• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не винаги е възможно и практично
Andri01 - майстор
Да,прав си,но при еднакви условия на изпълнение,DB с-та е по евтина / няма нужда от пропилен гликол и др. неща/,по лесно се подържа и е по сигурна при работа / няма завиране,няма изхвърляне на течност/!
Весело посрещане на Новата 2015-та :partyman:
Andri01 написа:
Да,прав си,но при еднакви условия на изпълнение,DB с-та е по евтина / няма нужда от пропилен гликол и др. неща/,по лесно се подържа и е по сигурна при работа / няма завиране,няма изхвърляне на течност/!
Това е твое мнение, моето е противоположно, но е излишно да спорим :)
Весело посрещане на всички!
kalin72 - майстор
Лазаре, весело посрещане и на теб, ама как да не е по-евтина дрейнбек системата??? Говоря ти за сравнение между направи си сам дрейнбек и купешка под налягане. Гледам некви оферти тук таме, Теси за 150 литров бойлер е 1400 лева. За 300 литров бойлер е 2700 лв, това е без бойлера. Други фирми са с подобни и по-високи цени.... Аз компромис с частите и работата си не съм правил, и все пак, 1000 лева са доста по-малко от 2700...
kalin72 написа:
Лазаре, весело посрещане и на теб, ама как да не е по-евтина дрейнбек системата??? Говоря ти за сравнение между направи си сам дрейнбек и купешка под налягане. Гледам некви оферти тук таме, Теси за 150 литров бойлер е 1400 лева. За 300 литров бойлер е 2700 лв, това е без бойлера. Други фирми са с подобни и по-високи цени.... Аз компромис с частите и работата си не съм правил, и все пак, 1000 лева са доста по-малко от 2700...
Ами помисли - двете системи имат еднакви части, само се различават по разширителния съд на едната и ДБ съда на другата. Евентуално помпата на ДБ системата е доста по-скъпа. Какво се спестява - възвратен клапан и предпазен клапан - общо 20лв макс. Е, ако ще пестиш от пропилен гликол - още 40лв, ама аз не препоръчвам такава икономия. Кое друго? :wink:
kalin72 - майстор
Частите са еднакви, на 80%, тогава кое обуслявя 2.5 пъти по-високата цена на Теси? Помпата за ДБ системата не е нужно да е скъпа, в много голяма част от случаите, поне като чета по форумите, системата работи с обикновена 25/4 помпа.
Не отричам системите под налягане, но при такава разлика в цената, и при еднаква продуктивност...
Andri01 - майстор
:) Прав си,въпрос на гледна точка. Оригинална DB с-ма струва 4500лв/ май пазя още офертата/. На мене ми излезе към 1000лв без бойлерите и то с хоризонтален СК на Сънсистем /, а той е малко по-скъп от вертикалния/. Айде-вече да режем мезетата,ракийката трепери от студ....на вънка ,винцето се мъчи да излезе от бъчвата и да тръгне към софрата,а приятелите / приятелките/ се подготвят...кой как може!
Благодаря ни всички,отзовавали се на питанките ми през годината и следващата пак така отзивчиви да сте! НАЗДРАВЕЕЕ :prayer: :partyman:
saraneron - специалист
Стагнацият /прегряването/ е най-големият пробленм при системите под налягане,!Защо се премълчава какво му се случва на пропиленгликолът след няколко прегрявания,с вакумни колектори!А това може да се случи десетки пъти само за едно лято!Всяка стагнация води и до по-скорошно остаряване и вероятност за повреда на системата под налягане ,след като има оплаквания за изхвърляне на антифриз от тези системи значи има нещо ,което не е направено както трябва ,дори 1/100 това да е вярно , не си заслужава риска!Ако не си професионалист в областа има голяма вероятност да не направиш нещата както трябва и да береш ядове!При ДБ системата при грешка може да не заработи от раз ако не си спазил някой особености ,но като тръгне няма спиране!Обикновенните соларни помпи вършат идеална работа до разлика във височината до 4-4,5м.между ДС и горният ръб на колекторите .Тръбите задължително 3/4 цола, връщащата/топлата /тръба е препоръчително да е метална ЗАЩО?При определени условия при празни панели и силно слънце при постъпване на водата след включване на помпата може да има моментно завиране и пара , тогава има риск ако връщата тръба е полипропилен да се повреди ,това е на теория.ДС трябва да има необходимят обем за да поеме повишеното налягане ако системата е затворена! А е препоръчитено да е затворена! Спазване на постоянен наклон на монтаж на тръбите......!
komstiza - специалист
Обикновенните соларни помпи вършат идеална работа до разлика във височината до 4-4,5м.между ДС и горният ръб на колекторите .Тръбите задължително 3/4 цола, връщащата/топлата /тръба е препоръчително да е метална ЗАЩО?При определени условия при празни панели и силно слънце при постъпване на водата след включване на помпата може да има моментно завиране и пара , тогава има риск ако връщата тръба е полипропилен да се повреди ,това е на теория.ДС трябва да има необходимят обем за да поеме повишеното налягане ако системата е затворена! А е препоръчитено да е затворена! Спазване на постоянен наклон на монтаж на тръбите......![/quote]

Това ми се виждат все минуси на тази система.До 4-4,5м.между ДС и горният ръб на колекторите е твърде малко в повечето случаи.Ако къщата е едноетажна и бойлера и съответно ДС е в мазето,до покрива са около 5-7 метра,за двуетажна къща да не говорим.Тръбите 3/4 цола ми се виждат доста дебели и оскъпяват системата,а и спазване на постоянен наклон на монтаж на тръбите понякога е проблем.Когато металните тръби останат без вода всеки знае какво се случва с тях-корозират.И защо трябва да има моментно прегряване?

Ако една соларна система е оразмерена и изпълнена добре,прегряване може да има само при някаква повреда в електрониката или помпата.Така че нещо не мога да схвана плюсовете на ДБ системата.
ivanovbg - майстор
Източващия съд и помпата може да са на тавана в под покривното пространство, а тръбите преспокойно могат да стигат до мазето. Тръбите могат да са Ф20 с алуминиева вложка така че не виждам с колко се оскъпява, 2 метра метална е достатъчна.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: