Orisis написа:Здравейте,Камините се почистват само с "прахосмукачка за пепел". Водят се и прахосмукачка за барбекю. Трябва да са модел със собствен двигател. Има ги в нета и по-големите хипермаркети на цена 50-80лв.Почистването трябва да е всеки ден на огнището, като задължително се почиства и под чугуненото "канче" където падат пелетите, защото отдолу влиза въздуха за горене. Веднъж на месец чистя и отгоре през димогарните тръби. По - горе бях писал за много успешното използване на един накрайник с четка по него от една стара прахосмукачка - чисти стъклото идеално. На първата година трябва да я изчисти фирмата /цялостно/, която е разписала гаранцията и да поднови същата за още една година.
От скоро имам BURNiT PM 15 (10 дена) досега съм и чистил само тавичката, но от два дена веднъж дневно ми дава грешка ALARM 7. Изключвам и включвам отново и се оправя. Техникът, който идва да ми поставя камината ми каза, че е хубаво веднъж седмично да се чисти, а и от форума това което разбрах, че тази грешка се появява при натрупване на пепел. Техникът ми каза че най-добре е да си взема прахосмукачка. В случай мисля да си я почиствам ръчно - поне на тоя етап. Техникът ми каза, че се отваряли и страничните капаци и там имало някакви отвори. Помъчих се да развия болтчетата отгоре, които държат страничните капаци според мен, но са с малки шестограми и не помръдват и ме е страх да не заобля или окривя нещо. Другото, което ми направи впечатление е, че в книжката пише, че страничните панели се свалят на 23 КВ, а на 15 КВ се развиват отдолу където е тавичката за пепелта. На кого да вярвам на книжката или на техника? И колко често чистите вашите? Благодаря предварително
Относно появилата се корозия, на някои колеги бих препоръчал следното:
1 / С телена четка се почиства корозията.
2 / Напръскайте със спрей боя за печки, камини, двигатели. Има го навсякъде издържа 700-800градуса на цена 10-12лв.
3 / Изчакайте да изсъхне около 30мин. За по-бързо съхнене може да се напръска когато не е изстинала напълно камерата - около 30мин. след изгасването.
4 / Палете спокойно спрея стига за дълго време.
Спрея Може и да се използва за боядисване на горната част на камината ако се е позахабила.
Честита Коледа на всички участници във Форума!
Даниел Филипов