Най - вълнуващия въпрос зимно време.
parad0x - напреднал
Здравейте,

Налага ми се относително спешно да купя котел защото настоящият безвъзвратно се спука ](*,) но не знам към какво да се насоча. Ето фактите:

Помещение - етаж на къща,
Площ - около 150кв/м
Кубатура - не съм си играл да я изчислявам но е със стандартна височина около 2.5м

Котел:
Ръчна изработка (правен) по модел на нещо си...
Горива - твърди (въглища, дърва, кашони, отпадъци... всичко, което мине през вратата)
Принцип на работа - не знам дали точно така се казва но е гравитационен т.е. не ползва никакво електричество, няма помпи, няма клапани (освен две клапи на комина, които се "контролират" ръчно.
Мощност - около 40кВ
Радиатори - стари, чугунени ... огромни
Тръбите, които вървят в мазето са два цола, а разводките нагоре са по 3/4

Къщата все още няма външна изолация, предвижда се за лятото.

:?: Въпросът е прост - какъв котел да купя, така че да е на твърди горива но да може да работи ефективно и на пелети и газ (тъй като наскоро газифицираха)?
Истината е че аз бих сложил изцяло пелетен котел, защото получавам добри отзиви от хора, които ползват такива. За съжаление не мога да убедя други фактори, че това е добра идея. До колко се губи КПД при комбиниран котел, т.е. ако първоначално е на дърва/въглища но после го оборудвам с горелка? Вероятно ще трябва да сменя и радиаторите за да не топля толкова много вода. На какви да се спра? Ще ми се да кажа че парите нямат значение но не е точно така :).
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако имаш възможност за газ моя съвет е да използваш случая
parad0x - напреднал
УАУ :shock:

Не очаквах този отговор... да, има централна газ, знам че е удобно - просто врътваш копчето и готово но... не излиза ли много по-скъпо спрямо пелети например? Аз и климатици бих сложил защото при добра изолация и що годе читави инверторни климатици, е доста икономично и лесно :) ама на газ... вмъкнах го ей така като вариант :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не, честно казано, ако дойде газ до нас слагам газовия котел, въпреки съм с хубав пелетен. На газ не е по-скъпо, поне не много, особено с подходящ кондензен котел
Energyx - специалист
Не се знаят бъдещите цени от Турски поток...Текущите договори за цени на газа през Украйна ще изтекат...Изобщо-дано не съм лош пророк, но скоро ще хвърляме боб кое ще е най-изгодно за отопление с предвидимост за следващите 2 години :?

Тема "Какъв котел да избера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: