• 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Лошото е че на 2108 няма нулиране на променливия ток само на DC то :| И другия голям минус е че нямат опция да мерят ток с пипалата само с клещите и заради това за финни измервания се налага да държа още старото DT9208A :)
DMN - майстор
Да, така е.
fox_vt написа:
И другия голям минус е че нямат опция да мерят ток с пипалата само с клещите и заради това за финни измервания се налага да държа още старото DT9208A
Аз и на това му намерих колая, ако разполагам само с клещите и ми се наложи да измервам малък ток. В калъфчето съм си сложил един резистор 1 ом. Свързвам резистора последователно на товара, а амперклещите в обхват на напрежение и измервам напрежението в двата края на резистора, полученото напрежение във V отговаря на ампери. Т.е. ако ти показва 0.137V това всъщност е тока - 0.137А, показанията са 1:1 със показанията на мултицета в обхват на измерване на ток. Така измервам аз малките токове с тези амперклещи обикновено на по-ниски напрежения, че е по-безопасно да работиш с ръце :wink:.
fox_vt - майстор
Това изглежда интересно :wink: Колко вата е резистора?
DMN - майстор
Аз използвам 1 ватов, въобще не се затопля даже от тия малки токове. Първо измервам тока през челюстите на клещите, като видя, че е твърде малък, тогава прибягвам до този вариант с резистора, щото клещите под 0.1-0.2А на прав ток не можеш ги разбра какво показват, показанията постоянно се движат, въпреки че ги нулирам. За променлив ток може да измерят нещо, но от 0.5А нагоре :-D. Абе не стават за малки токове тия амперклещи.
alsted - майстор
Предполага се, че ще се мери ток под 1А. При пад върху него 1волт -> 1W.
DMN - майстор
alsted написа:
Предполага се, че ще се мери ток под 1А. При пад върху него 1волт -> 1W.
Именно, аз съм го използвал за прав ток до 0.5А и то много рядко(когато не нося мултицет, а ми трябва по-точно измерване) , от там нагоре си измервам вече с челюстите на клещите.
kozl - майстор
Погледнах надписа и на моите А-клещи. И аз в групата на Mastech с Clamp meter MS2108. С повече екстри като автоматично превключване на обхватите и подсветка на екрана. Но понеже рядко ги ползвам и забравям как се управляват. Но едно упътване е част от съдържанието в калъфа. И ги ползвам само за измерване на ток, въпреки че са многофункционални. Отделно имам уред за капацитет и индуктивности.
А друг въпрос ми се върти в практиката :? Кой уред как измерва напрежението. Защото ми се е случвало при променливо напрежение с постоянна съставка мултимерите да дават коренно различни показания.
Примерно MY68 на обхват "~" отразява ли постоянната съставка, защото мисля , че не :?
MS2108 не съм го пробвал, но на превключвателя за "V" и "~" и "_" са на едно положение :?
DMN - майстор
kozl написа:
А друг въпрос ми се върти в практиката Кой уред как измерва напрежението. Защото ми се е случвало при променливо напрежение с постоянна съставка мултимерите да дават коренно различни показания.
Примерно MY68 на обхват "~" отразява ли постоянната съставка, защото мисля , че не
MS2108 не съм го пробвал, но на превключвателя за "V" и "~" и "_" са на едно положение
Какво по-конкретно си измервал?
Превключвателя когато е на "V", по подразбиране измерва променливо напрежение, когато натиснеш жълтия бутон "SEL" тогава преминава в режим на измерване на постоянно напрежение.
fore - майстор
Аз също ползвам полицензни на MS2108-Хайелек. Абсолютно същите, но жълти. Хубавото им е че имат осветление и подцветка, мерят кондензатори с много големи стойности -66 милифарада и имат функция Инръш-за мерене на стартови токове на променливо. И това ТРМС го имат. Имат и мин/макс функция.

Но пък мямат меренен на температура. Което ми трябва от време на време. А и мерят до 600 ампера само.

Пробвах да измеря стартовият ток на колата и не можаха. Дали защото е по висок от 600А ? Или защото на прав ток нямат ИНръш ???

Та тия 1000А - МС2101 имат всички екстри за модела ми се струва. До какви стойности мерят кондензатори. Струва ми се че до 40 микро ?
fox_vt - майстор
Като мериш стартовия ток трябва да си до уреда и да гледаш какво показва докато друг върти стартера.Показанието доста бързо се сменя така че трябва хубаво да гледаш.Каква е тая кола с над 600А ток?
  • 1
  • 41
  • 42
  • 43
  • 44
  • 45
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: