krasi92 написа:Не се получава, на следващия ден пак има въздухkrasi92 написа:нивелирай радиатора и пробвай да обезвъздушиш при спряна помпа.
idunno написа:Колега, проблемният радиатор намира ли се най- близо до камината в сравнение с останалите?Ако имаш спомен, когато е било запалено парното, горната част на радиатора била ли е топла(абстрахирай се от наличието на въздух).Да, въпросният радиатор е първи от едното разклонение и мисля, че е най-близко до камината.
При системите отворен тип, заради грешно свързване на разширителния съд, спрямо помпата,се наблюдават такива явления:
1.Въздух в радиаторите.Въпреки постоянното обезвъздушаване.
2.Клокочене, бълбукане или подобни звуци.
3.Помпата работи малко шумно.
Тези симптоми означават винаги едно и също нещо.
Когато системата е от затворен тип и разширителният съд не работи (изпуснал е въздуха) много лесно се познава- налягането рязко се покачва и изпуска предпазният клапан.
При отворените системи не е така.Наличието на въздух или въздушна тапа (дори в ризата на камината, при първоначално пълнене, когато се бърза) ще наруши циркулацията и камината ще вдигне градуси много бързо.Но ако системата е бавно напълнена и обезвъздушена, то не става въпрос и се проявавяват горните симптоми, тогава...хората, които са монтирали системата са били недостатъчно компетентни.
Като е запалена камината е топла частта към крана, а към обезвъздушителя е студена, но има и разлика между горната част и долната, да. Долу е по-студен.
Точките, които си изброил мисля, че ги покривам и трите. За помпата нямам сравнение дали е по-шумна, но на 1-ва степен си се чува, не е като да не се чува..
Системата преди 6 години не е давала проблеми сякаш, но не знам. Тогава са били в жената с чугунени радиатори и определено са се оплаквали от студ, може би не защото не са се затопляли радиаторите, ами да са били пълни и тогава с въздух, а? Какво ще препоръчаш, предложиш? Да източваме ли системата и наново, но по-бавно? Ние я пълнихме от изхода, откъдето се изпразва, не през РС. Има ли значение това и при следващо пълнене може ли през разширителя (че имаме кран, не се занимаваме с маркучи) или не е желателно?
Относно качественото изпълнение на системата - склонен съм да ти вярвам, защото двамата парнаджии, които са я виждали с повод и без повод са казвали, че е направена странно..
Аз се притеснявам да не сълзи отнякъде по тръбите, особено където са прибрани с гипсокартон и вата тръбите.