Краищата не са станали много прави ако беше дърво можеше да се доизравни с шкурка, но при пдч-то няма да стане ще падне горния слой. Ц200 не съм согурен върху лака на пдч-то как ще държи. Ако намериш кутия от вино тука има такива за 6 бутилки те са подходяща дебелина за кутийка. С верижен трион може по принцип да бичиш но после ще ти трябва абрихт и щрайх да си потготвиш материала. В твоя случай или потърси готов материал или помисли дали нямаш приятел който да помогне.
marian1 - майстор
Потърси някое пале - много по лесно и бързо ще се справиш с дъските му.
nikolson - майстор
Щом е кутия за чай, ПДЧ не е подходящо. Освен това лакът трябва да е водоразредим.
kesten - помощник
С жокер помощ от приятел, стар шах, чамови, летви шкурка, подложка от ламинат, фолио за врати, секундно лепило, идеи за декорация и мерак се получи резултата подолу на снимката. Това мисля, че няма повод за срам да го подаря :)

Благодаря на всички за идеите и съветите още веднъж и Весели Празници :)
Прикачен файл:
SNIMKA-2145.jpg
SNIMKA-2145.jpg (111.08 KиБ) Видяна 2299 пъти
Прикачен файл:
SNIMKA-2146.jpg
SNIMKA-2146.jpg (85.29 KиБ) Видяна 2299 пъти
Прикачен файл:
SNIMKA-2147.jpg
Прикачен файл:
SNIMKA-2148.jpg
  • 1
  • 2

Тема "Идеи за направа на кутия за чай от дърво с декорации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: