Вярно е, че при определени ниски температури разходът се вдига двойно, че и тройно и това си е съвсем нормално, не зависи от вида на горивото - така е и при отопленив на газ, на ток, на дърва и въглища, както и на пелети. Само че едно е 5лв да умножиш по 2 и по 3, друго е 10лв да умножиш по 2 и по 3. Мисълта ми е, че единия фактор за увеличаване на разхода са топлозагубите, които се увеличават, а другия важен фактор е КПД на котела. Ако бензина е 25стотинки, както при соца - не ти пука колко гори колата, но като е 2.50лв всеки си прави сметката. Така е и при котлите - ако КПД е 93% - разхода е 15кг (примерно), но ако КПД е 63%, разходът за същото жилище, при същите условия е не 15кг, а 15*93/63=22.14кг, т.е. с 50% повече. Е да де, ама като застудее и разходът на високоефективния котел скочи на 45кг, то ниско ефективния ще гори почти 70кг
. И започват едни спорове - моя котел гори 15кг, другия му отговаря - не, не може да бъде, ти си измисляш, аз за същото жилище изгарям по 70кг на де, ти си измисляш. А всъщност никой не лъже, и двамата казват истината, но има и друга истина - че едно денонощие е малък период за статистическа извадка и е добре да се говори на месечна база и предлагам разходът да се споделя като изтече календарния месец. Моя котел например на 1 и 2 януари ми изгори по 5 чувала (75кг) по 5лв/бр = 25лв/ден. Разбира се, че това първо ми изправи косата, после ми накъдри челото и резултата беше, че в първия работен ден (05.01.14г) поръчах новия котел, пристигна на 6-ти, а вчера 07.01.14г. беше монтиран
. То хубаво си правех експерименти, ама до Ивановден ми изгори 3 тона дървесни пелети, вместо 2тона. Един тон пелети отидоха за експерименти. Сега също предстоят експерименти, но вече ми е по-широко около врата