• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14
Всички имаме коли, нали ?
kozl - майстор
DundyTheCroc написа:
В случай на ядрена война искам баш един от тези дизели, дето се гасят с ръчка.
Миналата седмица една колежка изрева със скапана нафта, дори не стигаше гориво до филтъра, който сменихме предварително. Нафта от мъжа и, който кара автобус :)
За такива случаи имаше дизели Т55, които имаха и противорадиационна защита в купето. Ма много гълтат и немат наяждане 300 на 100.
Иначе на роторните ГНП БОШ има една ръчка на помпата за принудително гасене. На по-предните редови ГНП като отпуснеш газта и двигателя гасне. Виждал съм Мерцедес, който се гаси като дръпнеш педала за газта. Но сега е ерата на електрониката. Ръчките станаха джойстици, педалите бутони. И колкото по-модерни са дизелите, толкова по капризни са към горивото.
Некога в казармата старшините се топлеха у дома с нафтови печки. За танковете имаше зимна нафта, обаче старшинките от нея не взимаха за печките, защото била "лоша" нафта :shock: Много им изчервяваше печките, ще им стопи корубата. Ма тогава нямаше частни дизели и държавното гориво изтичаше към печките.
И аз така се нагуших с некой тон лятна нафта, с която експериментирах да карам и през зимата. Ма много бехме ентусиастите да експериментираме. Някои закъсваха на пътя като мен, други си потрошиха двигателите, трети натрупаха кинти като продаваха експериментално гориво. Лошото наричано"скапана нафта" се дължи на това, че в Циганария експериментите продължават.
DundyTheCroc - майстор
Имах предвид, че при ядрен взрив ЕМП ще блокира всички двигатели, които имат електроника и само това ще движи. Ясно е, че в епицентъра не е от голямо значение, иначе ти дава шанс да се измъкнеш. Зимната нафта за танковете беше уникална, докато имаше Танкова бригада в Сливен сме вземали на черно, дъртия дизел винаги палеше с нея. Т55 не знам колко гори, на Т72 май му даваха 600 на 100 извън пътя, МТЛБ е икономично, само 100 на 100 :weedman:
Andri01 - майстор
Случай от 1976г.: Тогава на някои бензиностанции имаше колонки за зареждане на коли ,а също така и такива от които се продаваше нафта за отопление. На една бензиностанция във Варна чакам да са източи цистерната и да почнат да зареждат.Видях,че шофьора напълни едната цистерна и после сложи шланга в другата да пълни. Обясни ми ,че първата била за коли/ по скъпа / ,втората за отопление! Питам ,как така-от един и същи шланг става работата-ами в цистерната има преграда,ми казва. Тъпо обяснение! Заредих колата,купих 5л. и от нафтата за отопление. В лабораторията една позната направи проби-абсолютно еднакви пробите от колата и другата! От тогава почнах да пълня 3 варела по 200л. / идваха с цистерна по домовете/ ,имах 2 крана на тях-долния за източване на водата ,горния/ на около 100мм по на горе/ за чиста нафта. Така карах до като спряха да зареждат по домовете с цистерни. А цената май беше на половина :).
Стиви - специалист
Andri01 написа:
Случай от 1976г.: Тогава ...
Каква кола си карал тогава? :?
Andri01 - майстор
Мерцедес220D с продълговати вертикални фарове.
ditronix - специалист
"Kонски глави" :roll: Знаменит автомобил!
profesionalist_wood - майстор
такъв мерджан сега струва 9000 лв нереставриран.....
Илчо Илиев - майстор
И в крайна сметка до къде я докарахте?
Колегата с риск да го наритат пита кой как се справя с проблема, а то стана плюене на дизела и кой какъв курник кара...
"Старата зимна нафта" е всъщност с добавка на газ за осветление, добавена в зависимост от околната температура..
До преди 10 г "Петрол" продаваха сравнително евтина газ,но сега е златна и некачествена..
Добавките са скъпи и неефективни ,в Офроудфорум има тема в която колегите правят експеримент коя добавка е ефективна, който има мерак може да порови...
Направи - напреднал
ZMeyGorianin написа:
Айде изплюй камъчето, каква добавка трябва да сложим :x Той мода чака зад ъгъла да гъкнеш и да ти приложи хватка от джудото :проба: Иначе си предупреден от него де...

Защо, ти каква препоръчваш ?
Ама наистина си я ползвал !
dadko - майстор
Добър опит за провокацийка.
Аз мога да кажа каква добавка НИКОГА няма да сложа, ако карах дизел. Но- няма да клъвна - който е в течение- се досеща за какво иде реч.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 14

Тема "Замръзнала нафта,какво да правим ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: