• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Вярно е, че при определени ниски температури разходът се вдига двойно, че и тройно и това си е съвсем нормално, не зависи от вида на горивото - така е и при отопленив на газ, на ток, на дърва и въглища, както и на пелети. Само че едно е 5лв да умножиш по 2 и по 3, друго е 10лв да умножиш по 2 и по 3. Мисълта ми е, че единия фактор за увеличаване на разхода са топлозагубите, които се увеличават, а другия важен фактор е КПД на котела. Ако бензина е 25стотинки, както при соца - не ти пука колко гори колата, но като е 2.50лв всеки си прави сметката. Така е и при котлите - ако КПД е 93% - разхода е 15кг (примерно), но ако КПД е 63%, разходът за същото жилище, при същите условия е не 15кг, а 15*93/63=22.14кг, т.е. с 50% повече. Е да де, ама като застудее и разходът на високоефективния котел скочи на 45кг, то ниско ефективния ще гори почти 70кг :shock: . И започват едни спорове - моя котел гори 15кг, другия му отговаря - не, не може да бъде, ти си измисляш, аз за същото жилище изгарям по 70кг на де, ти си измисляш. А всъщност никой не лъже, и двамата казват истината, но има и друга истина - че едно денонощие е малък период за статистическа извадка и е добре да се говори на месечна база и предлагам разходът да се споделя като изтече календарния месец. Моя котел например на 1 и 2 януари ми изгори по 5 чувала (75кг) по 5лв/бр = 25лв/ден. Разбира се, че това първо ми изправи косата, после ми накъдри челото и резултата беше, че в първия работен ден (05.01.14г) поръчах новия котел, пристигна на 6-ти, а вчера 07.01.14г. беше монтиран :) . То хубаво си правех експерименти, ама до Ивановден ми изгори 3 тона дървесни пелети, вместо 2тона. Един тон пелети отидоха за експерименти. Сега също предстоят експерименти, но вече ми е по-широко около врата :wink:
Ruseff - специалист
Около Нова година и аз хванах 70-те кила разход,при положение,че дотогава 24-часовата работа харчеше по около 40-45.Очите ми станаха квадратни,опитах с настройки-ннц,не става,студеното време си е причината,и още други дреболии.Случайно(рядко се качвам на тавана)погледнах диференциалния на панела,и...мамма миа-+21 гр :-D ...Позеленях от яд-спомагам за глобалното затопляне :lol: .Плюс липсата на изолация и ей ти големия разход.Успокоението ми е,че карам евтино гориво по 15ст/килото.
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Така е и при котлите - ако КПД е 93% - разхода е 15кг (примерно), но ако КПД е 63%, разходът за същото жилище, при същите условия е не 15кг, а 15*93/63=22.14кг, т.е. с 50% повече. Е да де, ама като застудее и разходът на високоефективния котел скочи на 45кг, то ниско ефективния ще гори почти 70кг :shock:
Лазаре, извинявай виждал ли си лабораторни замервания за тези % на котлите, било и за двата.Защото май идваме на приказката "Една жена казала на моята жена, че комшийката чула..." :-D :-D :-D
Питам те защото на Виадрус У22 му дават ниско КПД, пък моя разход сега при -10оС през нощта си е пак 1,5чувала, ами ако сложа такъв с високо КПД би трябвало да ми падне с 50% по твоите твърдения.Извинявай, ама това хич не го вярвам, няма как да се случи. :)
margarit.simow - напреднал
Ruseff написа:
Около Нова година и аз хванах 70-те кила разход,при положение,че дотогава 24-часовата работа харчеше по около 40-45.Очите ми станаха квадратни,опитах с настройки-ннц,не става,студеното време си е причината,и още други дреболии.Случайно(рядко се качвам на тавана)погледнах диференциалния на панела,и...мамма миа-+21 гр :-D ...Позеленях от яд-спомагам за глобалното затопляне :lol: .Плюс липсата на изолация и ей ти големия разход.Успокоението ми е,че карам евтино гориво по 15ст/килото.
Напълно съм съгласен нямаме изолация пък после разхода бил голям.Аз съм с котел Херц но ако бях с някой друг би бил и по висок Лазар Ганев е прав зависи и от КПД на котела но като топлим атмосферата ще горим повече пелети .Иначе Лазар Ганев ние всички обичаме да експериментираме :yawinkle: ,то си ни е в кръвта.Мен жената все ме базика.
geniya - специалист
Не казвам, че Лазар Ганев не е прав.Писал съм, че разлика от 50% от котел до котел при едни и същи условия, една и съща инсталация, едни и същи пелети, едни и същи крайни резултати като температура на топлоносител и температура в стаята, няма как да се получи.Естествено говорим за месечно замерване, разликата в разхода която ще даде от единия и другия котел няма да подмине 15%, макс. 20% даже са много.Все пак този извод съм си направил от малкия опит който имам, но ако някой може да ме обори, то нека да е с данни от замервания черно на бяло дето викат хората.
П.П. Всичкия разход който имам за този сезон го записвам ежедневно в таблица, като приключи сезона ще стане ясен средно-аритметичния разход за денонощие.
estqwerty - специалист
чета и се чудя - значи май е по-добре да няма електроника, термостати и глави и 4-5 пътни вентили , да управляват и само да вдигат разхода.
драснал ли си клечката всичко е константа, поне няма изненади.
след последните 20-тина поста си мисля че разхода на котела който гледам е абсолютно нормален. 100-120м2 3-4 чувала, веднъж като се отопли апартамента.
купил съм термостат но ще го вържа на пролет или края на февруари просто за да видя дали ще падне поне малко разхода. сега вече май съм щастлив с разхода.
geniya, не говоря наизуст естествено, а на замервания, които съм правил лично и съм документирал. И не става въпрос за еднократни замервания, а за редовни. Нямам времето и волята да си водя ежедневна таблица като тебе, макар че започнах :) . И аз като тебе и като много други имах съществуващ котел, сложих му горелка и бях доволен, че в къщи е топло срещу 1-2 чувала пелети, което ме устройва, защото нямам никакви грижи - на два дни ходя да сипвам пелети и на 2 седмици да чистя пепелника. Нямах време да правя замервания, но смених пелетите с едни евтини за 250лв/тон, които се оказаха много ниско калорични, а в същото време обемни и леки и така се оказа, че с тях трябваше да зареждам всеки ден бункера. Почнах да водя записки за разхода и за показанията на топломера, понеже имам монтиран и такъв и установих, че 60кг от тези пелети отговарят на 45кг стандартни, но по-важното е, че като сложих газанализатора замерих КПД=63% (работеше на минимална мощност) и останах шокиран :shock: ! Котелът ми попадна чисто нов, неработил, стоманен, производство на бившата ГДР, беше с вградена помпа, управление и дори колектори за подвързване на 5 радиатора, така че го мислех за читав. След 2 часа бях на друг обект , където скоро бяхме монтирали и пуснали котел Грейко Експерт 20 - сложих газанализатора и замерих КПД=91%. Имам разпечатки от замерванията и мога да го покажа. Досега КПД над 90% съм мерил единствено на Пелетерм. При Виадруси и Бошове съм замервал около 86=87% с горелки ГП4 на Ерато.Мислех сега по празниците да направя пресни замервания, но малко се отлагат, понеже нещо ми се повреди газанализатора и съм го пратил на ремонт. Като го взема ще продължа и ще публикувам резултатите
milenskior - специалист
Аз пък се интересувам като се направи огнище под Виадруса и се сложи горелката от долу(евентуално още един ход с ламарини на скарата) дали ще може да се докара КПД около 90%?
Може би, защото тогава работят и долната част на ребрата, но нямам как да замеря засега
Ruseff - специалист
milenskior написа:
Аз пък се интересувам като се направи огнище под Виадруса и се сложи горелката от долу(евентуално още един ход с ламарини на скарата) дали ще може да се докара КПД около 90%?
Аз съм с такава кутия(споменал съм го вече,повтарям се),и имам още два Виадруса така направени,мога да кажа,че резултата е доста по-добър,отколкото ако е с предкамера(говоря за 26-цата).След "затапването" с огнеупорни плочи не съм замерил Т.и.Г. по-висока от 115 гр.,с газанализатор не съм мерил.Двамата колеги също са доволни.Грее под долната скара,а и има много място за пепел,ако се горят слънчогледови пелети,например.
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: