• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
plamenogn - специалист
krasi92 написа:
krasi92 написа:
нивелирай радиатора и пробвай да обезвъздушиш при спряна помпа.
Не се получава, на следващия ден пак има въздух :(
plamenogn - специалист
idunno написа:
Колега, проблемният радиатор намира ли се най- близо до камината в сравнение с останалите?Ако имаш спомен, когато е било запалено парното, горната част на радиатора била ли е топла(абстрахирай се от наличието на въздух).
При системите отворен тип, заради грешно свързване на разширителния съд, спрямо помпата,се наблюдават такива явления:
1.Въздух в радиаторите.Въпреки постоянното обезвъздушаване.
2.Клокочене, бълбукане или подобни звуци.
3.Помпата работи малко шумно.
Тези симптоми означават винаги едно и също нещо.
Когато системата е от затворен тип и разширителният съд не работи (изпуснал е въздуха) много лесно се познава- налягането рязко се покачва и изпуска предпазният клапан.
При отворените системи не е така.Наличието на въздух или въздушна тапа (дори в ризата на камината, при първоначално пълнене, когато се бърза) ще наруши циркулацията и камината ще вдигне градуси много бързо.Но ако системата е бавно напълнена и обезвъздушена, то не става въпрос и се проявавяват горните симптоми, тогава...хората, които са монтирали системата са били недостатъчно компетентни.
Да, въпросният радиатор е първи от едното разклонение и мисля, че е най-близко до камината.
Като е запалена камината е топла частта към крана, а към обезвъздушителя е студена, но има и разлика между горната част и долната, да. Долу е по-студен.
Точките, които си изброил мисля, че ги покривам и трите. За помпата нямам сравнение дали е по-шумна, но на 1-ва степен си се чува, не е като да не се чува..
Системата преди 6 години не е давала проблеми сякаш, но не знам. Тогава са били в жената с чугунени радиатори и определено са се оплаквали от студ, може би не защото не са се затопляли радиаторите, ами да са били пълни и тогава с въздух, а? Какво ще препоръчаш, предложиш? Да източваме ли системата и наново, но по-бавно? Ние я пълнихме от изхода, откъдето се изпразва, не през РС. Има ли значение това и при следващо пълнене може ли през разширителя (че имаме кран, не се занимаваме с маркучи) или не е желателно?
Относно качественото изпълнение на системата - склонен съм да ти вярвам, защото двамата парнаджии, които са я виждали с повод и без повод са казвали, че е направена странно.. :(
Аз се притеснявам да не сълзи отнякъде по тръбите, особено където са прибрани с гипсокартон и вата тръбите. :( Когато правихме конструкция за гипсокартона имах притеснения дали с някоя рапидка не е закачена тръба... Има ли как да се разбере ако сълзи там? Мисля да пробия малка дупчица, колкото за дървено шишче и да мушна едно там за цяла нощ. Ако го извадя мокро от ватата - жална ми майка.. :(
plamenogn - специалист
geniya написа:
Не може да е запушен щом са алуминиеви.Да разбирам ли че радиаторите са вързани един след друг?Ако са така то радиаторите след него трябва също да са студени :| Не може ли да надраскаш някоя схемичка как са навързани, къде е РС!
Буквално надрасках схемата.. Р=радиатор

http://tinypic.com/r/30bh9xf/8
bigdragon - майстор
Пламене,???
Къде е помпата???
Ако желаеш да ти се помогне, вложи малко старание...

Прикачен файл

30bh9xf.jpg
idunno - специалист
Понеже това е форум и човек не трябва да взема за чиста монета всичко написано от всички,ще ти дам едни съвет, премери разстоянието от точката където е свързан разширителният съд, до смукателната страна помпата (познава се по стрелката на корпуса), то трябва да е по - малко от разстоянието между нагнетателната страна на помпата до същата тази точка(имитирай нещо като кръг).Колкото по- близо е тази точка до смукателната страна на помпата, толкова по- добре.Не ме питай защо- има си статии за нетното положително налягане откъм смукателната страна на помпата (NPSH) и точката на привързване на разширителния съд, т. нар. нулева точка, която разделя хидравликата на една отоплителна система на положителни и отрицателни страни.
plamenogn - специалист
bigdragon написа:
Пламене,???
Къде е помпата???
Ако желаеш да ти се помогне, вложи малко старание...
Извинявайте, ама аз ако разбирах и бъкел от тази работа нямаше да се допитвам до по-вещите.. Помпата е буквално зад печката..

Изходящата вода се връща по втори ред тръби.
plamenogn - специалист
idunno написа:
Понеже това е форум и човек не трябва да взема за чиста монета всичко написано от всички,ще ти дам едни съвет, премери разстоянието от точката където е свързан разширителният съд, до смукателната страна помпата (познава се по стрелката на корпуса), то трябва да е по - малко от разстоянието между нагнетателната страна на помпата до същата тази точка(имитирай нещо като кръг).Колкото по- близо е тази точка до смукателната страна на помпата, толкова по- добре.Не ме питай защо- има си статии за нетното положително налягане откъм смукателната страна на помпата (NPSH) и точката на привързване на разширителния съд, т. нар. нулева точка, която разделя хидравликата на една отоплителна система на положителни и отрицателни страни.
Топлата вода излиза от печката, веднага след това има термометър, а веднага след него (на около 10-на см.) тръгва една отделна тръба към РС. Качва се към 1,70 м (разстояние взето от помпата) и влиза в стената. След това отива през стената в банята, където е РС, на около 0.5 м., даже и по-малко. Кажи ми коя е тази нагнетателна страна на помпата. Как да го измеря?
genzlat - специалист
Каква дупчица, кви5лива,тая помпа да нее по голяма от Икарус, та да има толкова въздух в нея?За времето от както си почнал темата, ако имаш теч, до този момент да сте се издавили досега!Колега, разбирам че , си притиснат от студа, времето и семейството НО, така не се прави-това е форум / БЕЗ ДА ОБИЖДАМ НИКОГО/, той е за това, но и за друго-''краснописоречие'' например!

КАПАЦИТЕТИТЕ, които точно ще те насочат са: Филма,Лазар,Антон, Насков,Големия дракон и др.,останалите като мен ще те качват на черешата, докато се наводниш, попариш и много други поразий, които могат да последват, дано и да не разбереш за тяхното съществуване.....

Поздрави
genzlat - специалист
К
Последна промяна от genzlat на вт яну 13, 2015 11:40 pm, променено общо 1 път.
idunno - специалист
На тялото на помпата има стрелка тя посочва посоката на циркулация на водата.Разширителният съд трябва да се върже по близо до "задната" страна на помпата-http://www.aphc.co.uk/UNDERSTANDING%20C ... 0Dec13.pdf ето за визуализация.След това ако най- близкия радиатор има "долу" някакъв кран, го притвори леко за да видиш дали шума се променя.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 16

Тема "Въздух в радиаторите, който не излиза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: